Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Πορτογαλία συμφωνούν για κοινοβουλευτική συνεργασία

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-11-24 21:39:03
  • Προβολές:
  • 675


   Στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο συναντήθηκαν ο Li Zhanshu, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συμβουλίου της Κίνας και ο Eduardo Ferro Rodrigues, Πρόεδρος της Πορτογαλικής Βουλής, στις 19 Νοεμβρίου 2018. 
Η Κίνα και η Πορτογαλία ξεκίνησαν επίσημα τις συνεργασίες τους στις 2 Φεβρουαρίου 1979 και καθιέρωσαν την συνολική στρατηγική τους συνεργασία το 2005. Έκτοτε οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο με τις συνεργασίες τους να επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους τομείς. Στην συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε και επισφραγίστηκε η κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των πολιτικών σωμάτων των δύο χωρών. 
Ο Li Ζhanshu, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συμβουλίου της Κίνας, αφού χαιρέτισε την υγιή και σταθερή ανάπτυξη τω διμερών δεσμών των δύο χωρών, ανέφερε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο των σχέσεων Κίνας και Πορτογαλίας. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σταθερές και γεμάτες ζωτικότητα, ενώ υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για συνεργασία σε ακόμα περισσότερους τομείς». 
Η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» πρόκειται επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των διμερών δεσμών τους καθώς η οικοδόμησή της θα δώσει περαιτέρω ευκαιρίες για επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς, όπως οι διεθνείς υποθέσεις. Ήδη η Κίνα έχει καταβάλλει πολλαπλές προσπάθειες για το άνοιγμα της χώρας στο εξωτερικό και όλες οι χώρες είναι ευπρόσδεκτες «να μοιραστούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης της Κίνας και να έχουν αποτελέσματα ωφέλιμα για όλους. 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι πρόθυμο να ενισχύσει την θεσμοθετημένη συνεργασία με την Πορτογαλική Βουλή και να στηρίξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τα νομοθετικά σώματα των χωρών μας θα πρέπει να εργαστούν για να ενδυναμώσουν το καλό πολιτικό περιβάλλον, να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των επενδυτών, να στηρίξουν τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών και να προωθήσουν την τοπική συνεργασία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή κοινωνική βάση για τη φιλία Κίνας και Πορτογαλίας».
Από τη μεριά της Πορτογαλίας, ο Εduardo Ferro Rodrigues υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Πορτογαλίας με την Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς και εξέφρασε την ελπίδα για προώθηση της κοινοβουλευτικής ανταλλαγής και συνεργασίας των δύο χωρών.