Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Brunei

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-11-24 21:37:23
  • Προβολές:
  • 747


  Στο Brunei, χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας στο νησί Βόρνεο, έφτασε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπνίνγκ, στις 18 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.
Η επίσκεψή του στο Brunei είναι μέρος της περιοδείας του στην Ασία και τον Ειρηνικό και αποτελεί το δεύτερο σταθμό της. Έχει ήδη επισκεφθεί την Papoua της Νέας Γουινέας, όπου και συναντήθηκε με αρχηγούς των χωρών των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού και συμμετείχε στην Συνάντηση των Αρχηγών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού στην πρωτεύουσα της Νέα Γουινέας, Port Moresby. Πρόκειται για ένα διακυβερνητικό Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν 21 χώρες – μέλη και σκοπός του είναι να προωθεί το ελεύθερο εμπόριο σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.   
Η άφιξη του Κινέζου Προέδρου στο Βrunei αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Κινέζου αρχηγού κράτους σε χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και 13 χρόνια. Γι’ αυτό και όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας υποδέχτηκαν τον Κινέζο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο με ιδιαίτερη θέρμη και χαρά. 
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αφού εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για τη χώρα και το λαό της, τόνισε ότι η Κίνα και το Brunei είναι στενοί γείτονες από τη μεριά της θάλασσας, αλλά και φίλοι και συνεργάτες που εμπιστεύονται η μία την άλλη, καθώς έχουν μια μακρά ιστορία φιλικών ανταλλαγών. Υπογράμμισε ακόμη ότι «Από την ίδρυση των διπλωματικών δεσμών, 27 χρόνια πριν, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίση και έχουν επιτύχει την εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης. Τα καρποφόρα αποτελέσματα από τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς, έχουν φέρει εμφανή οφέλη στους λαούς μας και έχουν συμβάλει θετικά στην ειρήνη και την ευημερία της περιοχής». 
   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Κίνας και Brunei αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο χώρες, ενώ εξαιρετικά προσοδοφόρες είναι και οι συνεργασίες στον τομέα των οικοδομικών έργων, της γεωργίας και της αλιείας. Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στο Brunei με το ύψος των επενδύσεων να υπολογίζεται στα 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. 
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στο Brunei, επόμενος σταθμός θα είναι οι Φιλιππίνες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσης επίσημη επίσκεψη.