Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ενώνει την Κίνα και την Ελλάδα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-11-16 18:23:36
  • Προβολές:
  • 1186


Κίνα και Ελλάδα ήρθαν ακόμα πιο κοντά στην «Κινεζική Βραδιά Αυθεντικού Μαραθωνίου» στο Φάρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στις διήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν 8 και 9 Νοεμβρίου. Μόλις τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή του ετήσιου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας Έλληνες και Κινέζοι συναντήθηκαν για να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να απολαύσουν μοναδικές μελωδίες και παραστάσεις από την κινεζική παράδοση. 
Συνδιοργανωμένη από το Δήμο του Πεκίνου, την Πρεσβεία της ΛΔΚ στην Ελλάδα, το Πολιτιστικό Κέντρο του Πεκίνου, το Κέντρο Προώθησης και Ανάπτυξης Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το Κέντρο Κινεζικού Πολιτισμού στην Αθήνα, την Ένωση Αθλητισμού της Κίνας, το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού του Πεκίνου και τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή Μαραθωνίου στο Πεκίνο, η εκδήλωση ξεκίνησε με την επίδειξη Wu Shu Kung fu από τον Αθλητικό Σύλλογο Σαολίν Γου Κουνγκ Βορείων Προαστίων. Οι μαθητές του Συλλόγου έδωσαν στους παρευρισκόμενους μια γεύση από την τέχνη του Σαολίν Κουνγκ Φου, που κουβαλά τις πανάρχαιες ηθικές αξίες αυτής της τεχνικής και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του κινεζικού πολιτισμού. 


 
Πριν την έναρξη των ομιλιών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση με τίτλο «Πάγος και Χιόνι», η οποία παρουσίαζε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο το 2022. Εντυπωσιακές ήταν οι φωτογραφίες, που απεικόνιζαν χιονισμένα τοπία στην Απαγορευμένη Πόλη και αθλητές που επιδίδονται σε χειμερινά αθλήματα. Το Χιονισμένο Πεκίνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και είναι κατάλληλο για την πραγματοποίηση χειμερινών αθλημάτων. Η διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2022 θα αποτελέσει σίγουρα μια μοναδική εμπειρία, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και η προώθησή τους. 


 
Στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, υπήρχαν επίσης εκθέσεις από το Μουσείο Άυλου Πολιτισμού του Πεκίνου, με σημαντικότερα θέματα την τέχνη της χαρτοκοπτικής, την αρχαία παράδοση της ζωγραφικής μασκών, τη δημιουργία χαρταετών, την επίδειξη κινεζικών κεντημάτων κ.α. Η «Κινεζική Βραδιά», θέλησε να επιτύχει την επαφή δύο Ολυμπιακών Πόλεων, της Αθήνας και του Πεκίνου, να υμνήσει το αρχέγονο ολυμπιακό πνεύμα, ενόψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και να παρουσιάσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τόσο Κινέζοι όσο και Έλληνες, οι οποίοι εκφώνησαν ομιλίες και έδωσαν ένα ιδιαίτερο στίγμα στη βραδιά. 


 
Την έναρξη σηματοδότησε η ομιλία της πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου γνωρίζει γοργή ανάπτυξη στην Κίνα. Το 2017 περίπου 230 πόλεις διοργάνωσαν Μαραθωνίους Αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν συνολικά πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα. Ο Μαραθώνιος έχει ήδη εξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαίνοντα αθλητικά δρώμενα στην Κίνα. Σήμερα το πνεύμα του Μαραθωνίου για άλλη μια φορά συσφίγγει τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο αρχαίους πολιτισμούς μας. Πριν από δύο μήνες Κίνα και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»- μάλιστα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που υπέγραψε μια τέτοια διακυβερνητική συνεργασία με την Κίνα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και αναζωογονεί την σινοελληνική συνεργασία. Για άλλη μια φορά ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ανακαλύπτουμε και απολαμβάνουμε μαζί τους καρπούς των κοινών προσπαθειών μας. Η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» δε θα δώσει μόνο ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Κίνας και της Ελλάδας, αλλά θα ανοίξει παράλληλα κι έναν δρόμο πολιτιστικής άνθισης». 


 
Στη συνέχεια ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κος Στέλιος Αγγελούδης εξέφρασε τη χαρά του για τις άριστες σινοελληνικές σχέσεις και τις ανταλλαγές των δύο χωρών σε πολιτιστικό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και την ευγνωμοσύνη του για την συμμετοχή της Κίνας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. 
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, κος Μ. Ασημακόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κινεζική πλευρά για το γεγονός ότι αφιέρωσε την συγκεκριμένη εκδήλωση στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και τόνισε ότι ο αθλητισμός είναι ένα μέσο επικοινωνίας που ενώνει τους λαούς. Επισήμανε ότι η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων δίνει πια την δυνατότητα για την δημιουργία δεσμών συνεργασίας μεταξύ του Μαραθωνίου της Αθήνας και του Μαραθωνίου του Πεκίνου, για το οποίο πραγματοποιούνται ήδη συζητήσεις.
Από την κινεζική πλευρά, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αθλητισμού της Κίνας, Σουί Τάο χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «Δεύτερη Πατρίδα του» και ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί τη χώρα πάνω από δέκα φορές. Μιλώντας για την ιστορία του Μαραθωνίου υπογράμμισε ότι «Το 1981 ο Μαραθώνιος πρωτοήρθε στην Κίνα και ταυτόχρονα με το άνοιγμα και τη μεταρρύθμιση της χώρας, το πνεύμα του Μαραθωνίου έχει πλέον ανθίσει και αποκτήσει καρπούς. Ο Μαραθώνιος στην Κίνα έχει πάρει πολλές μορφές. Μια από αυτές είναι ο Μαραθώνιος της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και μέσα απ΄αυτόν ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα στοιχεία των άλλων χωρών και ενώνουμε τις καρδιές των Κινέζων με τους άλλους λαούς στον κόσμο, δείχνοντας έτσι τη φιλία της Κίνας με τις άλλες χώρες». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία Tian’ anmen ο 38ος Μαραθώνιος του Πεκίνου, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 30.000 αθλητές από 43 χώρες. Εντυπωσιακή ήταν η έναρξη του 38ου Μαραθωνίου και το πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την διεξαγωγή του, όπως πιστά παρουσιάστηκε στο βίντεο που προβλήθηκε μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών. Στη συνέχεια της βραδιάς, οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, απόλαυσαν μοναδικές παραστάσεις από την όπερα του Πεκίνου, μελωδίες από παραδοσιακά κινεζικά όργανα, εκτελούμενα από την Εθνική Ορχήστρα της Κίνας και επιδείξεις πολεμικών τεχνών. 
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή στις δραστηριότητες, του ιδιωτικού σχολείου με την επωνυμία «ΙΟΡΔΑΝΑΚΕΙΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, Α.Ε.» και έδρα την Άνω Γλυφάδα και του Κινεζικού Σχολείου Honglong με έδρα την Πλατεία Κάνιγγος. Οι μαθητές από διάφορες τάξεις του δημοτικού από το Ιορδανάκειον είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες, αλλά και να παρακολουθήσουν παραστάσεις χορού και πολεμικών τεχνών καθώς και να απολαύσουν τις μελωδίες από παραδοσιακά κινεζικά όργανα. Έτσι, οι μαθητές ζωγράφισαν κινεζικές μάσκες, δημιούργησαν έργα χαρτοκοπτικής, έφτιαξαν χαρταετούς και έδωσαν χρώμα σε παραδοσιακά κινεζικά σχέδια. Σε όλες τις δραστηριότητες υπήρχε το αντίστοιχο ειδικευμένο άτομο από την Κίνα, που καθοδηγούσε τα παιδιά και τους εξηγούσε την ιστορία και την παράδοση πίσω από κάθε τεχνική. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μαθητές του Ιορδανάκειου έχουν πολύ στενή επαφή με τον κινεζικό πολιτισμό και την κινεζική γλώσσα, καθώς αυτή διδάσκεται από την ηλικία των 5 ετών στα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Νέας Γενιάς.
Όπως χαρακτηριστικά μάς ανέφερε ο ιδιοκτήτης των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων κος Δημήτριος Ιορδανάκης, σε ερώτησή μας για την πρωτοβουλία διδασκαλίας της κινεζικής γλώσσας στο σχολείο του «Πριν από οχτώ χρόνια θελήσαμε να εντάξουμε τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων μας, αλλά και την πολύπλευρη επαφή και γνωριμία με τον κινεζικό πολιτισμό και κουλτούρα σε όλες τις μορφές. Οι λόγοι που μας οδήγησαν να επιλέξουμε την κινεζική γλώσσα είναι επειδή πιστεύουμε πως η αλματώδης ανάπτυξη που παρουσιάζει η Κίνα και η επέκταση που επιχειρείται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου – ως εκ τούτου και στην πατρίδα μας – σε ό,τι αφορά στη διακίνηση προϊόντων αλλά και στην παροχή υπηρεσιών, θα διευκολυνθεί και θα υπηρετηθεί αρτιότερα μέσα από την εκπαίδευση, τη μάθηση και τη διάδοση της κινεζικής ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας, που διασφαλίζει η διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας.
Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά, παρατηρούμε ένα κύμα επενδύσεων που έχει ξεκινήσει και που - όπως όλα δείχνουν – θα συνεχίσει να έρχεται από την Κίνα προς τη χώρα μας και στο μέλλον. Αυτό σημαίνει πως οι συναναστροφές και οι συναλλαγές με εκπροσώπους της Κίνας θα είναι αναπόφευκτες και απαραίτητες και η δυνατότητα επικοινωνίας στη γλώσσα τους θα αποτελεί μοναδικό προνόμιο στην αγορά εργασίας και επιπλέον «εφόδιο» στην επαγγελματική αποκατάσταση, μελλοντικά». 
Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που διδάσκονται την κινεζική γλώσσα στο Ιορδανάκειον ανέρχεται στους 120, ενώ δεν είναι λίγες οι δράσεις και οι ανταλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ του Ιορδανάκειου και Κινέζων μαθητών, καθώς όπως τόνισε ο κος Δημήτρης Ιορδανάκης: «Ο αριθμός των μαθητών μας που φοιτά στα Τμήματα εκμάθησης της Κινεζικής γλώσσας που λειτουργούν στα Εκπαιδευτήριά μας ανέρχεται στους 120. Είναι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας που ξεκινούν από την ηλικία των 5 ετών μέχρι και απόφοιτοί μας, μαθητές πλέον της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα οφέλη από την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας και τη γνωριμία με τον Κινεζικό πολιτισμό είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο, πιστεύω, είναι ότι θα μάθουν οι μελλοντικοί πολίτες του τόπου μας να σέβονται και να αποδέχονται το διαφορετικό, θεμελιώνοντας και προάγοντας οποιασδήποτε μορφής σχέσης, κατανοώντας ότι το μόνο που, πραγματικά, μας χωρίζει με την Κίνα είναι η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Και δε σας κρύβω ότι για την εδραίωση αυτής νοοτροπίας προσανατολίζομαι στην Αδελφοποίηση με Σχολεία της Κίνας, στη δημιουργία επαφής μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων μαθητών και ανταλλαγή εμπειριών μέσω επιστολών, φωτογραφιών και ζωγραφιών αλλά και τη φιλοξενία σε προγραμματισμένες διακοπές στην Ελλάδα, με την αρωγή και των κατάλληλων κινεζικών φορέων».
 
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό στάδιο και ο τομέας της εκπαίδευσης και της συνεργασίας στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας από Έλληνες μαθητές αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανταλλαγών. Σε αυτό βέβαια συμβάλει ιδιαίτερα και η προσπάθεια των εν λόγω Εκπαιδευτηρίων, ενώ όραμα του κύριου Ιορδανάκη είναι «η ίδρυση ενός Ελληνο – Κινεζικού Εκπαιδευτηρίου, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, από κοινού με Κινέζους επιχειρηματίες, αν αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της συνεργασίας τους με επιχειρηματίες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έχοντας παράλληλα τη στήριξη, τα εχέγγυα ή και την καθοδήγηση του επίσημου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μέσα από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Να δημιουργηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου ο χώρος που θα στεγάζεται και θα εδρεύει ο Κινεζικός πολιτισμός, προσβάσιμος σε Έλληνες και Κινέζους πολίτες αυτής της πόλης, κατά τα πρότυπα της Ελληνογαλλικής Σχολής, του Ελληνογερμανικού Ινστιτούτου και άλλων παρόμοιων…»