Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Σινοιαπωνική σύνοδος Κορυφής στο Πεκίνο

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-11-11 00:03:38
  • Προβολές:
  • 931

Σύσφιγξη των σχέσεων Πεκίνου και Τόκυο επιδίωξε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπέ στην σύνοδο Κορυφής με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη, μετά το 2011, επίσημη συνάντηση Κορυφής, στην οποία ο Σίνζο Αμπέ συνοδεύτηκε από μια αποστολή 1000 αξιωματούχων και στελεχών επιχειρήσεων. 
   Οι ιαπωνικές εταιρίες επιδιώκουν την σινοιαπωνική συμμαχία, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν ανταγωνιστικά στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σχήματα με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας. 
   Η πίεση την οποία ασκούν στον Ιάπωνα Πρωθυπουργό να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι έντονη, αν κι ο ίδιος στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2012, είχε υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.
Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι σημαντικός εταίρος της Ιαπωνίας, με τις ιαπωνικές επενδύσεις να παρουσιάζουν άνοδο το 2017, για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Το Πεκίνο εστιάζει στη στήριξη της πρωτοβουλίας του «Ένας Δρόμος, Μια Ζώνη» από τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, που ξετυλίγεται σε 60 χώρες στους κλάδους του εμπορίου και των μεταφορών, καθώς και στις από κοινού επενδύσεις τους σε τρίτες χώρες.
Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Τόκυο σχολίασε στο Reuters ότι «Η διατήρηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας απαιτεί την εμπλοκή της Κίνας».