Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινέζοι επιστήμονες δημιουργούν μπλε τριαντάφυλλα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-10-20 21:51:43
  • Προβολές:
  • 1218

Τη δημιουργία τριαντάφυλλων μπλε χρώματος επιτυγχάνουν Κινέζοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tianjin και το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας, που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Με τη χρήση της γενετικής τεχνολογίας και των τεχνικών της συνθετικής βιολογίας οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν γενετικά κατασκευασμένα μπλε τριαντάφυλλα. 
Οι δυνατότητες της συνθετικής βιολογίας βοήθησαν τους επιστήμονες να παράγουν ένα βακτήριο, που μπορεί να δημιουργεί γονίδια, που παράγουν χρωστικές ουσίες. Έπειτα, το βακτήριο αυτό μπορεί να εισέλθει μέσω ένεσης σε ένα λευκό πέταλο τριαντάφυλλου και να δημιουργεί μπλε λουλούδια. Η ομάδα των επιστημόνων θα συνεργαστεί και με ειδικούς καλλιεργητές για να προωθήσει την καλλιέργεια μπλε τριαντάφυλλων. 
Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί τριαντάφυλλα χρώματος μπλε δε μπορούν να υπάρξουν στη φύση, αφού το συγκεκριμένο είδος λουλουδιού δε διαθέτει ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο έχει την ικανότητα να παράγει το μπλε χρώμα. Έτσι, τα μπλε τριαντάφυλλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αποτέλεσμα της βαφής λευκών πετάλων με μπλε χρώμα. Μια τέτοια καινοτομία θα αλλάξει πολύ τα δεδομένα στην κηπουρική και την καλλιέργεια του συγκεκριμένου λουλουδιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα των Κινέζων επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό ACS για τη Συνθετική Βιολογία, αποτελώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη.