Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κομφούκιος: ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-10-12 16:35:27
  • Προβολές:
  • 1244


Την ημέρα της επετείου των 2,569 ετών από τη γέννηση του Κομφούκιου, ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ, που θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της ιστορίας του μεγάλου αυτού διανοητή, αλλά και το διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. 
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν ήδη στην πόλη Qufu, το γενέθλιο τόπο του Κομφούκιου και αναμένεται να δημιουργηθούν 6 επεισόδια, συνολικής έκτασης 300 λεπτών με σκοπό να παρουσιαστούν πλήθος θεμάτων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση θα έχει η επιρροή της σχολής του Κομφουκιανισμού στη σύγχρονη εποχή. 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Yan Dong, «Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει την ιστορία, θα δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ παρόντος και παρελθόντος και θα καταγράψει πώς ο κινεζικός παραδοσιακός πολιτισμός έχει προχωρήσει και ανανεωθεί». 
Η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ δεν είναι σημαντική μόνο γιατί θα πραγματευτεί το θέμα του Κομφουκιανισμού, αλλά και γιατί θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε αυτό πολλά από τα 600,000 πολιτιστικά κειμήλια από την έπαυλη της οικογένειας Kong. Τα κειμήλια αυτά φυλάσσονται εδώ και χρόνια σε αρχεία και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν στο κοινό. Η έπαυλη Kong ήταν η ιστορική κατοικία, όπου έζησαν οι άμεσοι απόγονοι του Κομφούκιου, στην πόλη Qufu, της επαρχίας Shandong της Κίνας. Στη σύγχρονη εποχή, η συγκεκριμένη έπαυλη λειτουργεί ως μουσείο και είναι χαρακτηρισμένη ως «Αρχαιολογικός Χώρος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την UNESCO. 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, ανήμερα της 2.570ης επετείου από τη γέννηση του Κομφούκιου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους να μάθουν για αυτόν τον σπουδαίο δάσκαλο της κινεζικής ιστορίας
O Κομφούκιος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Κινέζους διανοητές και φιλοσόφους, που επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Οι πηγές για τη ζωή του Κομφούκιου είναι μεταγενέστερες και σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να διακριθούν τα πραγματικά στοιχεία από τα προϊόντα μυθοπλασίας και γι’ αυτό δε μπορεί να υπάρξει μια σαφής εικόνα για την πορεία του βίου του.   
Οι σπουδαιότερες πληροφορίες όμως για τη ζωή, το έργο και τις φιλοσοφικές του απόψεις, σώζονται στα «Ανάλεκτα», μια συλλογή ρήσεων και διαλόγων του Κινέζου στοχαστή με τους μαθητές του. Στα «Ανάλεκτα» βρίσκει κανείς τις σπουδαιότερες απόψεις του Κομφούκιου για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του ιδανικού άντρα, τον σωστό τρόπο αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τους γύρω τους, καθώς και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης. Εκτός από τα φιλοσοφικά ζητήματα, τον Κομφούκιο απασχόλησε και ο τομέας της πολιτικής, ενώ ο ίδιος στα 50 του χρόνια διορίστηκε Υπουργός δημοσίων έργων και έπειτα Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορα Ντινγκ  της Λου. 
Ο σπουδαίος αυτός φιλόσοφος παρείχε όλο το υπόβαθρο για τη δημιουργία της πιο διαδεδομένης θρησκείας στην Κίνα, του Κομφουκιανισμού. Πρόκειται για μια θρησκεία, που βασίζεται στην ηθική διδασκαλία του Κομφούκιου, καθώς και στο παραδοσιακό υλικό θρησκευτικού και ηθικού χαρακτήρα που μελέτησαν αυτός και οι μαθητές του. Η βάση του Κομφουκιανισμού ήταν περισσότερο ηθική παρά θρησκευτική και πρέσβευε την αξία της αρετής και της ηθικής ζωής. Σημαντικό συστατικό στοιχείο ήταν επίσης και η έννοια της αγάπης, η οποία θα έπρεπε να ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον και να επεκτείνεται σε όλα τα μέρη της κοινωνίας. 
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο Κομφούκιος άσκησε τεράστια επιρροή στους συγχρόνους αλλά και στους μεταγενέστερους, με πολλούς να συγκρίνουν τη δική του επιρροή στην Ανατολή με την αντίστοιχη επιρροή του Σωκράτη στη Δύση. Έτσι, η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ αποτελεί έναν από τους ελάχιστους φόρους τιμής, που αποδίδονται στον μεγάλο διανοητή της Κίνας και υπάρχει η ελπίδα ότι μέσα από αυτό όλο και περισσότεροι λαοί θα μάθουν για αυτή την προσωπικότητα.