Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Hainan: ένας διεθνής τουριστικός προορισμός

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-10-12 16:33:44
  • Προβολές:
  • 1037


Η επαρχία Hainan, η μικρότερη και νοτιότερη επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που αποτελείται από πολλά επιμέρους νησιά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, αναμένεται να μετατραπεί σε έναν διεθνή τουριστικό προορισμό. Τριάντα χρόνια μετά την μετατροπή του νησιού Hainan σε επαρχία αλλά και Ειδική Οικονομική Ζώνη, οι επιδιώξεις και οι προσπάθειες για την περαιτέρω αναβάθμισή του όλο και αυξάνονται. Τόσο οι Τοπικές Αρχές της Επαρχίας, όσο και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασαν την επιθυμία τους για αύξηση της ανάπτυξής της και την δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς τουρισμού και κατανάλωσης. 
Οι πρωτοβουλίες ανοίγματος και αναβάθμισης της περιοχής ξεκίνησαν με τον τομέα του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια η τουριστική βιομηχανία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση και ο αριθμός των επισκεπτών, ιδιαίτερα σε περιόδους εθνικών εορτών και διακοπών έχει εκτοξευθεί. Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη και υποδοχή επισκεπτών από όλα τα μέρη της Κίνας αλλά και το εξωτερικό, απαιτούν βέβαια και την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων.   
Γι’ αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε σειρά ευνοϊκών πολιτικών, που θα καλύπτουν πολλούς τομείς και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και την κάλυψη των αναγκών όλων των επισκεπτών. Μερικές από τις προσπάθειες αφορούν τη διεξαγωγή μεγάλων έργων υποδομής, διεθνείς οδούς και αεροπορικές γραμμές, καθώς και τη δημιουργία έξυπνου δικτύου.
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση θα ανοίξει και θα διευρύνει την πολιτική των αφορολόγητων αγαθών (Duty - free) με σκοπό να αυξηθούν οι πωλήσεις και η κατανάλωση. Η πολιτική των αφορολογήτων αγαθών πρόκειται να επιφέρει έσοδα και περαιτέρω ανάπτυξη, κυρίως από τους εξερχόμενους ταξιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Hainan βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα με καταστήματα που πωλούν αφορολόγητα προϊόντα παγκοσμίως. Το νησί Hainan συγκεκριμένα αποτελεί το τέταρτο νησί στον κόσμο που εφαρμόζει δοκιμαστικά την πολιτική των Duty – free. 
Σημαντική είναι επίσης και η προσπάθεια των αρχών για δημιουργία καινοτόμων και πρωτότυπων τουριστικών προτάσεων, που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των επισκεπτών. Έτσι, η επαρχία ήδη προσφέρει ποικίλες και εξαιρετικές ευκαιρίες διαμονής σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα, τα οποία δεν προσφέρουν μόνο χαλάρωση και ξεκούραση αλλά αποτελούν και δημιουργικούς τρόπους διακοπών. Συνδυάζουν την πολυτελή διαμονή με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία προσελκύουν και ικανοποιούν επισκέπτες όλων των κατηγοριών. 
Οι πρωτοβουλίες όμως για την μετατροπή του νησιού Hainan αλλά και όλης της επαρχίας Hainan σε παγκόσμια οικονομική και τουριστική ζώνη, δεν σταματούν εδώ, αλλά περιλαμβάνουν και την παροχή ασφάλειας και προστασίας των τουριστών. Το 2015, στην περιοχή Sanya, της επαρχίας Hainan, εγκαινιάστηκε το πρώτο πρόγραμμα αστυνομικής περιπολίας, το οποίο όρισε τις προϋποθέσεις στον τομέα του τουρισμού και έκτοτε προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες. 
Στο μέλλον η υπηρεσία αυτή αναμένεται να αναβαθμιστεί και να ανταποκρίνεται σε κλήσεις ανάγκης, να προστατεύει αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις. Σε μια χώρα που προσπαθεί να διευρύνει τον τουρισμό και στο εξωτερικό είναι απαραίτητο να μπορεί να προσφέρει και εξυπηρέτηση σε άλλες γλώσσες πέραν της κινεζικής. Γι’ αυτό το λόγο, οι υπεύθυνοι αλλά και οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών έτσι ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της επικοινωνίας και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες από το εξωτερικό. 
Το  νησί Hainan καλύπτει το 97% της συνολικής έκτασης της επαρχίας Hainan και από το 1988 αποτελεί ανεξάρτητη επαρχία. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη της ως Ειδική Οικονομική Ζώνη από τον Κινέζο πολιτικό Deng Xiaoping λίγο μετά την ανεξαρτητοποίησή της. Διαθέτει εξαιρετικό περιβάλλον και ιδιαίτερα καθαρό αέρα παρά τη συνολική ατμοσφαιρική ρύπανση, που ταλαιπωρεί όλη την Κίνα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, στην επαρχία Hainan σημειώθηκε η καλύτερη ποιότητα αέρα σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στις συνεχόμενες προσπάθειες της επαρχίας για την αποφυγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα από τον έλεγχο των εκπομπών των αέριων ρύπων από τα εργοστάσια και την αυστηρή νομοθεσία σε περιπτώσεις παραβάσεων. 
Το νησί Hainan έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και με τη συντονισμένη προσπάθεια των τοπικών αρχών αλλά και της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνή τουριστικό προορισμό.
                                                                                                                                                                                                                                                 (Πηγή στοιχείων: Xinhua)