Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινέζοι λάτρεις του Παραπέντε πετούν… στον Όλυμπο

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-10-12 16:23:16
  • Προβολές:
  • 984


Στο μυθικό βουνό του Ολύμπου βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες δεκάδες τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο και κυρίως από το Χονγκ Κονγκ για να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα Παραπέντε ή Αλεξίπτωτο Πλαγιάς. 
Πρόκειται για ένα άθλημα που έχει κερδίσει την προσοχή ενός ευρύτατου κοινού τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια για να βρουν το καταλληλότερο μέρος για την διεξαγωγή του. Αποτελεί την απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Απαιτεί την χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου και την ύπαρξη μιας πλαγιάς σε κατάλληλο ύψος, καθώς και την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του ανέμου.
 Όλες αυτές οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του Παραπέντε καλύπτονται στον Όλυμπο, του οποίου η μορφολογία και οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν χαρακτηριστεί ως οι ιδανικότερες για το συγκεκριμένο άθλημα. Τα θερμικά αέρια ρεύματα, που δημιουργούνται από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής επιτρέπουν την μεγάλη παραμονή στον αέρα. Γεγονός που προσφέρει και μεγαλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση στους λάτρεις του αθλήματος. 
Τα σημεία απογείωσης των αθλητών βρίσκονται στα Καλύβια Ολύμπου, στην Καρυά και την Καλλιπεύκη, αποτελώντας μέρη παγκοσμίως γνωστά ως τα καλύτερα πεδία για Παραπέντε στον κόσμο. Η περιοχή του Ολύμπου δέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι συνδυάζουν την επιθυμία τους για ξεκούραση, χαλάρωση και διακοπές με την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα. Υπολογίζεται ότι το 2018, ο συνολικός αριθμός των αθλητών που θα επισκεφθούν την περιοχή θα ξεπεράσει τα 5000 άτομα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι στην Ευρώπη οι αθλητές που ασχολούνται με το Παραπέντε ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των Ασιατών. 
Τους τουρίστες υποδέχτηκε στην περιοχή του Ολύμπου ο π. Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου. Οι δυνατότητες που έχει το μυθικό βουνό του Ολύμπου είναι τεράστιες. Ο αθλητικός τουρισμός είναι μόνο ένα κομμάτι του. Σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αθλητικό τουρισμό μέσα από δεκάδες διοργανώσεις που έχουμε κάνει. Το ίδιο κάνουμε και όσον αφορά το Παραπέντε βελτιώνοντας αρχικά τις υποδομές, που χρειάζονται οι αθλητές τόσο για την πρόσβαση όσο και τα σημεία απογείωσης και προσγείωσης. Μέχρι τώρα στην περιοχή είχαμε κυρίως Γερμανούς, είναι όμως σημαντικό να ανοίξει και η αγορά της Ασίας καθώς αυτό θα μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον. Θέλουμε να έχουμε τουρισμό 365 μέρες το χρόνο και ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά σε αυτό». 
Επίσης, ο Στέλιος Μακροβασίλης, Εκπαιδευτής Παραπέντε και ιδιόκτητης του γραφείου Olympic Wings που ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό τόνισε ότι: «Όταν ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή κανείς από τους ντόπιους δεν πίστευε την εξέλιξη που θα είχαμε. Η περιοχή είναι πανέμορφη και μοναδική. Φέρνουμε χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και έχουμε δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή ο Όλυμπος μπορεί να γίνει το Παγκόσμιο Κέντρο για το Παραπέντε, κάτι που θα αλλάξει τελείως την περιοχή. Το Παραπέντε είναι ακριβό σπορ αφού ο εξοπλισμός κάνει από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Οι τουρίστες που ασχολούνται και έρχονται στην περιοχή ανήκουν στις υψηλά εισοδηματικές κατηγορίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι τουρίστες που μπορούν να ξοδέψουν. Οι περισσότεροι είναι εργοστασιάρχες, επιχειρηματίες, σύμβουλοι και στελέχη επιχειρήσεων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι υποδομές, κυρίως όσον αφορά τα καταλύματα. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Θανάση Παιδή. Ο κ. Θανάσης Παιδής είναι συνεχώς κοντά μας και μας προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε ότι χρειαστούμε, ενώ σχεδιάζουμε και κάποιες σημαντικές δράσεις για το 2019 σε συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα έχουν Παγκόσμιο αντίκτυπο. Οι Κινέζοι που βρίσκονται στην Περιοχή έμειναν κατενθουσιασμένοι και όλοι δήλωσαν ότι θα επισκεφτούν ξανά την περιοχή φέρνοντας ακόμη περισσότερο κόσμο».
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το άθλημα Παραπέντε έχει ιδιαίτερη απήχηση σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη και την αναβάθμιση των ελληνικών περιοχών και κυρίως την περιοχή του Ολύμπου.