Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το κινεζικό ναυτικό είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-09-15 21:08:21
  • Προβολές:
  • 1419


Το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό του κόσμου εκτιμάται ότι αποτελεί το κινεζικό για το έτος 2017, αφήνοντας πίσω του το αμερικανικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νew York Times.
   Είναι η πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που η Κίνα υπερισχύει σε αριθμό πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ισχύ της αμερικανικής κυριαρχίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ιδιαίτερα στη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν και στα αμφιλεγόμενα ύδατα της θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις δρούσαν ανενόχλητες για ολόκληρες δεκαετίες, το Πεκίνο στοχεύει στην επικράτησή του, επενδύοντας σε προηγμένα πυραυλικά συστήματα ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς αμερικανικούς στολίσκους αεροπλανοφόρων, εάν χρειαστεί.
  Η μετατόπιση της ισορροπίας των ναυτικών και πυραυλικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι αποτέλεσμα της εκπόνησης και σταδιακής υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, που ξεκίνησε το 2000. Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013, το πρόγραμμα τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου αμιγώς κινεζικού αεροπλανοφόρου.
   Η αγορά και η ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων στο κινεζικό πολεμικό ναυτικό, βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης και βαλιστικών πυραύλων, καθώς και η συρρίκνωση των χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια αξιωματικών του στρατού, έφερε την Κίνα σε κυρίαρχη θέση. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το όραμα του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την ασφάλεια, την ευημερία, την ανάπτυξη και την πρόοδο του λαού του υλοποιείται με σύνεση, σταθερότητα και αγάπη. Αγάπη και φροντίδα για τις μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων! Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο ο Κινέζος Πρόεδρος για τους Δυτικούς; Μάλλον δύσκολο. Γιατί οι περισσότεροι, ακόμα κι αν το ήθελαν, σκέφτονται, αποφασίζουν και ενεργούν ως Εγώ κι όχι ως Εμείς.                      Ε.Π.Γύζη