Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ (2ο μέρος)

  • πηγή:Φωτεινή Πεσματζόγλου
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-09-15 21:01:37
  • Προβολές:
  • 1657


Η περίπτωση των Μουσείων της Κίνας

Της Φωτεινής Πεσματζόγλου*

Συνολικά 30.000 εκθέσεις κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα κινεζικά μουσεία, τα οποία υποδέχονται 900 εκατ. επισκέπτες, σύμφωνα με την Κρατική Διοίκηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SACH). Στα τέλη του 2016 υπήρχαν 4.873 καταγεγραμμένα μουσεία στη χώρα, εκ των οποίων τα 4.246 ή 87,1% έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εκτός από τα μουσεία που τελούν υπό κρατική διαχείριση, υπάρχουν 1.297 μουσεία που είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αντιστοιχούν στο 26,6% του συνολικού αριθμού μουσείων στη χώρα.
Το κτίριο του Εθνικού Μουσείου της Κίνας βρίσκεται στο Πεκίνο. Έχει έκταση περίπου 200.000τ.μ., ενώ οι 48 εκθεσιακοί του χώροι καταλαμβάνουν 70.000 τ.μ., καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο από άποψη εμβαδού. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει δεχτεί συνολικά περισσότερους από 16.000.000 επισκέπτες, ενώ το νούμερο των επισκεπτών αυξάνεται κατά 2.000.000 άτομα κάθε έτος, φτάνοντας τους 7,450.000 επισκέπτες το προηγούμενο έτος.
Στην Κίνα, η Διπλωματία των Μουσείων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διπλωματίας της χώρας. Tις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ο κινεζικός οργανισμός Art Exhibitions China (AEC), ο οποίος ιδρύθηκε το 1971 και αποτελείται από την ένωση 30 κινεζικών μουσείων, έχει διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις σε 30 χώρες. Ωστόσο, τα κυριότερα ιδρύματα πολιτισμού της χώρας όπως επί παραδείγματι το Μουσείο Palace, δεν αποτελούν αυτόνομες οντότητες αλλά ανήκουν στο κράτος, χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 80% από την πολιτεία και οι διευθυντές τους είναι κατά μείζονα λόγο κρατικοί αξιωματούχοι.


 
ΜΟΥΣΕΙΟ  ΣΑΓΚΑΗΣ
 
Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα.
 
ΜΟΥΣΕΙΟ  ΜΕΤΑΞΗΣ-ΚΙΝΑ
 
Το Εθνικό Μουσείο Μετάξης στην Κίνα βρίσκεται κοντά στη Δυτική Λίμνη της πόλης Χανγκτσόου, η οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο της αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα από τα πρώτα κρατικά μουσεία στην Κίνα και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία κλωστοϋφαντουργίας και κοστουμιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1992 και άνοιξε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά την ανακαίνισή του. Σήμερα διαθέτει συλλογές όχι μόνο από αρχαία κινεζικά μετάξια, αλλά και από υφάσματα άλλων ινών, όπως επίσης και κοστούμια από όλο τον κόσμο.
Κύριος στόχος του Μουσείου είναι η συλλογή, η έρευνα, η συντήρηση και η έκθεση κινεζικών υφασμάτων, κυρίως μεταξιών. Επειδή τα περισσότερα πρώιμα κινεζικά μετάξια έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που έγιναν σε περιοχές πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, το μουσείο έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην έρευνα και στη συντήρησή τους. Για τον σκοπό αυτό, έχει συνεργαστεί με μουσεία και αρχαιολογικούς οργανισμούς, εντός και εκτός χώρας.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 
ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ
 
Στοιχεία για την συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών Μουσείων που καλύπτει τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία η συνεργασία αυτή έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, δόθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο, κυρίως στους τομείς ανταλλαγής εκθέσεων και συντήρησης των  μουσείων:
 
1) Μουσείο του Παλατιού –Palace Museum (Απαγορευμένης Πόλης): 
 
Το Μουσείο συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης στον τομέα της συντήρησης αρχαιοτήτων, και έχει επίσης συζητήσει με το ΥΠΠΟΑ συνεργασία στον ίδιο τομέα υπό μορφή σεμιναρίων. Το Μουσείο του Παλατιού ολοκλήρωσε πρόσφατα «Νοσοκομείο Αρχαιοτήτων» το οποίο συνεργάζεται με διεθνείς συντηρητές. Διοργανώνει κατ’ έτος (Σεπτέμβριο) την Διάσκεψη για την προστασία των αρχαίων πολιτισμών, στη οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Μουσείο της Ακρόπολης. Έχει συμφωνηθεί ότι θα φιλοξενήσει την έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης θα φιλοξενήσει έκθεση από την δυναστεία των Τσινγκ.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έκθεση «Απαγορευμένη Πόλη: τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong» (εγκαίνια 14/9/18) με 154 έργα. Διάρκεια (15 Σεπτεμβρίου 2018 - 14 Φεβρουαρίου 2019).
Για πρώτη φορά, τρία βασιλικά διαμερίσματα θα μεταφερθούν ως προς τον εξοπλισμό και την οργάνωσή τους. Θα στηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης με τρόπο που να αντανακλά τη λαμπρή περίοδο της Κίνας του 18ου αιώνα και του αυτοκράτορα Qianlong ο οποίος ήταν σπουδαίος ηγεμόνας.
Ο αυτοκράτορας, ο οποίος έζησε κατά τον 18ο αιώνα, υπήρξε ποιητής ζωγράφος και πάτρωνας των τεχνών, καθώς και συλλέκτης έργων κινέζικης τέχνης ο ίδιος.
 
2) Μουσείο Capital (Πεκίνο):
 
Έχει φιλοξενήσει την έκθεση «Αγών» την περίοδο των κινεζικών Ολυμπιακών αγώνων, και πρόκειται να φιλοξενήσει την έκθεση «Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μ. Αλέξανδρο» από τον Ιανουάριο του 2019. Η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί κατόπιν στο Μουσείο της Nanjing.
 
3) Μουσείο Σαγκάης: 
 
Έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Μουσείο Ακρόπολης. 
Δύο μοναδικές αρχαιότητες ταξίδεψαν στην Κίνα από το Μουσείο Ακρόπολης, ένα μαρμάρινο άγαλμα Κόρης (520-510 π.Χ.) και ένα ερυθρόμορφο κάλυμμα λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.), και παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Σαγκάης από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 8 Απριλίου 2018.

* Η Φωτεινή Πεσματζόγλου είναι Μεταπτυχιακή 
Φοιτήτρια ΑΠΘ. MSc in Communication and Culture
Faculty of Economic & Political Sciences
School of Journalism and Mass Communications
Αristotle University of Thessaloniki