Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Αισθητή μείωση της ανθρώπινης ευφυίας από τη ρύπανση

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-09-14 21:58:21
  • Προβολές:
  • 1053


Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει επικίνδυνο αέρα, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Τhe Guardian», που βασίζεται στα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας Κινέζων επιστημόνων, οι οποίοι στηριζόμενοι και σε στοιχεία συναδέλφων τους, που συγκέντρωσαν από όλους τους διεθνείς επιστημονικούς φορείς, απέδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης απ’ ότι μέχρι σήμερα υπολογιζόταν.
Η μόλυνση του αέρα περιορίζει σημαντικά την ανθρώπινη ευφυία και μειώνει τις επιδόσεις των μαθητών, ιδιαίτερα στις εξετάσεις γλώσσας και αριθμητικής. Αν και ήταν γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά αρνητικά στις γνωστικές λειτουργίες των μαθητών, είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα καλύπτει άτομα κάθε ηλικίας.
Όπως σημειώνει ο Σι Τσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ, που συμμετείχε στην παγκόσμια έρευνα, «Ο μολυσμένος ατμοσφαιρικός αέρας κάνει όλους μας να μένουμε στην «ίδια τάξη» για ένα χρόνο της ζωής μας. Αν το σκεφτείτε, αυτό είναι πάρα πολύ. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι επιπτώσεις είναι χειρότερες για τους ηλικιωμένους και για τους άντρες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία 7.000.000 πρόωρων θανάτων το χρόνο και συνδέεται άμεσα τόσο με την υψηλή θνησιμότητα σε άτομα με ψυχικά νοσήματα όσο και με την πρόκληση ψυχικών νοσημάτων σε παιδιά».
Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceeding of the National Academy of Sciences» προκύπτει από τις εξετάσεις γλώσσας και αριθμητικής στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες Κινέζοι μαθητές μεταξύ του 2010 και 2014. Οι Κινέζοι επιστήμονες συνέκριναν τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. «Η ομάδα μας έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με εκφυλιστικά σύνδρομα του νευρικού συστήματος. Εκτιμούμε μάλιστα ότι η ρύπανση ενδέχεται να είναι το κυριότερο αίτιο της απώλειας ευφυίας», υπογραμμίζει ο Ντέρικ Χο του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει ότι οι 20 πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, με την Κίνα να έχει στο ενεργητικό της κάποιες απ’ αυτές. Την τελευταία πενταετία, όμως, η Κίνα μάχεται σε ένα πόλεμο κατά της ρύπανσης με στόχο την άμεση μείωσή της.