Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το Ινστιτούτο Nanjing και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπέγραψαν συνεργασία στο πεδίο της Γεωλογίας και

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-07-28 17:01:56
  • Προβολές:
  • 1411Την έρευνα, την εκπαίδευση και τη γεωδιατήρηση καλύπτει η κινεζο-ελληνική συνεργασία, που υπέγραψαν το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι εκπρόσωποι της κινεζικής επιστημονικής αποστολής που επισκέφθηκαν τη Λέσβο, καθηγητής Qun Yang – διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, Πρόεδρος της Εταιρίας Παλαιοντολογίας της Κίνας- και ο καθηγητής Yongdong Wang- αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, γενικός γραμματέας της Εταιρίας Παλαιοντολογίας Κίνας- περιηγήθηκαν στα Πάρκα της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους. 
Ειδικότερα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το Θαλάσσιο Πάρκο της Νησιώτης, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου και τα μοναδικής σημασίας και ομορφιάς φυσικά μνημεία τους, που προσελκύουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κι όχι τυχαία, αφού τα αναρίθμητα απολιθώματα και τεκμήρια της περιοχής της Λέσβου, αποτελούν ένα σπάνιο και μοναδικό στο είδος του «οικοσύστημα».
Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τον καθηγητή Qun Yang και την αναπληρώτρια πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Θανοπούλου, παρουσία του υπευθύνου για την υλοποίηση της συνεργασίας από πλευράς του ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος καθηγητή Νικολάου Ζούρου, του Προέδρου του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου καθηγητή Νικολάου Σουλακέλλη και του καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας Θανάση Κίγου.
Οι τομείς της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας θα εστιαστούν στις Γεωεπιστήμες και τις Επιστήμες Περιβάλλοντος και θα ξεκινήσει μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων που θα αφορά: την προώθηση ενός κοινού προγράμματος για τη γεωδιατήρηση και τη συντήρηση απολιθωμάτων στην Κίνα, την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών δράσεων στο πεδίο της γεωδιατήρησης και της ανάδειξης φυσικών μνημείων, την ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων και τη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της κινεζικής αποστολής στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε και μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα «Απολιθωμένα Δάση και τη σημασία τους» στην αίθουσα των οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής Yongdong Wang και θέμα του «Απολιθωμένα Δάση: Τεκμήρια της εξέλιξης της ζωής στη γη-παραδείγματα από τη Λέσβο και την Κίνα». Ο καθηγητής Yongdong Wang αναφέρθηκε διεξοδικά στους τρόπους μελέτης των απολιθωμάτων, στις πληροφορίες που εκμαιεύονται από το ιστορικό παρελθόν του πλανήτη, στον τρόπο ταφής των «Στοιχείων» που θάφτηκαν μέσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς του φλοιού της γης και απολιθώθηκαν, καθώς και στις ομοιότητες και τις διαφορές που ερευνούνται για τα απολιθωμένα δάση σε Ελλάδα και Κίνα.                                  Ε.Π.Γ