Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Οι βασίλισσες – μέλισσες έχουν εξαιρετική μνήμη και μαθησιακές ικανότητες

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-07-28 16:16:44
  • Προβολές:
  • 1277
Εξαιρετικές ικανότητες μνήμης και μάθησης έχουν οι βασίλισσες των μελιτοφόρων μελισσών, σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγαν Κινέζοι επιστήμονες. Οι μοναδικές ικανότητες των βασιλισσών - μελισσών εντοπίστηκαν μετά από οσφρητικά μαθησιακά πειράματα τόσο στις βασίλισσες όσο και στις «εργάτριες» και έδειξαν την εξαιρετική υπεροχή των πρώτων.
      Σύμφωνα με τον ερευνητή Κen Tan στον Τροπικό Βοτανικό Κήπο της Xishuangbanna, που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η διαφορετική τροφή, που καταναλώνουν οι προνύμφες των μελισσών, οδηγεί σε διαφοροποιήσεις στην μεθυλίωση του DNA ανάμεσα στις βασίλισσες και τις «εργάτριες». Η μεθυλίωση του DNA αποτελεί ένα σύνολο μηχανισμών, που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να ελέγξουν την γενετική έκφραση.
Οι βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ οι «εργάτες» τρώνε βασιλικό πολτό μόνο τις τρεις πρώτες μέρες της ζωής τους και μετά καταναλώνουν κυρίως γύρη και μέλι. Τα πειράματα, που πραγματοποίησε ο Τan Ken έδειξαν ακόμη ότι οι βασίλισσες έχουν 5 φορές καλύτερες δυνατότητες από τις «εργάτριες», ενώ όταν είναι μόλις 5 ημερών έχουν μνημονικές και μαθησιακές ικανότητες αντίστοιχες με των «εργατών» όταν εκείνοι όμως είναι 20 ή 25 ημερών.
Το ποσοστό των βασιλισσών, που εξετάστηκαν, επέδειξαν πέντε φορές καλύτερες ικανότητες από τις «εργάτριες» σε όλα τα διαφορετικά ηλικιακά στάδια. «Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των μελισσών συνδέονται στενά με τη μεθυλίωση του DNA», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tan Ken. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πολύ σημαντικά και δίνουν περαιτέρω στοιχεία για το μαγικό μικρόκοσμο των μελισσών. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Experimental Biology».