Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το βουνό Fanjingshan στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-07-07 21:00:56
  • Προβολές:
  • 731
To βουνό Fanjingshan, που βρίσκεται στην πόλη Τongren της νοτιοδυτικής επαρχίας Guizhou, συμπεριλήφθηκε στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, κατά τη διάρκεια της 42ης συνάντησης του Συμβουλίου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην πόλη Manama, την πρωτεύουσα του Bahrain. Με την εισαγωγή αυτού του τελευταίου μέρους στη Λίστα, η Κίνα γίνεται η χώρα με τα περισσότερα σημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αποτελεί το 13ο φυσικό μέρος, που χαρακτηρίζεται έτσι από την UNESCO, ενώ ο συνολικός αριθμός των άυλων και υλικών στοιχείων της χώρας, που είναι στη Λίστα, ανέρχεται σε 53.   
Το Fanjingshan, είναι η υψηλότερη κορυφή του βουνού Wuling, που φτάνει σε ένα υψόμετρο 2,572 μέτρων, εκτείνεται σε μια έκταση 402, 75 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μια ουδέτερη ζώνη 372,39 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN), που αποτέλεσε το επίσημο συμβουλευτικό σώμα στη συνάντηση της Unesco για τα μέρη με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά δήλωσε ότι: «Το βουνό Fanjingshan έχει αποδείξει την αισθητική αξία του ως ένα μέρος με φυσική ομορφιά, ενώ πληρεί τις προυποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του ως φυσική κληρονομιά, διότι διαθέτει εξαιρετική βιολογική ποικιλομορφία και ακεραιότητα. Το οικοσύστημα του Fanjingshan διασώζει έναν τεράστιο αριθμό αρχαίων φυτών, σπάνια πλάσματα και είδη υπό εξαφάνιση, καθώς και μοναδικά είδη φυτών και ζώων».         
Φιλοξενεί συνολικά 4,395 είδη φυτών και 2,767 διαφορετικά είδη ζώων. Το βουνό, ως ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ανάπτυξης δασών οξιάς στην Ασία και μια περιοχή με τα περισσότερα γυμνόσπερμα (φυτά των οποίων οι σπόροι δεν είναι καλυμμένοι) στον κόσμο, αποτελεί επίσης και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπου ζει η σπάνια μα’ι’μού Guizhou και το έλατο Fanjingshan.
Τον Οκτώβριο του 2013, το συγκεκριμένο βουνό καταγράφηκε ως εθνική φυσική κληρονομιά της Κίνας, πολύ πριν προταθεί από την Κίνα ως το μοναδικό υποψήφιο στην συνάντηση για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO το 2018. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Song Xiaolu, επικεφαλής της Κινεζικής αποστολής της Guizhou στη σύσκεψη: «Η συμπερίληψη του βουνού Fanjingshan στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς προκύπτει από την διεθνή αναγνώριση της φυσικής αξίας και των εργασιών συντήρησης του μοναδικού αυτού μέρους. Παράλληλα, αντικατοπτρίζει την πρόοδο, που έχει επιτύχει η Κίνα όσον αφορά την προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας. Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για να επιτύχουμε την προστασία και τη διαχείριση της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που φέρει το βουνό. Επίσης θα βελτιώσουμε τις βασικές υποδομές, στηριζόμενοι στην απόφαση του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Κληρονομιά και στη Συνθήκη αναφορικά με την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς».
Η 42η συνάντηση του Συμβουλίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς διεξήχθη από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Εκεί συζητήθηκαν 28 υποψηφιότητες για την εισαγωγή στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που αφορούσαν 5 φυσικά τοπία, 20 πολιτιστικά μέρη και 3 υποψηφιότητες με μεικτά χαρακτηριστικά.