Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Στο Δρόμο του Μεταξιού η αρχαία πόλη Τσιουσί

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-07-07 20:59:34
  • Προβολές:
  • 721
Το αρχαίο κράτος - πόλη Τσιουσί, που ήκμασε πριν από 2000 χρόνια, ανακαλύφθηκε στο Δρόμο του Μεταξιού, χάρη στη συμβολή του γεωλόγου Γκούο Ζιγί και της επιστημονικής ομάδας του. Τα ευρήματα βρίσκονται στη βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ, γνωστή σήμερα ως κομητεία Κουτσά.
Ο Γκούο Ζιγί, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Έρευνας και Πληροφορίας, που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία, και οι συνεργάτες του προσκλήθηκαν από τους αρχαιολόγους του Ινστιτούτου Πολιτιστικών και Αρχαιολογίας του Σιντσιάνγκ να συμβάλουν στην έρευνά τους. Αν και το επιστημονικό πεδίο του Γκούο Ζιγί και των συνεργατών του είναι η αναζήτηση πετρελαίου και άλλων ορυκτών βαθιά στο έδαφος, αυτή τη φορά βοήθησαν στον εντοπισμό αρχικά της τοποθεσίας, του πλάτους και του βάθους των τειχών της πόλης Τσιουσί. Οι δυνατότητες τεχνολογίας της γεωφυσικής διασκόπησης αντικατέστησαν το παραδοσιακό κινεζικό φτυάρι Luoyang των ανασκαφών, που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην προσπάθεια 3 ολόκληρων χρόνων, αφού δε μπορεί να σκάψει σε περιοχές με πέτρα (πλακόστρωτους δρόμους κ.λ.π).
Τα όργανα της ομάδας του Γκούο, ένα ραντάρ διείσδυσης εδάφους κι ένας μετρητής αντίστασης υψηλής πυκνότητας δρουν συμπληρωματικά επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συμπιεσμένου χώματος, επισημαίνοντας την ύπαρξη ερειπίων. Ειδικότερα, το μεν ραντάρ έχει το προνόμιο της υψηλής ανάλυσης και τη δυνατότητα «της θέασης» αντικειμένων σε υψηλή κλίμακα. Ο δε μετρητής αντίστασης ανιχνεύει τα κτίρια, τα τείχη, τους τάφους, την πορεία των υπόγειων υδάτων κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ανακαλύφθηκε ότι το εξωτερικό τείχος της πόλης ήταν πλάτους 15-18 μέτρων με το μεγαλύτερο τμήμα του να φτάνει τα 30 μ. Κάποια σημεία του είχαν θαφτεί σε βάθος 2,5 μ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βορειοανατολική πλευρά του τείχους είναι τοξοειδής αντί για κάθετη. 
Το έργο εντοπισμού της πόλης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι καιρικές συνθήκες, όπως οι πλυμμήρες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είχαν εξαφανίσει κάθε ίχνος της. Πάνω στα ερείπιά της έχουν χτιστεί σύγχρονα κτίρια κι έχουν χαραχθεί νέοι δρόμοι.
 Το κράτος Τσιουσί, που εκτείνεται κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, ανήκε στα 36 κράτη των δυτικών περιφερειών. Πρόκειται για τις περιφέρειες, που βρίσκονται δυτικά του περάσματος Γιουμέν, στο οποίο ανήκουν σήμερα το Σιντσιάνγκ και οι περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Το κράτος Τσιούσι, που ως όρος χρησιμοποιήθηκε την εποχή της βασιλείας της Δυναστείας των Χαν (202 π.Χ.- 220 π.Χ.) στάθηκε χωνευτήρι πολιτισμών- κινεζικού, ινδικού, ισλαμικού και ευρωπαϊκού - . Ήταν ο τόπος δημιουργίας ενός εξαιρετικού πολιτισμού, που στην ακμή της χιλιόχρονης διάρκειάς του έδωσε σημαντικά δείγματα στις τέχνες και τα γράμματα.
   Σήμερα η γεωφυσική διασκόπηση συνδράμει στις αρχαιολογικές ανασκαφές προσφέροντας πολλά στην επιστημονική έρευνα. Ο Γκούο Ζιγί και οι συνεργάτες του θα βρεθούν τον Ιούλιο στο Ιράν για να συνδράμουν στις ανασκαφές μιας αρχαίας πόλης κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.