Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Έκθεση σύγχρονης κινεζικής τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-06-30 21:16:27
  • Προβολές:
  • 678
Οι τέχνες της σινικής μελάνης, που ανθίζουν στην Κίνα για πάνω από 2,000 χρόνια, θα παρουσιαστούν στο δυτικό κοινό και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα από σύγχρονες μορφές τέχνης. Το ενδιαφέρον για τη γνωριμία του κινεζικού πολιτισμού όλο και αυξάνεται στο δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα το Κέντρο Τέχνης Cantor του Πανεπιστημίου Stanford να οργανώσει την έκθεση έργων τέχνης από μελάνη στο κέντρο του Palo Alto της Καλιφόρνια, στην δυτική ακτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έκθεση, με τίτλο «Ink Worlds», είναι ελεύθερη στο κοινό και θα υποδέχεται επισκέπτες μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έργα 24 σύγχρονων καλλιτεχνών, τόσο από την Κίνα όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζοντας έργα αφηρημένης τέχνης από τα τέλη της δεκαετίας 1960 μέσα από τις τεχνολογικές καινοτομίες του 21ου αιώνα.
Τα έργα τέχνης της έκθεσης «Ink worlds», εξερευνούν τα οπτικά χαρακτηριστικά και τις διεθνείς διασυνδέσεις, όπως επίσης και τη συνεχιζόμενη επίδραση των διαφορετικών αρχαίων τεχνικών, των υλικών και των θεμάτων στη σύγχρονη τέχνη. Η έκθεση είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να εξετάσει την μοντέρνα εξέλιξη αυτής της μορφής τέχνης, από τη ζωγραφική με μελάνη σε πάπυρο και χαρτί μέχρι την φωτογραφική και οπτικοακουστική απεικόνισή της.
«Μια από τις πρωταρχικές διαφορές ανάμεσα στους σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής με μελάνη και τους παραδοσιακούς κινεζικούς πίνακες έγκειται στο ενδιαφέρον των καλλιτεχνών για την αφηρημένη σκέψη, την εξέλιξη, το σχεδιασμό και την εννοιολογική τέχνη. H διάκριση αυτή αναπαρίσταται κυρίως από την συνειδητή επιδίωξη της αφηρημένης έκφρασης, που έγινε πιο έντονη από το 1960, με κύριο εκφραστή της τον Liu Guosong. Νομίζω ότι εκείνη η περίοδος αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία καμπής στην κινεζική τέχνη, διότι ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζεται ως σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Richard Vinograd, Christensen Fund Professor στην Ασιατική Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Stanford.
Όλα τα έργα τέχνης, που εκτίθενται στο San Fransisco, προέρχονται από την συλλογή του Κινεζο -Αμερικανού διερμηνέα Jerry Yang, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Yahoo, και της συζύγου του Akiko Yamazaki. Η συλλογή τους έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μια από τις σπουδαιότερες ιδιωτικές συλλογές της σύγχρονης τέχνης σινικής μελάνης, ενώ η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση αυτής της συλλογής στο κοινό. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής με σινική μελάνη, συνοδεύεται από ένα βιβλίο με τίτλο «Ιnk Worlds». Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι ο καθηγητής Richard Vinograd και η Ellen Huang, οι οποίοι περιγράφουν την έκθεση μέσα από την οπτική της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης.
 Σύμφωνα με τον Richard Vinograd, «Όσοι έχουν κάποιες γνώσεις γύρω από το θέμα της κινεζικής ζωγραφικής, θα βρουν τη έκθεση πολύ ελκυστική και θα εκτιμήσουν την δυναμική της σύνθεσης. Προσπαθούμε επίσης να θέσουμε σε πρώτο πλάνο αυτά τα πεδία επικοινωνίας με άλλους τομείς της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης, όπως για παράδειγμα τα διεθνή έργα αφηρημένης τέχνης».
Είναι φανερό ότι η επιθυμία για τη γνωριμία με τον κινεζικό πολιτισμό αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων του δυτικού κόσμου και γι’ αυτό οι επαφές και οι ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Δύσης γίνονται όλο και συχνότερες.