Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποιούν βακτήρια για τον καθαρισμό του νερού

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-06-30 21:13:11
  • Προβολές:
  • 728
Έρευνα Κινέζων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Επιστήμης και Περιβάλλοντος, δείχνει ότι το βακτήριο Escherichia coli έχει δυνατότητα να απομακρύνει τον υδράργυρο και το σελήνιο από το νερό, καθαριζοντάς το έτσι από τις τοξικές ουσίες, που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα. Το βακτήριο Escherichia Coli ή αλλιώς Ε.Coli, παρότι είναι υπεύθυνο για σοβαρές δηλητηριάσεις και μπορεί να προκαλέσει διάρροια και σηψαιμία, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην απομάκρυνση τοξικών χημικών ουσιών από το νερό.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Γεωγραφίας της Xinjiang, υπό την επίβλεψη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, διαπίστωσαν μετά από πειράματα ότι το συγκεκριμένο βακτήριο θα μπορούσε να απομακρύνει τα τοξικά ιόντα του υδραργύρου και του σεληνίου.
  Η μόλυνση από τον υδράργυρο αποτελεί μια παγκόσμια ανησυχία, η οποία έγκειται στην υψηλή τοξικότητά του, την ανθεκτικότητα και την ευρεία κατανομή του στο περιβάλλον. Η μορφή με την οποία εμφανίζεται ο υδράργυρος στο νερό έχει κυρίως αυτή του δισθενούς ιόντος, το οποίο μπορεί εύκολα να μετατραπεί από τους οργανισμούς, στο εξαιρετικά τοξικό μεθύλιο. Η τοξική αυτή ουσία μπορεί να περάσει στους ζωικούς οργανισμούς μέσω της τροφικής αλυσίδας και να καταλήξει στους ανθρώπους με καταστροφικές για την υγεία, συνέπειες. 
Η κατανάλωση θαλασσινών, που είναι μολυσμένα με υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους, τις θηλάζουσες, καθώς και για τα μικρά παιδιά.
   Το σελήνιο είναι απαραίτητο και ωφέλιμο στοιχείο για τους ανθρώπους αλλά η διαφορά μεταξύ της έλλειψης του σεληνίου και του πλεονάσματός του, είναι πολύ μικρή. Παρότι όμως το σελήνιο είναι ωφέλιμο για την υγεία, ο σεληνίτης, μια ένωση που περιέχει ιόντα σεληνίου στο νερό, αποτελεί έναν πολύ κοινό ρύπο.
  Σε κάποιες περιοχές, τα επίπεδα υδραργύρου και σεληνίου στον φλοιό της γης και στο υδάτινο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ η εξόρυξη αυτών των στοιχείων μολύνουν τις γειτονικές περιοχές. Η παγκόσμια ανησυχία για την υψηλή συγκέντρωση αυτών των στοιχείων στο περιβάλλον οδήγησε τους Κινέζους ερευνητές στην αναζήτηση τρόπων και μεθόδων απορρύπανσης του νερού και του περιβάλλοντος γενικότερα. 
Δοκίμασαν λοιπόν να βάλουν βακτήρια E.Coli στο νερό και διαπίστωσαν ότι σε μια συγκέντρωση δισθενών ιόντων υδραργύρου της τάξεως των 40 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, τα βακτήρια εξόντωσαν περίπου το 93,2 % των τοξικών χημικών ουσιών. Από το συνολικό ποσοστό του υδραργύρου, που απομακρύνθηκε, περίπου το 3,3 % απορροφήθηκε από την επιφάνεια των βακτηρίων, το 2% συσσωρεύτηκε στο εσωτερικό τους και το 80,6% μετατράπηκε στη μορφή μιας μη τοξικής χημικής ένωσης. Ταυτόχρονα, τα Ε.Coli μείωσαν το σεληνίτη, μετατρέποντάς το σε αβλαβή ιζήματα στο νερό.
   Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά, ενώ έχει πολλές προοπτικές να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και τη μείωση της μόλυνσης από βλαβερές ουσίες.