Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το κινέζικο φεστιβάλ «Dragon Boat» γίνεται παγκόσμιο

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-06-23 21:07:21
  • Προβολές:
  • 9857
Κάθε χρόνο οι Κινέζοι γιορτάζουν το φεστιβάλ Dragon Boat ή αλλιώς Duanwu Festival την πέμπτη μέρα του πέμπτου μήνα, σύμφωνα με το παραδοσιακό σεληνιακό ημερολόγιο. Μια από τις πιο δημοφιλείς και γνωστές ιστορίες πίσω από την δημιουργία αυτού του φεστιβάλ είναι η επιθυμία των Κινέζων να τιμήσουν τη μνήμη του ποιητή και πατριώτη Qu Yuan, ο οποίος έζησε μεταξύ 340- 278 π.Χ. Ο ίδιος ήταν μέλος του βασιλικού οίκου Chu, κατά τη διάρκεια των Εμπόλεμων Βασιλείων της Δυναστείας Zhou και κατείχε υψηλές θέσεις στην εξουσία. Παρ΄ όλα αυτά όμως κατηγορήθηκε ότι ήταν αντίθετος με τη συμμαχία που ήθελε να κάνει ο αυτοκράτορας της Δυναστείας Zhou με το ανερχόμενο και ισχυρό κράτος Qin.
 Με την κατηγορία της προδοσίας, ο Qu Yuan βρέθηκε στην εξορία για 28 χρόνια, όπου επιδόθηκε στην ποίηση και έγραψε πολλές και διάσημες ποιητικές συλλογές, δίνοντάς του τη φήμη ενός ανθρώπου του πνεύματος. Η ποιητική του δημιουργία όμως σταμάτησε μόλις πληροφορήθηκε ότι η αυτοκρατορία Qin κατέλαβε την περιοχή Ying, που τότε ήταν η πρωτεύουσα του κράτους Chu και αγαπημένη του πατρίδα. Η απελπισία και η λύπη του τον οδήγησαν να αυτοκτονήσει με πνιγμό στο ποτάμι Miluo, σηματοδοτώντας έτσι την μετέπειτα μεγάλη γιορτή προς τιμήν της μνήμης του. Η αναγγελία του θανάτου του έκανε την τοπική κοινωνία, που τον αγαπούσε και τον θαύμαζε, να τρέξει στο ποτάμι και να προσπαθήσει να περισώσει έστω το άψυχο σώμα του. Λέγεται ότι χρησιμοποίησαν τις βάρκες τους για να το ψάξουν, ενώ ταυτόχρονα πετούσαν στο νερό μπάλες από κολλώδες ρύζι, έτσι ώστε τα ψάρια να φάνε το ρύζι και όχι το σώμα του άτυχου Qu Yuan.
   Με αυτή την ιστορία εξηγείται και η προέλευση του παραδοσιακού κινεζικού εδέσματος, που φτιάχνεται και καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών. Πρόκειται για ένα φαγητό που περιέχει κολλώδες ρύζι με κρέας, φασόλια, ξηρούς καρπούς, αυγά ή οποιαδήποτε άλλη γέμιση ανάλογα με την περιοχή, και είναι τυλιγμένο σε φύλλα καλαμιάς, λοτού ή και μπανάνας. Το Zongzi, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο φαγητό, θεωρείται ένα σύμβολο τύχης και έχει θετική έννοια.
Το σπουδαιότερο όμως έθιμο γύρω από το Φεστιβάλ είναι οι αγώνες με βάρκες δράκων, που ξεκίνησαν 2,500 χρόνια πριν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, λαμβάνοντας παγκόσμιες διαστάσεις. Αυτοί οι αγώνες είναι πια ένα επίσημα αναγνωρισμένο άθλημα με κανόνες που έχουν οριστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Dragon Boat. Φέτος, ο εορτασμός του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου αλλά αγώνες Dragon Boat διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε πολλές χώρες. Στη Βρετανία συγκεκριμένα, αποτελεί ένα από τα πιο ανερχόμενα θαλάσσια αθλήματα, όπως επίσης και ένα από τα καλύτερα σημεία του πολιτιστικού ημερολογίου του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 3 Ιουνίου, στην 23η παρουσίαση του ετήσιου Φεστιβάλ Dragon Boat Λονδίνου Χονγκ Κονγκ, πάνω από 10.000 επισκέπτες απόλαυσαν τους αγώνες. Κάθε χρόνο κινεζική μουσική, χοροί των λιονταριών και αγορές ασιατικών προιόντων πλαισιώνουν τους αγώνες Dragon Boat σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το άθλημα αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στις πόλεις San Fransisco, Kansas και τη Βοστώνη, ενώ στη Νέα Υόρκη αποτελεί το μεγαλύτερο τοπικό καλοκαιρινό γεγονός.
Το φεστιβάλ Dragon Boat κερδίζει όλο και περισσότερη αναγνώριση τα τελευταία χρόνια κι όλο και περισσότερες χώρες το συμπεριλαμβάνουν στους εορτασμούς τους. Αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να διαδοθεί περαιτέρω ο κινεζικός πολιτισμός και να γίνει γνωστή η αρχαία κληρονομιά του.