Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινεζικό βάζο πωλήθηκε για 16.2 εκατομμύρια ευρώ

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-06-23 21:03:22
  • Προβολές:
  • 655
Στο εξιρετικά υψηλό ποσό των 16,2 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε ένα σπάνιο αυτοκρατορικό κινεζικό βάζο, που ανακαλύφθηκε στην σοφίτα ενός σπιτιού στη Γαλλία. Το –για πολλά χρόνια ξεχασμένο -βάζο βρισκόταν για περίπου 3 αιώνες στη σοφίτα μιας οικογένειας στη Γαλλία και η ανακάλυψή του έγινε εντελώς τυχαία από τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Οι προ παππούδες των τωρινών ιδιοκτητών κληρονόμησαν το βάζο από έναν θείο τους και από τότε βρισκόταν ξεχασμένο στη σοφίτα μαζί με άλλα κομμάτια κινεζικού στυλ. Ο θείος τους έφυγε από τη ζωή το 1947 κι από τότε κανείς δεν ήξερε για την ύπαρξη αυτού του σπάνιου δημιουργήματος του 18ου αιώνα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το μοναδικό αυτό δημιούργημα μεταφέρθηκε από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού στο γραφείο δημοπρασιών μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών! Οι κάτοχοι του βάζου δεν είχαν ιδέα για την πραγματική αξία του, ενώ οι ειδικοί εκτίμησαν αρχικά ότι θα μπορούσε να πωληθεί για τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Το ποσό της τελικής  πώλησής του βέβαια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού ήταν 30 φορές περισσότερο από την εκτίμηση των επιστημόνων. 
Το πορσελάνινο βάζο αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα του είδους του, σύμφωνα με το Sotheby, ενώ κατασκευάστηκε από τα πιο διάσημα εργαστήρια της πόλης Jingdezhen, εκεί όπου «γεννήθηκε» η πορσελάνη. Προοριζόταν για το μεγαλειώδες παλάτι της Αυτοκρατορίας Qianlong, που είχε την εξουσία από το 1735-1796. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο αγοραστής ήταν Ασιάτης αλλά το γραφείο δημοπρασιών δεν επιθυμεί να δημοσιεύσει το όνομά του ή την εθνικότητά του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το ποσό που δόθηκε για την αγορά του συγκεκριμένου κειμηλίου είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε αγορά κινεζικής πορσελάνης στη δημοπρασία του Παρισιού. 
Αποτελεί παράδειγμα εξαιρετικής τέχνης και ομορφιάς, φτιαγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα. Τα εργαστήρια πορσελάνης, γνωστά μέχρι και σήμερα για τα εξαιρετικά δημιουργήματά τους, ήταν η πρώτη επιλογή όλων των δυναστειών. Το συγκεκριμένο βάζο είναι διακοσμημένο με ελάφια και γερανούς, ενώ οι αποχρώσεις που κυριαρχούν είναι το ροζ και πράσινο. Οι ζωγραφιές στο μέσο του βάζου μοιάζουν με φωτογραφία και η τόση προσοχή στις γραμμές και τα σχέδια αποκαλύπτει την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη.