Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η Kίνα δημιουργεί σύστημα προειδοποίησης σεισμών

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-05-12 20:51:46
  • Προβολές:
  • 828
Στην περιοχή Chengdu, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Sichuan, δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα πρώιμο σύστημα προειδοποίησης για σεισμούς. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί πολλαπλά συστήματα εκπομπών για να ενημερώσει τους πολιτες δευτερόλεπτα πριν φτάσουν τα σεισμικά κύματα στην περιοχή. Σε μια άσκηση σεισμού την Τετάρτη 8 Μαΐου, μια έγκαιρη προειδοποίηση στάλθηκε μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης καθώς και στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών σε 60 κατοικημένες περιοχές στην Chengdu.
 
Σύμφωνα με τον Wang Tun, διευθυντή του Key Laboratory της επαρχίας Sichuan και του Ινστιτούτου High-Tech Disaster Reduction της Chengdu, «Η εκ των προτέρων προειδοποίηση για επερχόμενο σεισμό, δεν αποτελεί πρόγνωση του σεισμού. Το σύστημα προειδοποίησης χρησιμοποιεί απλώς τη θεωρία ότι τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν γρηγορότερα από τα σεισμικά κύματα, κι έτσι μπορεί να δώσει στους ανθρώπους μερικά δευτερόλεπτα να προετοιμαστούν για τον επερχόμενο σεισμό». Το σύστημα αυτό, βοηθούμενο από την ανεπτυγμένη τεχνολογία του Ίντερνετ των Πραγμάτων και συνδεδεμένο με το σεισμικό δίκτυο, εκπέμπει την προειδοποίηση όταν τα κύματα της σεισμικής δόνησης ανιχνευθούν, δίνοντας έτσι το περιθώριο μερικών δευτερολέπτων στους ανθρώπους να βρουν ένα ασφαλές μέρος.
Σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι η προειδοποίηση για σεισμό τρία δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωσή του μπορεί να μειώσει κατά 14% τα θύματα, ενώ μια προειδοποίηση 10 δευτερόλεπτα πριν, αυξάνει το ποσοστό στο 39%, φτάνοντας ακόμα και σε ποσοστό 39% αν η προειδοποίηση πραγματοποιηθεί 20 δευτερόλεπτα πριν. Όπως προσέθεσε ο Wang Tun, η εκ των προτέρων ειδοποίηση για σεισμό μπορεί ουσιαστικά να σώσει ζωές και να αποφευχθούν δευτεροβάθμιες καταστροφές σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία, η πυρηνική βιομηχανία, τα τρένα υψηλής ταχύτητας και το αστικό μετρό.
 
Το σύστημα προειδοποίησης σεισμών της Chengdu καλύπτει τώρα 2,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, όπου ζουν 660 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό καθιστά την Κίνα ως την τρίτη χώρα στον κόσμο μετά την Ιαπωνία και το Μεξικό με την δυνατότητα προειδοποίησης του σεισμού. Στον πολύ δυνατό σεισμό των 7 ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή Jiuzhaigou στην επαρχία Sichuan τον Αύγουστο του 2017, η ειδοποίηση για το σεισμό διαδόθηκε 71 δευτερόλεπτα πριν φτάσει η πρώτη σεισμική δόνηση.
Η Κίνα ξεκίνησε να χτίζει 2000 σταθμούς ελέγχου στη Sichuan και στη γειτονική Yunnan με σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία για την υπόγεια πίεση και την ενέργεια 8 με 20 χιλόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, παρέχοντας έτσι στους ερευνητές σπουδαίες γνώσεις όσον αφορά την προσπάθειά τους για καλύτερη εποπτεία της σεισμικής δραστηριότητας και την πρόβλεψη των σεισμών.