Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Νέο υπερσύγχρονο δορυφόρο εκτοξεύει η Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-05-11 15:57:51
  • Προβολές:
  • 676
Η Κίνα, μια χώρα που καινοτομεί στο επίπεδο της εξερεύνησης του διαστήματος και έχει σημειώσει εξαιρετική τεχνολογική πρόοδο, πρόκειται να εκτοξεύσει το Gaofen -5, έναν υπερφασματικής απεικόνισης δορυφόρο για την παρατήρηση του πλανήτη Γη, στις αρχές Μαΐου.
   Στο σχετικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Απριλίου 2018, ο διευθυντής του Κέντρου παρατήρησης της Γης της Εθνικής Διαστημικής Διακυβέρνησης της Κίνας (CNSA), κος Tong Xudong, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο νέος δορυφόρος, ικανός να παίρνει πληροφορίες από την υπεριώδη μέχρι και την μακροκυματική υπέρυθρη ακτινοβολία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ερευνήσουμε τα εσωτερικά ύδατα και τις πηγές μεταλλευμάτων».
Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος δορυφόρος μπορεί να ανιχνεύει τους αέριους ρύπους, τα αέρια του θερμοκηπίου και τα μόρια των αερολυμάτων. Με στόχο την καλύτερη χρήση και αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς και την εξυπηρέτηση των χωρών, που εντάσσονται στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος», η CNSA κυκλοφόρησε ένα διεθνές σχέδιο συνεργασίας για τον δορυφόρο Gaofen-5. Σε αυτό το σχέδιο, διευκρινίζονται τα πεδία, που πρόκειται ν΄ανοίξουν με σκοπό τη συνεργασία αλλά και τις οικονομικές υπηρεσίες.
Το Κέντρο CNSA στοχεύει επίσης να εκτοξεύσει και τον πύραυλο Gaofen -6 αυτό το χρόνο, έτσι ώστε να σχηματίσει έναν αστερισμό με τους άλλους δορυφόρους Gaofen, που είναι σε τροχιά. Το πρόγραμμα για την αποστολή τέτοιου είδους δορυφόρων ξεκίνησε το 2010 και έδωσε τη δυνατότητα στην Κίνα να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πλανήτη. Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος Gaofen 1, εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2013 και μπορεί να καλύψει τη διαδρομή της υδρογείου σε μόλις 4 μέρες. Τον Αύγουστο του 2014 στάλθηκε στο διάστημα ο δεύτερος δορυφόρος αυτού του τύπου, ο οποίος δίνει ακριβείς απεικονίσεις και μπορεί να συλλέξει υπερφασματικές εικόνες υλικών μεγαλύτερων από 3,2 μέτρα μήκος.
Στη συνέχεια, ο Gaofen -3 εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2015 και αποτέλεσε τον πρώτο γεωσύγχρονο δορυφόρο (που συγχρονίστηκε με την τροχιά της γης) με υψηλής ευκρίνειας οπτική απεικόνιση. Ακολούθησε ο Gaofen – 4, o οποίος εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2016 και αποτέλεσε τον πρώτο Συνθετικό Διαφραγματικό Ανιχνευτή απεικόνισης (Synthetic Aperture Radar).