Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στην Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-05-11 15:54:33
  • Προβολές:
  • 825
Μια κινεζική εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη με τίτλο «Όρνιθες» παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου στο Εθνικό Κέντρο για τις παραστατικές τέχνες (NCPA) στο Πεκίνο. Η αυθεντική εκδοχή της Αριστοφανικής κωμωδίας είχε επίσης παρουσιαστεί στο NCPA το Φεβρουάριο του 2008 και τώρα, 10 χρόνια μετά, η θεατρική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Τέχνης παρουσιάζει κάτι πολύ ενδιαφέρον. 
   Πρόκειται για μια νέα απόδοση των «Ορνίθων», η οποία συνδυάζει το ελληνικό δράμα με τον κινεζικό πολιτισμό. «Οι Όρνιθες» γράφτηκαν από τον Αριστοφάνη, ο οποίος έζησε την περίοδο 446-386 π.Χ., και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 414 Π.Χ. Η κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη διαδραματίζεται στο χώρο των πουλιών, τα οποία έχουν το δικό τους βασίλειο και μέσα από αυτό σχολιάζει και ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα της εποχής. Οι κοινωνικές αδυναμίες και παθογένειες μπαίνουν στο στόχαστρο της κριτικής του Αριστοφάνη, ενώ η κριτική των πολιτικών προσώπων αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κωμωδιογράφο. Μέσα από την κριτική παρουσιάζεται επίσης και μια πιο ανάλαφρη εκδοχή ενός ιδανικού κόσμου, όπου λειτουργούν όλα με απόλυτη συμμετρία και τάξη.
Η διασκευή της κωμωδίας, από τον Κινέζο θεατρικό σκηνοθέτη Luo Jinlin και τον ειδικό στο ελληνικό δράμα Luo Tong, συνδυάζει τόσο την αρχαία ελληνική κωμωδία όσο και το κινεζικό δράμα,  δημιουργώντας κάτι καινοτόμο και ανατρεπτικό. Η παράσταση θα παίζεται για μια εβδομάδα περιμένοντας το κοινό να απολαύσει το «πάντρεμα» των δύο πολιτισμών.