Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Οι Κινέζοι αγοράζουν την Αθήνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-05-05 15:58:03
  • Προβολές:
  • 1196
Το ζευγάρι των Κινέζων συνταξιούχων είχε μόλις ολοκληρώσει την αγορά του. Είχαν έρθει στην Ελλάδα με συγκεκριμένο στόχο. Να αγοράσουν ένα ακίνητο αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ώστε να αποκτήσουν τη λεγόμενη «golden visa» και συνεπώς άδεια διαμονής στην Ελλάδα, μια άδεια διαμονής που ταυτόχρονα τους εξασφάλιζε άνετη μετακίνηση και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν. Τελικά αφού είδαν αρκετά διαμερίσματα, επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το Σούνιο, κατέληξαν στην αγορά ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας. Αποφάσισαν να γιορτάσουν το γεγονός στο κινέζικο, συνοικιακό εστιατόριο, που βρισκόταν λίγα τετράγωνα παραπάνω από το διαμέρισμα, που αγόρασαν. Και εκεί μαζί με το φαγητό δοκίμασαν και μια δυσάρεστη έκπληξη. Πιάνοντας κουβέντα με τον Κινέζο ιδιοκτήτη του εστιατορίου, άναυδοι τον άκουσαν να λέει ότι το διαμέρισμα, που αγόρασαν δεν άξιζε ούτε 200.000 ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ είχε μπει το λεγόμενο «καπέλο» στην τιμή, ένα «καπέλο» που τους στοίχισε αρκετές χιλιάδες ευρώ παραπάνω. 
Το ζευγάρι των δύο συνταξιούχων βρίσκεται ανάμεσα στους δεκάδες Κινέζους, που αγόρασαν διαμερίσματα στην Αττική τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για αυτή την «εξ ανατολών απόβαση» είναι το πρόγραμμα «Golden Visa», το οποίο ξεκίνησε με τον νόμο 4146/2013 και παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άδεια διαμονής, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη. Ετσι, κυρίως Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Λιβανέζοι αγοράζουν ακίνητα, αναζωογονώντας τον τομέα του real estate στην Ελλάδα και συντηρώντας ένα ολόκληρο σύστημα μεσιτικών και δικηγορικών γραφείων, συμβολαιογράφων, μεταφραστών, τουριστικών γραφείων αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, που αναλαμβάνουν τη διαμεσολάβηση, αφήνοντας ταυτόχρονα έσοδα στο ελληνικό κράτος. Το 2017 σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece χορηγήθηκαν 2.305 άδειες διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων, με τους πολίτες της Κίνας να κατέχουν την πρωτιά με 1.011 άδειες και να ακολουθούν οι Ρώσοι με 395.
Συναντιόμαστε με τον Πέτρο Τσάνγκ ένα απόγευμα Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Ο ίδιος, ένας ιδιαίτερα ευγενής άνθρωπος, αποτελεί εξέχον μέλος της κινεζικής κοινότητας στην Ελλάδα. Στη χώρα μας βρέθηκε για πρώτη φορά το 1971 για να σπουδάσει με υποτροφία της UNESCO. Eρωτεύτηκε όμως Ελληνίδα, την παντρεύτηκε, απέκτησε δύο παιδιά και τελικά δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα μας. Ιδιαίτερα δραστήριος, έχει ασχοληθεί με διάφορες εργασίες από τη δημιουργία του πρώτου κινέζικου εστιατορίου στην Αθήνα, μέχρι το άνοιγμα φροντιστηρίων και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.  
Από το 1998 συμμετέχει με επιτυχία στην οργάνωση της κινεζικής ομογένειας στην Ελλάδα, καθώς και στην προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Σήμερα είναι αποκλειστικός εισαγωγέας του διάσημου για την ιστορία του και παγκοσμίως γνωστού για τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του, κινέζικου παραδοσιακού ποτού Κwechow Moutai. 
Στο λίγο χρόνο που του απομένει βοηθά και σε αγοροπωλησίες ακινήτων σε συμπατριώτες του. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι συμπατριώτες μου προτιμούν την Ελλάδα» εξηγεί στο ΒΗΜΑgazino σε άπταιστα ελληνικά. «Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Όπως θα ξέρετε, το κόστος επένδυσης εδώ ξεκινά από τα 250.000 ευρώ, ενώ στην Ισπανία από τα 500.000 ευρώ, στην Πορτογαλία από τα 350.00 ευρώ και στην Κύπρο από τα 300.000. Μάλιστα, πολλοί Κινέζοι που αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο τα πωλούν τώρα για να αγοράσουν στην Ελλάδα, καθώς η Κύπρος δεν ανήκει στον χώρο της Σένγκεν. Την ίδια στιγμή το ελληνικό πρόγραμμα προσφέρει άδεια διαμονής στο/ην σύζυγο του αγοραστή, στους γονείς τους, αλλά στα παιδιά τους κάτω των 21 ετών. Οι λόγοι που προβαίνουν σε αυτές τις αγορές είναι οι εξής: επενδυτικό ενδιαφέρον, απόκτηση άδειας διαμονής και φυσικά η διέξοδος προς την Ευρώπη σύμφωνα και με την κινεζική πολιτική, «Ένας δρόμος μία Ζώνη».
Ποιο είναι λοιπόν το προφίλ αυτών των αγοραστών; «Κοιτάξτε, μπορεί να πρόκειται για πλούσια ζευγάρια που θέλουν να απολαύσουν τον καθαρό ουρανό της Ελλάδας, το διαφορετικό τοπίο και τα διαφορετικά ήθη και έθιμα» εξηγεί. «Έρχονται για λίγους μήνες και το υπόλοιπο διάστημα εκμεταλλεύονται το διαμέρισμα μέσω βραχύχρονης εκμίσθωσης σε κάποια πλατφόρμα όπως το Αirbnb, κάτι που αναλαμβάνει να τρέξει συνήθως το μεσιτικό γραφείο, που μεσολάβησε στην αγορά. Την ίδια στιγμή υπάρχει και μια μικρή κατηγορία ανθρώπων που προβαίνει σε αγορές για καθαρά επενδυτικούς λόγους, θεωρώντας ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα ανέβει τα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή οι τιμές των ακινήτων στο Πεκίνο και στη Σαγκάη είναι στα ύψη. Περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης είναι συνήθως λίγες. Αφορούν κυρίως οικογένειες, που θέλουν τα παιδιά τους να μην ακολουθήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και να σπουδάσουν κατευθείαν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Ετσι, τα παιδιά εγγράφονται σε αγγλικό ή αμερικάνικο σχολείο και παραμένουν στην Ελλάδα συνήθως με την μητέρα τους, ενώ ο πατέρας τους επιστρέφει στο Πεκίνο για τις δουλειές του. Αν θέλετε για πολλούς πλούσιους Κινέζους είναι και θέμα γοήτρου να διαθέτουν άδεια παραμονής σε μια χώρα της Ευρώπης, όπως αντίστοιχα για εσάς είναι να έχετε σπίτι στη Μύκονο. Πολλοί μάλιστα καλλιτέχνες, ηθοποιοί και ζωγράφοι έχουν αγοράσει διαμερίσματα στην Αθήνα».
Σύμφωνα με τον  Πέτρο Τσάνγκ αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, που προσφέρεται από αρκετές χώρες της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην πατρίδα του. Μάλιστα ένα δίκτυο τουλάχιστον 10 εταιρειών έχει αναπτυχθεί με διάφορα παραρτήματα σε πόλεις της Κίνας. Αυτές οι εταιρείες είτε συνεργάζονται με Ευρωπαίους μεσίτες, είτε ανοίγουν οι ίδιες απευθείας μεσιτικά γραφεία στις χώρες του ενδιαφέροντός τους. «Πρόκειται για εταιρείες συμβούλων επενδύσεων ή συμβούλων εκπαίδευσης, ανάλογα με το ζητούμενο του κάθε πελάτη» εξηγεί. «Συνήθως οργανώνουν εβδομαδιαίες παρουσιάσεις, οι οποίες τελειώνουν με ένα πλούσιο μπουφέ και παρουσιάζουν τα ακίνητα που διατίθενται σε πώληση σε κάθε χώρα. Εφόσον ο πελάτης δει τις φωτογραφίες και καταλήξει σε κάποια ακίνητα που τον ενδιαφέρουν, η εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες (έκδοση βίζας, εισιτήρια, ξενοδοχεία) ώστε να ταξιδέψει και να τα εξετάσει από κοντά. Αν τελικά ερχόμενος καταλήξει σε κάποιο ακίνητο, το κλείνει αμέσως δίνοντας μια προκαταβολή. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση ο υποψήφιος αγοραστής να δει ακίνητα σε περισσότερες από μια χώρες. Να ξεκινήσει για παράδειγμα από την Ελλάδα και να συνεχίσει σε Ισπανία, Πορτογαλία κτλ». 
Όπως εξηγεί, ελάχιστοι είναι οι Κινέζοι, που προχωρούν από μόνοι τους σε απευθείας αγορές  χωρίς τη συμβολή κάποιου ενδιάμεσου. «Το φράγμα της γλώσσας είναι τεράστιο βλέπετε» λέει εμφατικά. «Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ήδη κάποιον συγγενή που διαμένει στην Ελλάδα και μπορεί να τους βοηθήσει». 
Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας ρωτώ τον Πέτρο Τσάνγκ για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που παρατηρούνται σε κάποιες απ΄ αυτές τις αγορές με τους διάφορους ενδιάμεσους να φουσκώνουν τις τιμές πολύ παραπάνω από τη συνηθισμένη προμήθεια, που κυμαίνεται στο 2% - 3%. «Κοιτάξτε, δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί και κάποια τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης και είναι άσχημο να συμβαίνει αυτό. Οι Κινέζοι όμως είμαστε ένας λαός με υπομονή και γνωρίζουμε ότι οι έμποροι είναι καμιά φορά πονηροί» αναφέρει στωικά.