Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Εντυπωσίασε η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτζού

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-05-05 15:52:08
  • Προβολές:
  • 1087Στις 16 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εξαιρετική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας από την Κίνα, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές και κάνοντας το κοινό να χειροκροτά για ώρα. Η συναυλία αυτή σηματοδότησε την έναρξη της περιοδείας, που θα πραγματοποιεί σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία,  Σερβία και Ουγγαρία.            
    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτζόου ιδρύθηκε το 2009 και μέσα σε περίπου μια δεκαετία έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά και υποσχόμενα συμφωνικά σύνολα της Κίνας. Το εύρος των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει συναυλίες συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου, παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, μουσική για τον κινηματογράφο και ηχογραφήσεις.


 
 Η φήμη της έχει βγει πια και εκτός συνόρων, αφού από τα πρώτα της βήματα ήταν προσκεκλημένη μεγάλων διεθνών μουσικών διοργανώσεων, όπως τα φεστιβάλ Μεκλεμβούργου- Δυτικής Παμερανίας, Σλέσβιχ- Χόλστα΄ι΄ν, Λουμπλιάνας στη Σλοβενία, Εμίλια Ρομάνα, Ραβέλλο και Ταορμίνας στην Ιταλία. Στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, η Ορχήστρα έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας και το Ωδείο Γιονγκ Σου Το. Το 2016 το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και η Εταιρία Τέχνης και Θεαμάτων της Κίνας ανέθεσε στην Ορχήστρα να εκπονήσει ένα τρίμηνο πρόγραμμα μουσικής προετοιμασίας για τη Συμφωνική του Λάος. Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη ηχογράφηση της Ορχήστρας με τον βιολονίστα Νινγκ Φενγκ από τη Universal Music and Channel Classics Records.    
  Η διεύθυνση της Ορχήστρας σηματοδοτήθηκε από τον ανερχόμενο και εξαιρετικά ταλαντούχο Yang Yang. 


 
Ο ίδιος προερχόμενος από οικογένεια μουσικών, ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου με τον Li Qifang και αργότερα μαθήματα διεύθυνσης με τους καθηγητές Χu Xin και Wu Lingfen. Έγινε δεκτός στο Κεντρικό Ωδείο του Πεκίνου και ήταν ο πρώτος Κινέζος, που έλαβε το πρώτο βραβείο διεύθυνσης Ορχήστρας στο Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος». Η βράβευσή του αυτή τον έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας έτσι την απήχηση και αποδοχή του.  
Συνεργάζεται τόσο με τις μεγάλες ορχήστρες και τα λυρικά θέατρα της Κίνας όσο και με μουσικά σχήματα του εξωτερικού, όπως με τη Συμφωνική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Κολωνίας, τη Φιλαρμονική του Ρήνου, τη Συμφωνική των Καννών κ.α. Η ίδρυση της Φιλαρμονικής της Χανγκτζόου αποτελεί πρωτοβουλία του Yang Yang, με την οποία έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ (Μεκλεμβούργου- Δυτικής Πομερανίας, Σλέσβιχ- Χόλσταιν, Λουμπλιάνας στη Σλοβενία, Ραβέλλο και Ταορμίνας κ.α.), ενώ έχει περιοδεύσει στη Ρωσία και την Εσθονία με μεγάλη επιτυχία.   Ο Yang Yang αποτελεί επίσης περιζήτητο μαέστρο της όπερας και έχει διευθύνει μεγάλα λυρικά έργα όπως: Μαντάμ Μπατερφλάυ και Μποέμ του Πουτσίνι, την Τραβιάτα και Ριγκολέττο του Βέρντι και πολλά άλλα. Οι συνεργασίες αυτές τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό στο εξωτερικό και του έδωσαν τη δυνατότητα να αναδείξει το μεγαλείο του ταλέντου του. O ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα China Greece Times: «Είναι η τρίτη φορά, που επισκέπτομαι την Ελλάδα, όλα εδώ είναι τόσο γνώριμα. Το ελληνικό κοινό είναι πάντοτε πολύ φιλικό και φιλόξενο».


 
  Εκτός όμως από τον ιδιαίτερα ταλαντούχο μαέστρο, στη σκηνή εμφανίστηκε και ο καταξιωμένος Κινέζος βιολονίστας Ning Feng, ως σολίστας, κάνοντας το κοινό να εντυπωσιαστεί από τις μελωδίες, την εξαιρετική εκφραστικότητα και το πάθος του. Οι σπουδές του είναι εξαιρετικές, ενώ έχει σημειώσει διεθνείς διακρίσεις, κάνοντάς τον περιζήτητο στον τομέα της μουσικής. Ο ήχος από το βιολί Stradivari του 1721 ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικός, ενώ η απόλυτη σιγή του κοινού φανέρωνε την μαγεία της βραδιάς. Ο ίδιος δίνει πολύ συχνά ρεσιτάλ στην πατρίδα του με κινεζικές ορχήστρες και διεθνή σύνολα, καθώς και με το κουαρτέτο Dragon, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 2012. 
   Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, του Μόριτσμπουργκ κ.α., ενώ έχει ηχογραφήσει το σύνολο του έργου του για σόλο βιολί του Γ.Σ. Μπαχ. Χαρακτηρίζεται για το λυρισμό, τα συναισθηματική διαύγεια των ερμηνειών του και την τεχνική του δεινότητα.   


 
Η εισαγωγή της συναυλίας σηματοδοτήθηκε από το έργο «Ιπτάμενος Ολλανδός» του Richard Wagner και ακολούθησε Κοντσέρτο για βιολί αρ.1 σε λα ελάσσονα, με το έργο 77. Η λήξη της συναυλίας πραγματοποιήθηκε με τους συμφωνικούς χορούς, έργο 45 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Ο ενθουσιασμός του κοινού και το συνεχές χειροκρότημα έκαναν το μαέστρο να επιστρέψει 3 φορές στη σκηνή και να παίξει άλλα 3 κομμάτια για να ικανοποιήσει το κοινό, που ζητούσε την παράταση της συναυλίας. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του έτους Ελλάδας–Κίνας και αποτέλεσε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Φόρμιγξ.