Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινέζικα πανεπιστήμια εγκαινιάζουν αίθουσες χωρίς κινητά τηλέφωνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-04-14 21:07:10
  • Προβολές:
  • 831
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι διευκολύνσεις, που παρέχει στους ανθρώπους και ειδικότερα στους νέους τείνει να οδηγήσει σε μια μορφή εξάρτησης απ΄ αυτήν. Τα κινητά τηλέφωνα και οι παρόμοιες φορητές συσκευές έχουν γίνει πια προέκταση των χεριών των νέων, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους και να μειώνεται η απόδοσή τους σε όλους τους τομείς ακόμα και στις σπουδές τους. Το σύγχρονο αυτό φαινόμενο οδήγησε πολλά πανεπιστήμια της Κίνας στην απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στις αίθουσες διδασκαλίας.      
     Συγκεκριμένα, στην επαρχία Jilin της Βορειοανατολικής Κίνας καθιερώθηκαν αίθουσες στις οποίες δεν επιτρέπεται οι φοιτητές να έχουν πάνω τους τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά θα πρέπει να τα εναποθέτουν σε συγκεκριμένες θήκες και να τις κρεμούν στον τοίχο κατά την είσοδό τους στην αίθουσα. Ο στόχος των Αρχών των Πανεπιστημίων είναι να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να επικεντρώνονται στο μάθημα και μην αποσπάται η προσοχή και η συγκέντρωσή τους από την πλοήγηση στο ίντερνετ ή την οποιαδήποτε χρήση του κινητού τηλεφώνου τους. Όπως δήλωσε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών Jilin Huaqiao,   Ran Xiangyun: «Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα κινητά τηλέφωνα και να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών».
    Από την πλευρά των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών Jilin Huaqiao, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι: «Μας δίνουν μια τσάντα με μια φοιτητική ταυτότητα για να τοποθετούμε τις συσκευές μας. Ένας φοιτητής είναι υπεύθυνος κάθε φορά να ελέγχει αν όλοι οι φοιτητές έβαλαν τα κινητά τους στην ειδική τσάντα». Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και να χρησιμοποιούν τα κινητά τους μόνο στην περίπτωση, που είναι απαραίτητη η έρευνα στο διαδίκτυο για την εύρεση πληροφοριών, που αφορούν το εκάστοτε μάθημα. 
    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Πληροφοριών Διαδικτύου της Κίνας, περίπου 753 εκατομμύρια Κινέζοι χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα για να πλοηγηθούν στο ίντερνετ, ενώ το 30% αυτού του αριθμού αποτελούν νέοι, ηλικίας 20 έως 29 ετών. Είναι φανερό ότι η Κίνα θέτει ως στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και των δυνατοτήτων, που παρέχονται, έτσι ώστε οι νέοι ν’ αποτελέσουν το σημαντικότερο παράγοντα εξέλιξης και βελτίωσης της κοινωνίας και της επιστήμης.