Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Διαγωνισμός για τις περιγραφές πολιτιστικών κειμηλίων

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-04-14 20:58:52
  • Προβολές:
  • 785
Οι Αρχές της πόλης Τaiyuan, στη Βόρεια Κίνα, έχουν ξεκινήσει έναν διαγωνισμό, με τον οποίο επιδιώκουν να βρουν γραπτές περιγραφές για τα μέρη με αρχαιολογική αξία στην περιοχή. Αυτός ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί το κοινό να συμμετάσχει στην προστασία της πολιτιστικής κληονομιάς.
 Η πόλη Taiyuan, πρωτεύουσα της -πλούσιας σε άνθρακα- επαρχίας Shanxi, διαθέτει 540 μέρη με πολιτιστική σπουδαιότητα, υπό την προστασία της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα.
Ανάμεσα όμως στους 215 αρχαιολογικούς χώρους, που είναι ανοιχτοί στο κοινό, οι 166 δεν διαθέτουν καμία γραπτή περιγραφή για τους επισκέπτες, σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Taiyuan. Πολλά λοιπόν αξιοθέατα δεν έχουν καμία πληροφορία να παρέχουν τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους τουρίστες, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η σημασία και η ιστορία τους. Ο διαγωνισμός αυτός στοχεύει στην κινητοποίηση του κοινού και στην βαθύτερη κατανόηση της αξίας των πολιτιστικών κειμηλίων. Επίσης, «αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την προστασία τους», σύμφωνα με τον υπεύθυνο από το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Taiyuan.
Ερευνητές, επιστήμονες στο πεδίο της ιστορίας και φοιτητές σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν, ανάμεσα σε άλλους, να καταθέσουν τις γραπτές περιγραφές τους για τα μνημεία της πόλης μέσω της πλατφόρμας wechat του Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης, στον ιστότοπο της ηγεσίας της πόλης ή στον ιστότοπο των επίσημων ειδήσεων της πόλης, μέχρι τα τέλη Μαίου.
 Μια επιτροπή από ειδικούς θα ελέγξει τις προτάσεις, που θα έχουν σταλεί στις πλατφόρμες, και θα επιλέξει το καλύτερο κείμενο για καθένα από τα 166 αξιοθέατα. Ακόμη, 25 κείμενα θα επιλεγούν σε μια ποικιλία από κατηγορίες για να κερδίσουν βραβεία με χρηματικό έπαθλο άνω των 10.000 γιουάν (1,587 δολλάρια ΗΠΑ). Οι νικητές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν όλα τα αρχαιολογικά μέρη της πόλης, που είναι ανοιχτά στο κοινό, παίρνοντας 2 άτομα μαζί τους, χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο για ένα χρόνο.
Η πόλη θα θέσει τις επιλεγμένες περιγραφές για κάθε αρχαιολογικό χώρο στη διάθεση των ξεναγών και θα προσφέρει ηχητική ξενάγηση σε κάποιους από τους αρχαιολογικούς χώρους. Σχεδιάζει ακόμη να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση με ομιλίες, που θα αφορούν αυτό το διαγωνισμό και τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης. Όλες οι επιλεγμένες περιγραφές πρόκειται επίσης να συγκεντρωθούν και να δημοσιευτούν με τη μορφή βιβλίου.  
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος για την προώθηση της μελέτης και της διάδοσης των χώρων με πολιτιστική και αρχαιολογική σπουδαιότητα, που ξεκίνησε από το ίδρυμα της Κίνας για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι Αρχές της χώρας ευελπιστούν ότι με τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία προστασίας, διάδοσης αλλά και διαμόρφωσης των πολιτιστικής κληρονομιάς, το ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό θα αυξηθεί και οι πολίτες θα έρθουν πιο κοντά με τις ρίζες τους.