Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινέζοι ερευνητές καινοτομούν στην προσπάθεια για μείωση της ρύπανσης του αέρα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-03-17 18:46:51
  • Προβολές:
  • 829
   Στην Πόλη Σιάν, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Κίνας με περισσότερα από 3.100 χρόνια ιστορίας, εκεί όπου βρέθηκε και ο διάσημος Πήλινος Στρατός του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, κατασκευάστηκε μια τεράστια καμινάδα ύψους 60 μέτρων, έτσι ώστε να συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η πόλη Σιάν είναι μια ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη πόλη και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το γεγονός αυτό έχει και συνέπειες στο περιβάλλον, λόγω της αύξησης των ρύπων και του νέφους πάνω από την πόλη. Γι΄αυτό το λόγο, Κινέζοι επιστήμονες σχεδίασαν ένα πιλοτικό σύστημα καθαρισμού του αέρα με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόσο στην συγκεκριμένη πόλη όσο και σε άλλες, που πρόκειται να κατασκευαστεί το ίδιο σύστημα. Πρόκειται για μια τεράστια καμινάδα, που αν και η βιομηχανική εξωτερική όψη της παραπέμπει σε μια ακόμη καμινάδα εργοστασίου, που απελευθερώνει ρύπους, στην πραγματικότητα έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία.
 
   Κατασκευάστηκε από Κινέζους επιστήμονες, έτσι ώστε να καθαρίζει τον αέρα από τα επικίνδυνα σωματίδια και τα υπόλοιπα αερολύματα, εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια. Βρίσκεται πάνω από μια μεγάλη ανοιχτή κατασκευή με γυάλινη οροφή, απ’ όπου περνά η ηλιακή ακτινοβολία, θερμαίνει τον αέρα, ο οποίος ανεβαίνει προς τη βάση της καμινάδας και περνώντας από διαδοχικά φίλτρα καθαρίζεται και απελευθερώνεται, έχοντας σημαντικά λιγότερα επιβλαβή στοιχεία.
Υπολογίζεται ότι η καμινάδα αυτή φιλτράρει πέντε έως οκτώ εκατομμύρια κυβικά μέτρα αέρα τη μέρα, έχοντας τη δυνατότητα να αφαιρέσει σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή εκατομμυριοστών του μέτρου (γνωστά ως PM2,5), τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή.  Αν και η αποτελεσματικότητα αυτής της παγκόσμιας καινοτομίας δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα, διότι δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό έτσι ώστε να μελετηθεί, οι δοκιμές που έγιναν σε διάστημα δύο εβδομάδων, προμηνύουν θετικές εξελίξεις.   
     
   Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, έναν μήνα που η ατμοσφαιρική ρύπανση κορυφώνεται, καταγράφηκε μείωση στη συγκέντρωση των ρυπογόνων σωματιδίων PM2,5 της τάξεως του 19% σε απόσταση δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την καμινάδα. Φυσικά, το ποσοστό είναι αρκετά ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό έτσι ώστε να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα.       
 
   Γι’ αυτό το λόγο οι Κινέζοι επιστήμονες φιλοδοξούν να κατασκευάσουν κι άλλες καμινάδες με ύψος, που θα φτάνει τα 300 ή και τα 500 μέτρα τόσο στην πόλη Σιάν όσο και στις περιοχές Γκουανγκτζόου, Χεμπέι, Χενάν και άλλες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτερα το πρόβλημα του νέφους. Το κόστος κατασκευής αυτής της αντιρρυπαντικής μονάδας ανήλθε στα δύο εκατομμύρια δολάρια ενώ το κόστος διαχείρισής της υπολογίζεται στα 30.000 δολάρια ετησίως. Το γεγονός αυτό προκαλεί την επιφύλαξη κάποιων, οι οποίοι τονίζουν πως υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι να καταπολεμηθεί η ρύπανση. Αμερικανοί επιστήμονες επίσης εκφράζουν την ανησυχία ότι η καμινάδα αυτή φιλτράρει μόνο τα ίδια τα σωματίδια PM2,5 και όχι το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, που δημιουργούνται πριν τα PΜ2,5 ή τους δευτερογενείς ρυπαντές όπως το επιφανειακό όζον.       
   Σε αυτές τις επιφυλάξεις απαντούν οι Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι το αντιρρυπαντικό σύστημα αφαιρεί ήδη τα οξείδια του αζώτου, μια από τις κυριότερες πρόδρομες ουσίες για το σχηματισμό των μικροσκοπικών σωματιδίων και του όζοντος. Η κατασκευή αυτή αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Μπάι Τσουνλί «η κινεζική ηγεσία είναι πρόθυμη να δοκιμάσει καινοτόμες λύσεις κατά της ρύπανσης του αέρα, που απειλεί τη δημόσια υγεία». Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κίνα μόνο εκτιμάται πως 1,1 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι προκλήθηκαν από τη ρύπανση.