Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ο Πήλινος Στρατός του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας είναι εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική τέχνη

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-24 21:24:55
  • Προβολές:
  • 833
Με αφορμή τον πολιτιστικό απολογισμό του 2017, έτους αφιερωμένου στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελλάδας, επιβεβαιώθηκαν μέσα από μια σειρά εξαιρετικών δραστηριοτήτων στις δύο χώρες οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησής τους, καθώς και η παράλληλη πορεία τους στην ιστορία της ανθρωπότητας. 
Η πρώτη επικοινωνία του κινεζικού με τον ελληνικό λαό εικάζεται ότι ξεκινά τουλάχιστον 1500 χρόνια πριν τη χάραξη του Δρόμου του Μεταξιού και τον ερχομό του Μάρκο Πόλο στην ασιατική χώρα τον 13ο αιώνα. Οι κάτοικοι των δυτικών επαρχιών της Κίνας είχαν έρθει σε επαφή με Έλληνες, που πιθανότατα μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ) είχαν εγκατασταθεί στην Κεντρκή Ασία. Σημείο αναφοράς αποτελεί η «εικαστική μαρτυρία» του Πήλινου Στρατού, που ανακαλύφθηκε το 1974, σε απόσταση μικρότερης του ενός μιλίου από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang). 
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η έμπνευση της κατασκευής τους οφείλεται στα γλυπτά και τις τέχνες της αρχαίας Ελλάδος; 
Η αρχαιολόγος Δρ Λι Σουζγιέν από το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ τονίζει ότι: «Πριν από δώδεκα χρόνια δεν πίστευα στην εκδοχή της δυτικής επιρροής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με τις επαφές Δύσης και Ανατολής όσον αφορά στις πήλινες μορφές του Τσιν και η δική μου μελέτη έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο θέμα αυτό. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ως προς την αναζήτηση αδιάσειστων στοιχείων για την τεκμηρίωση μιας τέτοιας επαφής. Η πιθανότητα μιας τέτοιας επαφής με απασχόλησε σε πρόσφατη ομιλία μου, όπου εστίασα κυρίως στον παραδοσιακό πολιτισμό και στην κινεζική τέχνη. Στην κινεζική παράδοση οι άνθρωποι παρήγαγαν μικρά πήλινα αγαλματίδια ως υποκατάστατα της ανθρώπινης θυσίας. Ωστόσο οι πήλινοι στρατιώτες, οι ακροβάτες κα τα χάλκινα αγάλματα της περιοδου Τσιν (221-206 π.Χ) είναι μοναδικά, συγκρινόμενα τόσο με τις προηγούμενες όσο και με τις μεταγενέστερες πήλινες μινιατούρες ύψους 20 εκ. που χαρακτηρίζουν την κινεζική τέχνη...»
Σε δημοσίευσή της μάλιστα στο περιοδικό «JournalofAnthropologicalΑrchaeology», η Δρ. Λι Σουζγιέν υποστηρίζει ότι «Οι πήλινοι στρατιώτες του Τσιν και οι ακροβάτες (τα αγάλματα που συνόδευαν τον πρώτο Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ στη μετά θάνατο ζωή του) εμφανίστηκαν στην Κίνα ξαφνικά, σε ένα πλαίσιο που σχετίζεται με τη στρατιωτική κατάσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή και την Ελληνιστική Περίοδο, που ακολούθησε. Επίσης σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα ο Πρώτος Αυτοκράτορας συνάντησε τους «γίγαντες» στα δυτικά σύνορα πολύ σύντομα μετά την ενοποίηση της Κίνας. Αν και δεν έχουν βρεθεί ελληνικά ονόματα, ο ρεαλισμός και η λεπτομέρεια των μυών στους πήλινους στρατιώτες και ακροβάτες προκαλούν υπόνοιες επαφής».
Ας σημειωθεί ότι οι Κινέζοι αγγειοπλάστες είχαν τη συνήθεια να χαράζουν τα ονόματά τους σε αυτά. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί ονόματα Ελλήνων ή άλλων Δυτικών στα πήλινα αγάλματα. Πάντως αυτή η άποψη υποστηρίζεται και από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Λούκας Νίκελι. Ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των «ακροβατών» στον αυτοκρατορικό τάφο πιστεύει ότι μπορεί κάποιος Έλληνας γλύπτης να εκπαίδευσε τους ντόπιους καλλιτέχνες ώστε να προβούν στην κατασκευή τους. Όσο για την ανακάλυψη Ευρωπαϊκού μεταχονδρικού DNA στις δυτικές περιοχές της Κίνας δρα υποστηρικτικά στην υπόθεση ότι εκεί κατά την περίοδο, πριν και μετά, της διακυβέρνησης του Πρώτου Αυτοκράτορα είχαν εγκατασταθεί Έλληνες. Το βασίλειο του Τσιν βρίσκονταν στα δυτικά της Κίνας και ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση από τα 7 βασίλεια της σημερινής Κεντρικής και Ανατολικής Κίνας. Η κατάκτησή τους από τον Τσιν οδήγησε στην ενοποίηση της Κίνας το 221 π.Χ. και ανακηρύχτηκε ως ο Πρώτος Αυτοκράτορας της Επικράτειας. Στον τάφο του Τσιν, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι 200 φορές μεγαλύτερος και από την κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου βρέθηκαν εκτός των άλλων: τμήματα γυναικείων μελών από υψηλόβαθμες παλλακίδες του Πρώτου Αυτοκράτορα, το κρανίο ενός άνδρα με πληγή από βέλος, που εικάζεται ότι ανήκει στο μεγαλύτερο γιο του ο οποίος σκοτώθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του στη διάρκεια μάχης για τη διεκδίκηση της εξουσίας. 
Ο πήλινος στρατός 
Ανακαλύφθηκε από αγρότη στη διάρκεια εργασιών του και βρίσκεται στο Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας στα ανατολικά της πόλης Σιάν στην Κίνα. Είναι κατανεμημένος σε 3 τάφρους: Στην πρώτη τάφρο μήκους 230 μ με τους 11 διαδρόμους βρίσκονταν τα 6000 αγάλματα στρατιωτών του πεζικού από τερακότα. Στη δεύτερη τάφρο υπήρχαν τοξότες σε γονατιστή και όρθια στάση, ιππείς με τα άλογά τους και αρματηλάτες μαζί με πεζούς. Στην τρίτη τάφρο στέκονταν 68 φιγούρες, που πιθανόν συγκροτούσαν την αρχηγική ομάδα. Στην τέταρτη τάφρο δε εντοπίστηκαν ευρήματα, ίσως γιατί ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Ο πήλινος στρατός αριθμεί συνολικά 8.000 ανθρώπινες φιγούρες με ύψος γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά, με αυτές των υψηλόβαθμων αξιωματικών να φθάνουν το 1 μέτρο και 95 εκατοστά. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται ακόμα 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού. Ως μοντέλα για τα πρόσωπα των στρατιωτών χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι οι στρατιώτες, ανταποκρινόμενοι οι κατασκευαστές τους στην επιθυμία του Τσιν Σι Χουάνγκ για τη μοναδικότητα των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, που θα τον συνόδευαν στο «μακρινό ταξίδι» του. Σύμφωνα με τον ιστορικό SimeQuian (145-90 π.Χ.) η κατασκευή του Μαυσωλείου ξεκίνησε το 246 π.Χ. όταν ο Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν μόλις 13 χρόνων και απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του η εργασία 700.000 ανθρώπων. 
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος το 2018 ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός βρήκε ανταπόκριση στην Κίνα; Πιθανόν! Οι έρευνες και τα ευρήματα των ανασκαφών ίσως οδηγήσουν στο μέλλον σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.