Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Οι Προστάτες - Θεοί και οι απεικονίσεις τους

  • πηγή:Wang Jinyao
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-03 23:25:15
  • Προβολές:
  • 984
Κατά την παραμονή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, κάθε οικογένεια επικολλά την εικόνα των προστάτιδων θεών στην πόρτα. Πιστεύουν ευρέως ότι η παράδοση αυτή θα προστατέψει την οικογένειά τους από τα κακά πνεύματα και τους δαίμονες και θα τους χαρίσει καλή τύχη. Οι προστάτες θεοί, γνωστοί και ως «οι θεοί της πόρτας» στην Κίνα, απέκτησαν μεγάλη διάδοση στην λαϊκή κοινωνία.
Σύμφωνα με την ιστορία της Κίνας, η παράδοση της θυσίας στους προστάτες θεούς χρονολογείται από τη δυναστεία Τζου πριν από 2800 χρόνια, και αποτελεί τη σημαντικότερη τελετή της αρχαίας Κίνας. Στους σχετικούς μύθους, οι θεοί Σεντού και Γιουλέι είναι οι πιο γνωστοί προστάτες. Σύμφωνα με το αρχαίο βιβλίο με τίτλο: «Η καταγραφή βουνών και θαλασσών», στην Κινεζική Ανατολική θάλασσα βρίσκεται το βουνό των θεών — το βουνό Ντούσο, πάνω στο οποίο υπάρχει μια ροδακινιά ύψους 3000 μέτρων. Σε ένα τεντωμένο κλαδί υπάρχει μια μαγική πόρτα, που συνδέει τον ανθρώπινο κόσμο με τον Κάτω Κόσμο. Οι δυο θεοί διαχειρίζονται την πόρτα, που προστατεύει τον κόσμο από τους δαίμονες. Με την εξαιρετική εφαρμογή των καθηκόντων τους, κερδίζουν το σεβασμό και την καλή φήμη στους ανθρώπους.
Αρχικά, οι άνθρωποι χάραζαν ένα είδωλο σε ξύλο ροδακινιάς για να τρομάζουν τους δαίμονες αντί να επικολλούν τις απεικονίσεις των θεών. Το ξύλο της ροδακινιάς θεωρείται ότι έχει τη δύναμη να διώξει τους κακούς δαίμονες και αντιστοιχεί με την απεικόνιση των θεών. Σταδιακά, η παράδοση εξελίχθηκε και οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ξύλο της ροδακινιάς και να επικολλούν τις εικόνες στην πόρτα.
Με τις αλλαγές στα κοινωνικά στρώματα, οι θεοί που θεωρούνται προστάτες αλλάζουν και έτσι ο καθένας διαλέγει τους δικούς του Θεούς- Προστάτες είτε από την ιστορία ή τη μυθολογία. Η παράδοση αυτή υποδηλώνει τις καλές ευχές για ευημερία και ελπίδα.