Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η επικόλληση του «Ζεύγους»

  • πηγή:Wang Jinyao
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-03 23:23:17
  • Προβολές:
  • 1023
Κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, οι Κινέζοι προσεύχονται για καλύτερη τύχη και δίνουν καλές ευχές σε φίλους και συγγενείς. Επιπλέον, η μακρόχρονη παράδοση της επικόλλησης του «Ζεύγους» παριστάνει την επιθυμία των Κινέζων για την ευτυχία της επερχόμενης χρονιάς.
Αν και σε διάφορες περιοχές της Κίνας η παράδοση εμφανίζεται και με αλλά ονόματα, όλα εκφράζουν το κοινό όραμα για καλύτερες ευκαιρίες. Το «Ζεύγος» διαθέτει μικρό μέγεθος, όμορφη καλλιγραφία και πλούσιες φράσεις και αποτελεί μια σημαντική μορφή της κινεζικής φιλολογίας.

Το«Ζεύγος» παράγεται από ξύλο ροδακινιάς. Η αρχαία μορφή του περιελάμβανε μια τετράγωνη ξύλινη σανίδα, που κρεμόταν στις δύο πλευρές της πόρτας. 800 χρόνια αργότερα, στο παλάτι της χώρας Σου (μιας μικρής περιοχής που βρίσκεται στη νότια Κίνα), ο Βασιλιάς της διέταξε έναν καθηγητή να γράψει μερικά καλά λόγια σε μια ξύλινη σανίδα. Τα λόγια αυτά ανέφεραν ότι: «συγκεντρωμένοι αυτή τη στιγμή, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την άφιξη της χαράς και της Πρωτοχρονιάς». Η διαταγή αυτή του Βασιλιά σηματοδότησε την αρχή της καθιέρωσης αυτής της παράδοσης. Λίγα χρόνια αργότερα, αυτό που άλλαξε ήταν η γραφική ύλη από ξύλο σε χαρτί.
Την παράδοση διαδέχτηκε η δυναστεία Μινγκ. Σύμφωνα με την ιστορία, ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας, ο Τζου Γιούαντζανγκ, συχνά έβγαινε έξω από το παλάτι του για να γιορτάσει μαζί με το λαό του. Επιπλέον, του άρεσε να ζωγραφίζει το «ζεύγος». Μια φορά, ο αυτοκράτορας πέρασε μπροστά από ένα σπίτι και είδε ότι δεν ήταν κρεμασμένο το «ζεύγος». Ρώτησε τότε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού γιατί δεν είχε τηρήσει το έθιμο. Εκείνος του απάντησε ότι ήταν ένας αμόρφωτος χασάπης και δεν ήξερε να γράφει. Έτσι, ο αυτοκράτορας έγραψε ένα «ζεύγος», που χαρακτήριζε πολύ το επάγγελμα του χασάπη:
«Με τα χέρια σου ξεχωρίζεις την ζωή 
και τον θάνατο.
Με το μαχαίρι σου κόβεις 
την ρίζα των συγκρούσεων»
Μετά από αυτή την ενέργεια, η επικόλληση του «ζεύγους» άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Όλοι οι Κινέζοι, από όποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχονται, θαυμάζουν ιδιαίτερα την παράδοση της επικόλλησης του «ζεύγους». Κάθε οικογένεια κρεμά ένα «ζεύγος» στην πόρτα του σπιτιού της για να εκπληρωθούν οι ελπίδες και οι ευχές της για καλύτερο μέλλον .