Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το Φεστιβάλ Γιουάν Σιάου

  • πηγή:Pan Ziyang
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-03 23:19:52
  • Προβολές:
  • 877
Το Φεστιβάλ «Γιουάν Σιάου» προέρχεται από την περίοδο της Δυναστείας Χαν και καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του Σεληνιακού Ημερολογίου, οι πρόγονοι των Κινέζων αποκαλούσαν τη νύχτα «Σιάου». Έτσι, την 15η ημέρα του πρώτου μήνα καθιερώθηκε ο εορτασμός του «Φεστιβάλ Γιουάν Σιάου». Εκείνη τη νύχτα αντικρίζουμε για πρώτη φορά την πανσέληνο του νέου έτους, και θεωρείται ότι είναι η στιγμή που η γη αναζωογονείται. Το φεστιβάλ ονομάζεται επίσης «Φεστιβάλ Σιανγκ Γιουάν».
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό λαϊκό δρώμενο της εποχής Χαν με προέλευση από το «Φεστιβάλ των Φανών». Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι εκδίωκαν τα τέρατα κρατώντας στα χέρια τους φανούς και με την ελπίδα να έχουν πλούσια σοδειά.
Οι Κινέζοι συνηθίζουν να αποκαλούν το «Φεστιβάλ Γιουάν Σιάου» και ως «Φεστιβάλ των Φανών», το οποίο ήκμασε ιδιαίτερα την περίοδο της Δυναστείας Τανγκ. Τα φανάρια ήταν κρεμασμένα όχι μόνο στο παλάτι αλλά και παντού στους δρόμους. Ακόμα και οι ρόδες και τα δέντρα ήταν διακοσμημένα με τα φανάρια. Κατά τη δυναστεία Σονγκ, το Φεστιβάλ διαρκούσε 5 μέρες και οι άνθρωποι έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στην ποικιλία διακόσμησης των φαναριών. Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Μινγκ το φεστιβάλ είχε τη μεγαλύτερη καταγεγρμμένη διάρκεια των 10 ημερών, ενώ στη Δυναστεία Τσινγκ, αν και διαρκούσε μόνο 3 ημέρες, είχε τη μεγαλύτερη εμβέλεια, καθώς εκτοξεύονταν και... πυροτεχνήματα.
Η ερμηνεία των αινιγμάτων – σημειωμάτων, που έφεραν οι φανοί αποτέλεσαν ένα ακόμα δρώμενο του εορτασμού. Αρχικά, τα χαρτινα αινίγματα επικολλούνταν ως αστείο πάνω στα χάρτινα φαναράκια. Σταδιακά όμως, έγινε αποδεκτή ως συνήθεια απ΄όλα τα κοινωνικά στρώματα και πλέον απαιτούσε ερμηνείας από «ειδικούς», μια και έφερε κάποιο μήνυμα από τον κόσμο των πνευμάτων. Στον εορτασμο του «Φεστιβάλ Γιουάν Σιάου» συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας για να φάνε και να διασκεδάσουν όλοι μαζι. Γι΄αυτό και συμβολίζει την οικογενειακή ευτυχία και χαρά. Οι άνθρωποι της εθνότητας Χαν τρώνε ένα έδεσμα, που ονομάζεται Γιουάν Σιάου και συμβολίζει την συγκέντρωση και την ευεξία όλης της οικογένειας.