Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η κοπή χαρτιού

  • πηγή:Shao Xinyue
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-03 23:08:12
  • Προβολές:
  • 923
Η κινέζικη χαρτοκοπτική είναι μια λαϊκή τέχνη, κατά την οποία σχεδιάζονται διαφορετικά μοτίβα στο χαρτί και κόβονται με το ψαλίδι για να διακοσμήσουν και να στηρίξουν κι άλλες λαϊκές τέχνες.
    Στην Κίνα, «η κοπή του χαρτιού» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος των διαφόρων λαϊκών δραστηριοτήτων και έχει ευρεία ανταπόκριση από όλα τα στρώματα του πληθυσμού και τις διάφορες εθνοτικές ομάδες της Κίνας. 
    Την παραμονή της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, κάθε οικογένεια επικολλάει μια μεγάλη ποικιλία από «τα άνθη παραθύρων» στα παράθυρα του σπιτιού της, τα οποία αποτελούν έργα χαρτοκοπτικής. Αυτή η τέχνη, με την μοναδική διείσδυσή της στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και την τολμηρή τεχνική επιδεξιότητά της, σηματοδοτεί πολύ έντονα τις ευοίωνες και καλές ευχές και δίνει στον εορτασμό χαρακτηριστικά μεγαλοπρέπειας και ευτυχίας! Κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, περπατώντας στον δρόμο, μπορεί κανείς να δει έργα της χαρτοκοπτικής τέχνης με θέματα τον ευοίωνο κυπρίνο, το κινέζικο γράμμα «φου», που σημαίνει καλή τύχη, το κόκκινο μπωλ του θησαυρού κ.α, που φανερώνουν την έντονη προσδοκία των ανθρώπων για ευτυχία. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαρτοκοπτική τέχνη παρουσιάζει πληθώρα μορφών και συμβόλων. Όταν επικολληθεί στο παράθυρο το κομμένο χαρτί, που συμβολίζει την ευημερία, την ειρήνη και την όμορφη επιθυμία, τότε όλα αυτά τα θετικά στοιχεία πιστεύεται ότι μεταφέρονται στην οικία. Επίσης, στα φανάρια επικολλάται το σχέδιο του κινέζικου γράμματος «chun», που στα κινεζικά σημαίνει «άνοιξη» και στις πόρτες το γράμμα «Xi»ή «Ji», που σημαίνει «τύχη», για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς.