Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο

  • πηγή:Shao Xinyue
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-03 22:56:30
  • Προβολές:
  • 870
Για τους Κινέζους, το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο, που θα μοιραστεί όλη η οικογένεια μαζί το βράδυ της παραμονής της κινέζικης Πρωτοχρονιάς, είναι το σημαντικότερο και το ουσιαστικότερο γεύμα και κανείς δεν πρέπει να το χάσει. Το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο, ονομάζεται και «δείπνο συγκέντρωσης της οικογένειας» καθώς γιορτάζεται η «συνάντηση της οικογένειας».
Αν και στο πέρασμα του χρόνου το Κινεζικό Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο άλλαξε σε ποικιλία ακόμα και σε γεύση ως προς το είδος των πιάτων, ακολουθώντας την κοινωνική ανάπτυξη. Υπάρχουν κάποια πιάτα που παραμένουν αμετάβλητα λόγω της μοναδικής σημασίας τους. 
   Πρώτα από όλα, το δείπνο πρέπει να περιλαμβάνει ψάρια. Στην Κίνα, έχει μεγάλη σημασία το ρητό «Δεν γίνεται μεγάλο γεύμα χωρίς ψάρι». Εξάλλου, το κινέζικο ιδεόγραμμα για το ψάρι προφέρεται με τον ίδιο τρόπο με ένα άλλο ιδεόγραμμα, που σημαίνει «θησαυρός». Για αυτό και το ψάρι σχετίζεται έντονα με την ευημερία όλου του χρόνου. 
    Δεύτερον: το κινέζικο ρυζόγαλο με τα οχτώ πολύτιμα συστατικά του αποτελεί πάντα την απαραίτητη πουτίγκα. Σύμφωνα με την ιστορία, αυτό το ρυζόγαλο προήλθε από το εορταστικό δείπνο για την νίκη του βασιλιά Γου έναντι του βασιλιά Τσόου. Από τότε και μετά, έγινε ένα ευοίωνο πιάτο του δείπνου. Φτιάχνεται από κολλώδες ρύζι, ζάχαρη, λάδι, οσμάντσου, χουρμά, κριθάρι, σπόρους λωτού, σπόρους πεπονιού, longan κ.α, ενώ μαγειρεύεται στον ατμό. Κάθε συστατικό έχει τη δική του σημασία. Για παράδειγμα, οι σπόροι λωτού αντιπροσωπεύουν τον καλό γάμο, το longan είναι το σύμβολο της συγκέντρωσης, ο χουρμάς συμβολίζει τη γονιμότητα για το νιόπαντρο ζευγάρι, το κριθάρι σημαίνει μακροζωία, οι σπόροι πεπονιού δείχνουν μια τακτοποιημένη ζωή, το οσμάντσου και το κολλώδες ρύζι μαζί αναπαριστούν τον πλούτο. 
     Τρίτον: το κέικ ρυζιού επιβάλλεται στο τραπέζι. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του Πεκίνου, που φτιάχνεται από ένα ειδικό αλεύρι και άλλα συστατικά στον ατμό. Αυτό το πιάτο έχει τη σημασία της παραγωγής και τα χρώματά του μοιάζουν με αυτά του χρυσού και του ασημένιου, που δηλώνουν την ύπαρξη πλούτου. 
    Τέταρτον, αυτό που δε μπορεί ποτέ να λείπει από το δείπνο είναι το κρασί. Το κινέζικο έθνος είναι στενά συνδεδεμένο με το κρασί και το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο πάντα συνοδεύεται από την παράδοση του κρασιού. Τη στιγμή της οικογενειακής συγκέντρωσης το κρασί συμβολίζει το αιώνιο. 
    Από το 1983 μέχρι σήμερα, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς μεταδίδεται ένα μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός, που είναι το γκαλά του CCTV. Το δείπνο σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του γκαλά αποτελούν μια μοναδική εμπειρία της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. 
   Παλαιότερα, οι οικογένειες συνήθιζαν να τρώνε το δείπνο στο σπίτι, αλλά τα τελευταία χρόνια η αντίληψη των ανθρώπων αλλάζει σιγά σιγά, με αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να προτιμούν το δείπνο σε ένα εστιατόριο, έτσι ώστε να αποφύγουν τον κόπο της ετοιμασίας και του καθαρισμού του σπιτιού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ανάπτυξη της οικονομίας και την αναβάθμιση του τρόπου ζωής των Κινέζων. 
 
προηγούμενος:Η κοπή χαρτιού
επόμενος:Τα πυροτεχνήματα