Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ο μύθος του τέρατος της θάλασσας

  • πηγή:Wang Yao, Shao Xinyue
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-02-02 18:13:20
  • Προβολές:
  • 913

Στην Κίνα, όλα τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σχετίζονται με ένα πλάσμα, που ονομάζεται «Nian». Σύμφωνα με τον θρύλο, το πλάσμα αυτό είχε κέρατα, κοφτερά δόντια και άγριο βλέμμα. Κρυβόταν στον βυθό της θάλασσας και ανέβαινε στη γη κάθε παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να καταβροχθίσει τα ζώα και να επιτεθεί στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και κάθε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι έφευγαν στα βουνά για να γλιτώσουν από το τέρας.
 
Κάποια χρονιά, όλοι οι κάτοικοι του χωριού με όνομα «Λουλούδι της Ροδακινιάς» έφυγαν για να βρουν καταφύγιο στα βουνά, εκτός από μια γιαγιά που δεν ήθελε να φύγει. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ήρθε ένας ηλικιωμένος ζητιάνος με άσπρο μουστάκι και λαμπερό βλέμμα κρατώντας ένα μπαστούνι και μια τσάντα. Η γιαγιά      του έδωσε τα φαγητά και τον προειδοποίησε για τον κίνδυνο από το τέρας. Ωστόσο, ο ηλικιωμένος είπε ότι θα μπορούσε να διώξει το τέρας. Είπε επανειλημμένα στην γιαγιά να κολλήσει το κόκκινο χαρτί στην πόρτα και ταυτόχρονα να κόψει με δύναμη το κιμά για τα ζυμαρικά. Αφού είχε ετοιμάσει άφθονη ποσότητα μπαμπού, περίμενε  το τέρας να πλησιάσει. 


 
Τα μεσάνυχτα, το τέρας όρμησε μέσα στο χωριό. Το συγκλόνισε πρώτα το κόκκινο χαρτί έξω στην πόρτα. Στην συνέχεια, ακούγοντας την φασαρία από το κόψιμο του κρέατος και των λαχανικών από τη γιαγιά, δίσταζε να μπει μέσα στο σπίτι της. Ξαφνικά, είδε και το φλεγόμενο φως στην αυλή. Τα πυροτεχνήματα έσκασαν,  έκαναν πολύ θόρυβο και το τέρας τρόμαξε. Την ίδια στιγμή, η πόρτα άνοιξε και ένας ηλικιωμένος με κόκκινη ρόμπα βγήκε έξω γελώντας. Το τέρας φοβήθηκε τόσο πολύ, που έτρεξε και εξαφανίστηκε.
 
Η επόμενη μέρα ήταν η Πρώτη ημέρα του νέου έτους, όταν οι άνθρωποι, που έφυγαν για να γλιτώσουν από την καταστροφή γύρισαν και είδαν ότι το χωριό τους ήταν ήρεμο και απόρησαν. Η γιαγιά τους είπε την ιστορία του ηλικιωμένου και σκέφτηκαν πως οι θεοί τους είχαν βοηθήσει να ελέγξουν το τέρας στέλνοντάς τους αυτόν τον άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο έμαθαν πως το τέρας φοβάται το κόκκινο χρώμα, την φωτιά και τον θόρυβο.
 
Οι άνθρωποι, ευτυχισμένοι πια φόρεσαν τα καινούργια τους ρούχα και πήγαν στα σπίτια των συγγενών τους για να δώσουν τις καλύτερες ευχές τους και να καλωσορίσουν την Πρωτοχρονιά και να έχουν καλή τύχη. Από τότε και μετά, κάθε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι τοποθετούν στα σπίτια τους το «ζεύγος» της κινέζικης καλλιγραφίας και το κινέζικο γράμμα «Φου», που σημαίνει καλή τύχη. Ρίχνουν πυροτεχνήματα, κι αφήνουν τα φώτα αναμμένα όλη την νύχτα περιμένοντας την άφιξη της Πρωτοχρονιάς. Το πρωί της πρώτης ημέρας του χρόνου, οι άνθρωποι επισκέπτονται τους φίλους τους και ανταλλάσουν ευχές. Αυτό το έθιμο πέρασε από γενιά σε γενιά και επικράτησε ως «Γιορτάζοντας την Πρωτοχρονιά». 

Των Wang Yao, Shao Xinyue