Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η πλοκή του χοροθεάτρου «Συνάντηση με το Μεγάλο Κανάλι»

  • πηγή:Wang Shanshan
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-01-20 22:21:37
  • Προβολές:
  • 823


Το έργο κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στον καλλιτέχνη, ο οποίος ανιχνεύει τον χωροχρόνο της ιστορίας του "Μεγάλου Καναλιού", ενώ ο δεύτερος αφορά στη χιλιετή πολιτιστική κληρονομιά και ερμηνεύει διαδοχικά τη διαδικασία της ίδρυσης, ανάπτυξης, εγκατάλειψης και αναγέννησης του καναλιού. Ο ήρωας είναι ένας καλλιτέχνης, που δημιουργεί το έργο «Συνάντηση με το Μεγάλο Κανάλι» και εκπροσωπεί το παρόν μας, ενώ η ηρωίδα είναι μια «σταγόνα νερού», που συμβολίζει το παρελθόν του καναλιού. Μέσω της ηρωίδας, θα μπορέσουμε να αγγίξουμε την ιστορία που αφορά την πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό των περιοχών, που βρίσκονται κατά μήκος του καναλιού. Παράλληλα, η αγάπη μεταξύ του ήρωα και της ηρωίδας και ο χωρισμός τους στη συνέχεια αναδεικνύουν την αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ ανθρώπου και φύσης, αλλά και μεταξύ της σημερινής κοινωνίας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το χοροθέατρο εκτυλίσσεται σε πέντε πράξεις. Στην πρώτη πράξη, με τίτλο «Η Διάνοιξη», παρακολουθούμε την παθιασμένη συζήτηση ανάμεσα στους δημιουργούς του έργου για την ουσία της θεατρικής του αναπαράστασης στη σκηνή. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν την ουσία του πολιτισμού, που κουβαλά το "Μεγάλο Κανάλι", μέσα από τα εναπομείναντα κτήρια, τα λιμάνια και τα παλιά μονοπάτια πλάι στο σύγχρονο ποτάμι. 
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η εικόνα παγώνει για να δηλώσει την αλλαγή του χρόνου και του χώρου. Στους θεατές παρουσιάζεται το καταπληκτικό θέαμα της διάνοιξης του Καναλιού: πυκνά σκοτεινά σύννεφα, θυελλώδεις άνεμοι, καταρρακτώδης βροχή και πηχτή λάσπη. Τότε εμφανίζεται η «σταγόνα νερού». Μόλις ο καλλιτέχνης αντικρίσει αυτό το θέαμα, αισθάνεται την παρόρμηση να πλησιάσει την «σταγόνα νερού». Έτσι μπαίνει στον χωροχρόνο του "Μεγάλου Καναλιού"...
Στη δεύτερη πράξη, με τίτλο «Η Ευημερία», ο καλλιτέχνης ακολουθώντας τα βήματα της «σταγόνας νερού» παρακολουθεί την ευημερία του "Μεγάλου Καναλιού" της Κίνας, που δημιουργήθηκε κατά τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της. Βλέπει τις μικρές γέφυρες, το ποτάμι και τις οικογένειες που ζουν δίπλα στο Κανάλι, καθώς και τον λαμπρό λαϊκό πολιτισμό στις δύο όχθες του Καναλιού. Βλέπει τη γέννηση και την ανάπτυξη των υδάτινων μεταφορών. Ξαφνιάζεται από την ευημερία και την ομορφιά του "Μεγάλου Καναλιού". Μερικές φορές αισθάνεται, μερικές φορές συλλογίζεται, ζώντας το λαμπρό παρελθόν του. Ελκύεται ιδιαίτερα από το Κανάλι και το ερωτεύεται. Αυτή η «αγάπη» είναι ακριβώς ο βαθύς σεβασμός και η εκτίμησή του για τον εξαιρετικό παραδοσιακό πολιτισμό του Καναλιού.
Στην τρίτη πράξη, που έχει τίτλο «Η Εγκατάλειψη» ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Είναι τόσο αμείλικτος, καθώς το Κανάλι σιγά σιγά ξεχνιέται στο πέρασμα της ιστορίας. Καταστρέφεται με αδίστακτο τρόπο, αλλά δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί. Ο καλλιτέχνης πρέπει να το βοηθήσει, πρέπει να επέμβει, προκειμένου οι άνθρωποι να ξαναγνωρίσουν την ομορφιά του.
Στην τέταρτη πράξη, με τίτλο «Συναντάμε το Κανάλι Ξανά», οι σύγχρονοι άνθρωποι όπως και οι πρόγονοί τους, οι οποίοι διάνοιξαν το "Μεγάλο Κανάλι", με τη σοφία και την αποφασιστικότητά τους, το κάνουν να ξαναζωντανέψει. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξαναγνωρίζουν και αισθάνονται τη νεότητα και την ομορφιά του στη σύγχρονη κοινωνία. Το χιλιετές "Μεγάλο Κανάλι" στέκεται στις όχθες του με το λυγερό σώμα και το ωραίο πρόσωπό του, εκφράζοντας την ομορφιά, που ρέει μέσα στα βάθη της ψυχής όλων των ανθρώπων.
Στην  πέμπτη πράξη, που είναι και ο επίλογος του έργου και έχει τίτλο «Δράση της Προστασίας του Καναλιού», οι θεατές σίγουρα θα λατρέψουν το ατελείωτο "Μεγάλο Κανάλι", που διασχίζει την Κίνα από τον βορρά έως το νότο. Το "Μεγάλο Κανάλι" της Κίνας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συνύπαρξης και της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τη φύση. Αποτέλεσε επίσης έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του κινεζικού πολιτισμού. 

Ειδική συνεργάτης : Wang Shanshan
Επιμέλεια κειμένου:  Σοφία Νεφέλη Κύτρου