Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Τα Σημαντικότερα Γεγονότα στην Κίνα το 2017

  • πηγή:吴亚雯
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-01-10 22:18:33
  • Προβολές:
  • 636
1. Το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κ.Κ.Κ. στις 10 Οκτωβρίου 2017
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μια «νέα εποχή» σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. Η Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για έναν σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά στην νέα εποχή, κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα του Κ.Κ.Κ ως ένας νέος οδηγός δράσης του κόμματος.
 
2. Το C919, το μεγαλύτερο εγχώριο επιβατικό αεροπλάνο της Κίνας, πέταξε στον ουρανό στις 5 Μαΐου 2017.
 
Το αεροπλάνο διπλών κινητήρων αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Πουντόνγκ της Σανγκάης μεταφέροντας πέντε μέλη του πληρώματος, αλλά χωρίς επιβάτες. Η πτήση αυτή κάνει την Κίνα τον τέταρτο παραγωγό αεριωθούμενων αεροπλάνων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Ρωσία.
 
3. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφθηκε την Κίνα για πρώτη φορά στις 8 Νοεμβρίου 2017.
 
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στην διατήρηση του στρατηγικά κορυφαίου ρόλου της διπλωματίας μεταξύ των αρχηγών των κρατών για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων. "Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σχεδιάσουν τον μελλοντικό «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και εξαλείφοντας τις αμφιβολίες στα σημαντικά και ευαίσθητα θέματα, σύμφωνα με το στόχο που έχουν θέσει οι δύο αρχηγοί των κρατών", δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.
 
4. Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση για την 90η επέτειο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας την 1η Αυγούστου 2017.
 
Η παρέλαση της Ημέρας του Στρατού της Κίνας απέδειξε την σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας να διασφαλίσει την ειρήνη και ένα ειρηνικό περιβάλλον, που απαιτείται για την ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στην βάση κατάρτισης Τζουρχέ στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας της Βόρειας Κίνας.
 
5.  Το τρένο υψηλής ταχύτητας Φουσίνγκ της γραμμής Πεκίνου-Σαγκάης πού αποτελεί την ταχύτερη σιδηροδρομική υπηρεσία στον κόσμο, άρχισε να λειτουργεί με 350 χιλιόμετρα την ώρα στις 21 Σεπτεμβρίου.
 
Η ταχύτητα του σιδηρόδρομου υψηλής ταχύτητας από Πεκίνο στην Σαγκάη αυξήθηκε στα 350 χιλιόμετρα την ώρα στις 21 Σεπτεμβρίου, κάνοντας τον πάλι μια από τις ταχύτερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες στον κόσμο, μετά την μείωση του επιχειρησιακού ορίου έξι χρόνια πριν. Δεκατέσσερα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας, που ονομάζονται Φουσίνγκ (Αναγέννηση), τρέχουν τώρα στα 350 χιλιόμετρα ανά ώρα, στη σιδηροδρομική γραμμή με μήκος 1.318 χιλιομέτρων, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας.
 
6. Το Χονγκ Κονγκ γιόρτασε την 20η επέτειο της επιστροφής του στην πατρίδα, την 1η Ιουλίου 2017.
 
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ, κατά την οποία παρακολούθησε τους εορτασμούς για την 20η επέτειο επιστροφής του Χονγκ Κονγκ και παραβρέθηκε στην εγκαινίαση της κυβέρνησης πέμπτης θητείας της ειδικής διοικητικής περιοχής Χονγκ Κονγκ.

7. Η Κίνα πραγματοποίησε το Φόρουμ "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" στο Πεκίνο στις 14 Μαΐου 2017.
 
Εκπρόσωποι από τους κύριους οικονομικούς οργανισμούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της G7, συμμετείχαν στο Φόρουμ "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" για Διεθνείς Συνεργασίες. Μέχρι σήμερα το φόρουμ είναι η πιο σημαντική συνάντηση της Πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" , από τότε που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινμπίνγκ την πρότεινε για πρώτη φορά το 2013.
 
8. Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο ενός πιάτου στον κόσμο, το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο (FAST), βρήκε έξι πάλσαρ (γρήγορα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων) κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής λειτουργίας.
 
Μετά από ένα χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας, το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο (FAST) που είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο ενός πιάτου στον κόσμο, ανακάλυψε πολλαπλά πάλσαρ (γρήγορα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων), έξι από τα οποία επιβεβαιώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς.
 
9. Η κύρια δομή της μεγαλύτερης διαθαλάσσιας γέφυρας του κόσμου που συνδέει το Χονγκ Κονγκ, το Τζουχάι και το Μακάο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.
 
Το έργο με μήκος 55 χιλιόμετρα, είναι 20 φορές μακρύτερο από την γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο, και θα συντομεύσει την τετράωρη οδήγηση από το Χονγκ Κονγκ στο Τζουχάι σε μισή ώρα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2009. Σχεδιάστηκε για να αντισταθεί σε σεισμό μεγέθους 8 ρίχτερ, σε σούπερ τυφώνα με ταχύτητα ανέμου 184 έως 202 χιλιόμετρα την ώρα ή σε χτύπημα από φορτηγό πλοίο με βάρος 300.000 μετρικών τόνων.
 
10. Το πρώτο εγχώριο αεροπλανοφόρο της Κίνας μπήκε στα νερά του Νταλιάν στις 26 Απριλίου 2017 .
 
Το νέο αεροπλανοφόρο μεταφέρθηκε από την αποβάθρα στο νερό κατά την τελετή έναρξης, στο ναυπηγείο του Νταλιάν που ανήκει στην Ναυπηγική Βιομηχανία της Κίνας. Είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, μετά το Λιαονίνγκ, ένα ανακατασκευασμένο αεροπλανοφόρο που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και χρησιμοποιήθηκε στο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) το 2012.