Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Emotions: Ένας κόσμος συναισθημάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης

  • πηγή:
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-11-11 22:24:01
  • Προβολές:
  • 1145
Το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν από τις 18 Ιουλίου την έκθεση «Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων». Η Έκθεση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, που αριθμεί 42 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παιδεία.
Το ταξίδι της ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 από το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, έχει ως στόχο «να ξυπνήσει την ενσυνείδησή μας για τον αρχαίο κόσμο, ακολουθώντας την κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: όχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν, για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής». 


 
Αγάπη, έρωτας, πάθος, μίσος, θλίψη, οργή… ένας αθέατος κόσμος συναισθημάτων, υποδηλώνονται μέσα από τα 129 αρχαία δημιουργήματα, που προέρχονται από τα σπουδαιότερα Μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού. Για την αρτιότερη παρουσίαση του πολυκύμαντου σύμπαντος των συναισθημάτων, οι επιμελητές της Έκθεσης κ.κ. Άγγελος Χρανιώτης, Νικόλαος Καλτσάς και Ιωάννης Μυλωνόπουλος, εστίασαν την επιλογή τους, όχι μόνο σε σημαντικά έργα τέχνης –όπως το άγαλμα του «Έρωτα», που τεντώνει το τόξο του (αντίγραφο έργου του Λύσιππου, 2ος αι. μ.Χ.) ή αυτό του «Πόθου» με ανδρική μορφή και πρόσωπο Αφροδίτης (αντίγραφο έργου του Σκόπα, 2ος αι. μ.Χ.). Αλλά και σε ταπεινά τέχνεργα, όπως: τα «όστρακα-ψήφους» του αρχαίου κόσμου, με τα οποία υποχρεώνονταν σε εξορία οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι για την πόλη ή τους «κατάδεσμους», τα μολύβδινα ελάσματα που έφεραν τις κατάρες των αδικημένων. 
Άλλωστε είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο «οι Αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν συναισθήματα, όπως τον Έρωτα, τον Πόθο και το Φόβο και το σημαντικότερο, δημιούργησαν λογοτεχνία, μύθους και τέχνη, για να εκφράσουν για πρώτη φορά στον Δυτικό Πολιτισμό, βαθύ προβληματισμό για την υφή του συναισθήματος και τις συνέπειες των ανεξέλεγκτων συναισθημάτων», τόνισε ο Καθηγητής κ. Α. Χρανιώτης. 


 
Η Έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης ακολούθησε παρόμοια διάταξη και διαδοχή με αυτή των εκθεμάτων της Νέας Υόρκης, αλλά στήθηκε σε ένα διαφορετικό «μουσειακό σκηνικό», με τη συνεργασία της αρχιτέκτονος Ελένης Σπάρτη. 
 
Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, που είχε προσωπικά τη γενική εποπτεία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα «λάβαρα» από βινύλλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος –από το ρόδινο ανοιχτό ως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο– που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου, που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η θυσία της Ιφιγενειας, στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής. Τα άλλα 126 εκθέματα τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην κόκκινη σπείρα και σε ένα σπονδυλωτό περίβλημα σε χρώμα γκρι, που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του κόκκινου και αντιστοιχεί συμβολικά στο λογικό κόσμο της ψυχής».


 
Τη διαδρομή της Έκθεσης ορίζουν πέντε ενότητες: «Η τέχνη των συναισθημάτων – Τα συναισθήματα στην Τέχνη» – «Οι χώροι των συναισθημάτων» (Ο «ιδιωτικός χώρος», το «πεδίο της μάχης», ο «δημόσιος χώρος», οι «ιεροί χώροι», το «νεκροταφείο») – «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα» – «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα», και «Η Μήδεια»
Ενώ την περιήγηση του θεατή διευκολύνουν τα επεξηγηματικά κείμενα, καθώς και τα βίντεο, που στήθηκαν δίπλα στα πρωτότυπα έργα και αφηγούνται με εικόνα και λόγο λεπτομέρειες του εκθέματος. 


 
Στην Έκθεση «Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», «όλα τα συναισθήματα, από τα πιο υψηλά και θετικά έως τα πιο ταπεινά, παρουσιάζονται με ειλικρίνεια, χωρίς τάσεις εξωραϊσμού και εξιδανίκευσης», υπογράμμισε ο κ. Ν. Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο Καθηγητής κ. Ι. Μυλωνόπουλος, «υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που την καθιστούν μοναδική σε σύγκριση με τις άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις άλλων σημαντικών πολιτισμών της Μεσογείου. Η έμφαση στην απόδοση συναισθημάτων είναι όμως η πτυχή εκείνη, που αν και δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, την μετατρέπει πραγματικά σε πρόδρομο της Δυτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας». 


 
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2017.