Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Συνεργασία του Μουσείου Ηρακλειδών με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-11-11 21:58:59
  • Προβολές:
  • 1163

Στις 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή εγκαινίων της Έκθεσης «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» στα δύο κτίρια του Μουσείου Ηρακλειδών, στις οδούς Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37 στο Θησείο.
Σε αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Προέδρου Δημοκρατίας, πρέσβης κύριος Γεώργιος Γεννηματάς, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κύριος Αλέξανδρος Μοντιάνο, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κύριος Ηλίας Ψινάκης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κύριος Zou Xiaoli καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας κύριος Υin Hao. Η συνεργασία των δύο Μουσείων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας- Κίνας και με σκοπό την περαιτέρω επαφή των δύο πολιτισμών. Για το λόγο αυτό, το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί και παρουσιάζει στα δύο κτίριά του 90 συνολικά εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, από τις 23 Σεπτεμβρίου 2017 έως και τις 29 Απριλίου 2018.


 
Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/ Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Οι καλεσμένοι αυτής της τελετής είχαν τη χαρά να ακούσουν τους λόγους μερικών από τους παρευρισκόμενους καθώς και τη δήλωση του Προέδρου Δημοκρατίας κύριου Προκόπη Παυλόπουλου δια μέσου του Εκπροσώπου του, Γενικού Γραμματέα κυρίου Γεώργιου Γεννηματά, διότι ο ίδιος δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω κάποιου κωλύματος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των δύο αυτών Μουσείων και έκανε εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα των Κινέζων σε όλους τους τομείς.  Στη συνέχεια του λόγου του επεσήμανε τη διαφορά στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων και των Κινέζων, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι εστίαζαν και συνεχίζουν να εστιάζουν στη διαδικασία και την εξέλιξη μιας πορείας ενώ οι Δυτικοί δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ολοκλήρωση κάθε διαδικασίας. Στο τέλος του λόγου του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και την ελπίδα του για περισσότερες ανταλλαγές. 
 


Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα πήρε το λόγο και περιέγραψε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής των εκθεμάτων μεταξύ των δύο Μουσείων ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αμοιβαία γνωριμία των δύο πολιτισμών. Ανέφερε επίσης την παρουσία της Κίνας στη 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ήταν η τιμώμενη χώρα και επέδειξε όλα τα τεχνολογικά της επιτεύγματα με τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς. Κατέληξε λέγοντας ότι τέτοιου είδους πολιτισμικές ανταλλαγές συμβάλλουν στη συνεργασία των δύο χωρών ενώ ταυτόχρονα εμπνέουν τη νέα γενιά και της δίνουν ώθηση για περισσότερα επιτεύγματα. 


 
Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα η συμβολή των ιδρυτών του Μουσείου Ηρακλειδών, του Παύλου και Άννας Μπελίντα Φυρού, οι οποίοι επιμελήθηκαν την Έκθεση και ανέδειξαν το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, όπου στεγάζονται τα εκθέματα. Το Μουσείο Ηρακλειδών ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2004 και από τότε υπηρετεί πιστά την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό μέσα από τις εκθέσεις έργων τέχνης και τα καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους.Στη συγκεκριμένη έκθεση της «Αρχαίας κινεζικής επιστήμης και τεχνολογίας» οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μοντέλα σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου στον κόσμο (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων, μικρογραφίες σπουδαίων πλοίων, όργανα μέτρησης του χρόνου καθώς και δείγματα εργαλείων υφαντουργίας και πολλά άλλα επιτεύγματα του κινεζικού τεχνολογικού πολιτισμού. Πέρα από τη ξενάγηση στα εκθέματα και την ύπαρξη επιγραφών στην κινεζική, ελληνική και αγγλική γλώσσα, θα πραγματοποιηθούν επίσης  βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις που θα περιλαμβάνουν την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, την αρχαία κινεζική υφαντική τέχνη και άλλες δράσεις που θα φέρουν το 
κοινό πιο κοντά στην κινεζική κουλτούρα.
Η Έκθεση «Αρχαία κινεζική Επιστήμη και τεχνολογία» είναι χωρισμένη σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες βοηθούν στην βαθύτερη κατανόηση των επιτευγμάτων της κινεζικής τεχνολογίας και αυτές είναι η Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, η Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, η Υφαντουργία και το Κέντημα καθώς και η Κατασκευή Χαρτιού και Εκτύπωση. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας φιλοξενείται η ελληνική Έκθεση «Εύρηκα» με εκθέματα που απεικονίζουν μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιοελληνικά επιτεύγματα μεταξύ των οποίων και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το Μουσείο Ηρακλειδών θα είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε μέρα συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων με σκοπό να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία κινεζική τέχνη και επιστήμη.