Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

ΣΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

  • πηγή:CHINA GREECE TIMES
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-11-08 17:26:06
  • Προβολές:
  • 899

«Βασικός σκοπός της φετεινής 
εκπαιδευτικής άσκησης ήταν η γνωριμία 
με τη γεωλογική δομή και εξέλιξη της 
Λέσβου…», τόνισε ο καθηγητής κ. Ν. Ζούρος. 
 
Προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, συνοδευόμενοι από τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας Καθηγητή κ. Genhou Wang και τους καθηγητές κ.κ. Zhang Jianping και Dong Guochen, συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου, στο Γεωπάρκο της Λέσβου. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τον Ιούλιο του 2016. 
Συντονιστής της άσκησης ήταν ο καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, ο οποίος διευκρίνισε στο ΑΠΕ «…τις δυνατότητες συνεργασίας με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές… από όλο τον κόσμο. Βασικός σκοπός της φετεινής εκπαιδευτικής άσκησης ήταν η γνωριμία με τη γεωλογική δομή και εξέλιξη της Λέσβου, τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους, καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα (οι φοιτητές) ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα της UNESCO “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO” για θέματα ανάπτυξης γεωδραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς». 
Αναλυτικότερα, οι ασκήσεις των φοιτητών εστιάσαν στο Γεωπάρκο Λέσβου –που αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο της φύσης και ενδείκτυται για τη μελέτη ενεργών γεωλογικών φαινομένων στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του νησιού, στο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε το σεισμό του 1867, στο ηφαιστειακό κέντρο Λεπτέτυμνου και στις ηφαιστειακές δομές της Πέτρας, της Μήθυμνας και του Πολυχνίτου, στα ρήγματα της ανατολικής και κεντρικής Λέσβου, στα γεωθερμικά πεδία της Στύψης και στις θερμικές πηγές Πολυχνίτου.
Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Κινέζων φοιτητών εντάχθηκε και η άμεση συνάντησή τους με τον πολιτισμό και την παράδοση της Λέσβου, καθώς και η επίσκεψή τους στα τοπικά μουσεία και τα κάστρα της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας.