Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Αριστουργήματα από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο της Ακρόπολης

  • πηγή:CHINA GREECE TIMES
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-11-08 17:08:16
  • Προβολές:
  • 919

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών, με την οποία εγκαινιάστηκε η έκθεση δύο αριστουργημάτων κινεζικής προέλευσης, τα οποία προσέφερε το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα έργα τέχνης, που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως τις 30 Απριλίου 2018, είναι αποτέλεσμα δανεισμού του Μουσείου της Σαγκάης και αποτελούνται από την «τελετουργική λεκάνη της Zi Zhong Jiang» και τον εικονογραφημένο χάρτινο κύλινδρο του καλλιτέχνη Wu Hong, με τίτλο: «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». 
Η «τελετουργική λεκάνη της Zi Zhong Jiang» χρονολογείται από τον ύστερο 7ο αιώνα π.Χ. και είναι φτιαγμένη από χαλκό. Είναι πλέον γνωστό ότι στην περίοδο των Σανγκ και Τσόου, τέτοιου είδους αγγεία χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Το συγκεκριμένο σκεύος είναι πλατύ και ρηχό με προεξέχον χείλος και τρία στηρίγματα σε μορφή ποδιών τίγρης, προσαρμοσμένα στη βάση του. Η εξωτερική επιφάνεια της λεκάνης διακοσμείται με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα ενώ η μοναδικότητά της έγκειται στην σπουδαία διακόσμηση του εσωτερικού της.                          
              


Γύρω από το αγαλματίδιο ενός υδρόβιου πουλιού αναπτύσσονται τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι από ολόγλυφες και ανάγλυφες μορφές. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την κατασκευή αποτελεί το γεγονός ότι όλα τα αγαλματάκια, που βρίσκονται στους διαφορετικούς ομόκεντρους κύκλους, μπορούν να περιστραφούν ελεύθερα γύρω από έναν μικρό άξονα, προσαρμοσμένο στο κάτω μέρος του σώματός τους και στερεωμένο στον πυθμένα του αγγείου. Αυτή η καινοτόμα διακόσμηση, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής Xαλκοτεχνίας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτού του αγγείου αποτελεί μια επιγραφή στη βάση του, στην οποία αναφέρεται ότι η εξαιρετική αυτή δημιουργία παραγγέλθηκε από έναν αξιωματούχο της επαρχίας Jin ως δώρο για τη γυναίκα του Zi Zhong Jiang, με την ευχή της μακροβιότητας.


Ο εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος, που αποτελεί το δεύτερο έκθεμα που ταξίδεψε από το Μουσείο της Σαγκάης ως την Αθήνα, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή παραδεισένιο. Η ζωγραφική του συγκεκριμένου κυλίνδρου χαρακτηρίζεται για την λεπτότητα, την ακρίβεια και την αντιστοιχία της με τα πρότυπα της αισθητικής της δυναστείας των Song, η οποία κυριαρχείται από τη ρεαλιστική απόδοση του τοπίου, στο οποίο μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να βιώσει τη μαγεία του.

Η παρουσίαση των παραπάνω εκθεμάτων πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, κύριο Δημήτριο Παντερμαλή, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε μερικές πληροφορίες για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής των εκθεμάτων καθώς και για τα ίδια τα εκθέματα. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κίνα έχει έρθει πιο κοντά με την Ελλάδα και αποτέλεσμα αυτής της επαφής αποτελεί και η συνεργασία των δύο Μουσείων, η οποία προέκυψε από την επίσκεψη μιας επιστημονικής επιτροπής από τη Σαγκάη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και συζητήθηκε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή. Στη συνέχεια του λόγου του, τόνισε ότι ''το στοιχείο της κίνησης'' αποτελεί κοινό τόπο, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον κινεζικό πολιτισμό και αυτό αντικατοπτρίζεται κυρίως στην «τελετουργική λεκάνη της Zi Zhong Jiang». 


Η κυρία Zhou Yanun, υπεύθυνη του γραφείου πολιτιστικών ανταλλαγών του Μουσείου της Σαγκάης, επεσήμανε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ανταλλαγή εκθεμάτων αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Σαγκάης με την Ελλάδα μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων και εξέφρασε την επιθυμία της για εκτενέστερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.


Από την πλευρά της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, παρευρέθηκε ο κύριος Gao Wenqi, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης αυτής της ανταλλαγής και ανέφερε ότι η επίσημη έναρξη της έκθεσης συνέπεσε με την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, γεγονός που υποδηλώνει την ιερότητα και την ευλογία των εθνών για αυτή τη συνεργασία. Ολοκλήρωσε το λόγο του δηλώνοντας ότι το Μουσείο της Σαγκάης περιμένει τα ελληνικά εκθέματα, που θα παρουσιαστούν εκεί και εξέφρασε ευχές για περισσότερες επαφές των δύο λαών. 


Οι τελευταίες δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετέφερε την εμπειρία της από το πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα και την επίσκεψή της στο Μουσείο της Σαγκάης. Εξέφρασε την άποψη ότι η έκθεση των αριστουργημάτων από την Κίνα θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τη μακρινή αυτή χώρα ενώ θα προωθήσει την περαιτέρω γνωριμία των δύο λαών. Ανέφερε ακόμη ότι οι επαφές με την Κίνα δε θα περιοριστούν μόνο στο έτος 2017, που είναι Έτος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά θα συνεχίσει και τα επόμενα πέντε χρόνια με περισσότερες κοινές δράσεις. 


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις κινεζικές μελωδίες του παραδοσιακού οργάνου της Κίνας, pipa, από την κυρία Rao Jia Wen, καθηγήτρια κινεζικών στο Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών, η οποία έδωσε στους επισκέπτες μια μικρή γεύση από τους ήχους της ανατολής. 


Τα δύο αριστουργήματα από το Μουσείο της Σαγκάης θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι τις 30 Απριλίου 2018, ενώ ελληνικά έργα τέχνης θα ταξιδέψουν στη Σαγκάη για να εκτεθούν στο Μουσείο της πόλης. Μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν το κινέζικο έργο χαλκοτεχνίας καθώς και τον εντυπωσιακό κύλινδρο. Η ανταλλαγή αυτή των εκθεμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεργασιών για το Έτος Πολιτιστικής Ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών και είναι αποτέλεσμα της υπογραφής του μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Ακρόπολης και του Μουσείου της Σαγκάης.