Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Έκθεση φωτογραφίας από την Κίνα

  • πηγή:1
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-06-22 19:05:18
  • Προβολές:
  • 936

Στις 13 Ιανουαρίου 2017 διαδραματίστηκε ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο μοναστηράκι. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ένωση Φωτογράφων της Κίνας επισκέφθηκε την Ελλάδα και παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεί ένα είδος προώθησης της πολιτισμικής ανταλλαγής των δύο λαών. Το θέμα της έκθεσης αυτής ήταν η σύγχρονη Κινέζα γυναίκα παρουσιασμένη στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής και της κοινωνίας. Στην εκδήλωση αυτή συναντήσαμε τον κύριο Ge Li, αντιπρόεδρο της Ένωσης Φωτογράφων της Κίνας και διευθυντή του τμήματος φωτογραφίας στην εφημερίδα People's Daily, ο οποίος μας μίλησε για αυτό το εγχείρημα και μας εξέφρασε τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του.  
1. -China Greece Times: Είναι αυτή η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα; Ποιο μέρος της Ελλάδας σας φάνηκε πιο ενδιαφέρον;
 
-Ge Li: Ναι, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα αλλά επειδή δεν έχουμε πολύ χρόνο επισκεφθήκαμε μόνο την Ακρόπολη. Γενικά μιλώντας, οι περισσότεροι Κινέζοι δεν είναι τόσο οικείοι με την Ελλάδα. Το μέρος με το οποίο είναι πιο κοντά είναι το Αιγαίο πέλαγος και συγκεκριμένα η Σαντορίνη. Προσωπικά ενδιαφέρομαι πολύ για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διότι η Ελλάδα αποτελεί το γενέθλιο τόπο του δυτικού πολιτισμού. Όσον αφορά έμενα, μελετώ τον κινέζικο πολιτισμό, όπως το βουδισμό, τον τατοϊσμό και θέματα γύρω από τον Κομφούκιο. Με ενδιαφέρουν πολύ και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, τόσο ο αρχαίος ελληνικός όσο και ο αρχαίος κινεζικός. 
 
2. -China Greece Times : Για ποιο λόγο επιλέξατε την Ελλάδα για να παρουσιάσετε αυτή την έκθεση φωτογραφίας; 
 
-Ge Li: Μέχρι τώρα, οι Κινέζοι φωτογράφοι δεν έχουν πολύ μεγάλη επικοινωνία με τους Έλληνες φωτογράφους παρότι υπάρχουν πολλές ανεπίσημες εκδηλώσεις που διοργανώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κίνα. Επίσημα όμως, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τέτοια έκθεση. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την έκθεση θα δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να δουν τα αληθινά μας πρόσωπα και αυτός είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας. Ειδικά όταν οι Έλληνες δεν είναι τόσο κοντά με τις κινέζικες τέχνες και τους κινέζους φωτογράφους, η έκθεση αυτή είναι ο καλύτερος τρόπος γιατί δεν απαιτεί τη γνώση της γλώσσας ενώ μπορούν να μας καταλάβουν καλύτερα. Η έκθεση αυτή αποτελεί επίσης ένα μέρος από την «όμορφη Κίνα» και είναι σαν ένα ολόκληρο πολιτισμικό γεγονός. Η « όμορφη Κίνα» έχει βρεθεί σε πάνω από τριάντα χώρες και σήμερα φέραμε αυτή την έκθεση στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη αναγνωριστεί από πολλούς Έλληνες εδώ και οι ίδιοι μπορούν να δουν μια πιο ξεκάθαρη Κίνα μέσα από τις φωτογραφίες μας και να μάθουν τη σημερινή μας κοινωνία. Η έκθεση φωτογραφίας είναι πραγματικά ο πιο άμεσος τρόπος για να δείξει την κατάσταση της Κίνας στους Έλληνες. Φυσικά αυτή τη φορά ελπίζουμε να είχαμε περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσουμε με τους ντόπιους φωτογράφους και να συζητήσουμε θέματα όπως οι δυνατότητες της φωτογραφίας και άλλα σχετικά ζητήματα. Δεν έχει σημασία αν επικοινωνήσαμε με επαγγελματίες φωτογράφους ή ερασιτέχνες, με ινστιτούτα τέχνης, κυβερνήσεις ή τοπικές εφημερίδες διότι με όλους είχαμε μια άψογη συνεργασία. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια στενότερη επικοινωνία και συνεργασία με όλους αυτούς τους φορείς.


 
3. -China Greece Times: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Ελλάδα τι εντύπωση σας έδωσαν οι Έλληνες φωτογράφοι και οι λάτρεις της φωτογραφίας;
 
-Ge Li: Πρώτα απ΄όλα εντόπισα ότι όλοι οι καλλιτέχνες είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Οι ‘Ελληνες καλλιτέχνες γνωρίζουν και αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό και μπορεί κανείς να νιώσει την έμπνευση τους μέσα από τα έργα τους και αυτό πιστεύω πως είναι ανεκτίμητο. Όσον αφορά τους Έλληνες καλλιτέχνες, το αίσθημα είναι διαφορετικό από άλλους καλλιτέχνες που προέρχονται από άλλες χώρες διότι αυτοί έχουν ταξιδέψει πολύ και τα αριστουργήματά τους έχουν επηρεαστεί από διαφορετικoύς πολιτισμούς και είναι σαν έργα τέχνης όλου του κόσμου. Οι Έλληνες φωτογράφοι είναι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ σκληρά και νοιάζονται και εστιάζουν στον τοπικό πολιτισμό και επιθυμούν να δώσουν στους ανθρώπους μια εικόνα της Ελλάδας, του ελληνικού πολιτισμού και του τρόπου σκέψης των Ελλήνων.
 
4. -China Greece Times: Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά οι Έλληνες φωτογράφοι θα ταξιδέψουν στην Κίνα για να εκθέσουν τις φωτογραφίες τους.


 
 
-Ge Li:  Ναι, πραγματικά, και ελπίζω ότι με αυτή την έκθεση γίναμε ένα καλό παράδειγμα για αυτούς έτσι ώστε να βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές. Όταν επικοινωνώ με Έλληνες καλλιτέχνες, νιώθω ότι η γλώσσα δεν αποτελεί κανενός είδους εμπόδιο. Αν είναι δυνατόν, ελπίζω ότι μέσα στο 2017 θα μπορέσουμε να ξανά έρθουμε στην Ελλάδα και φυσικά σε άλλες χώρες κοντά στην Ελλάδα, όπως οι βαλκανικές χώρες, η ανατολική Ευρώπη και να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες εκθέσεις και να φέρουμε περισσότερα έργα από διάφορους φωτογράφους. 
 
5. -China Greece Times: Αν συγκριθούμε με άλλες χώρες, οι εκθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας δεν είναι τόσες πολλές και για αυτό ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ως θέμα τις σύγχρονες Κινέζες γυναίκες. Γιατί επιλέξατε αυτό το θέμα για την έκθεση;
 
-Ge Li:  Πρώτα απ’ όλα αυτός ο τίτλος είναι πολύ ελκυστικός διότι το θηλυκό γένος είναι η αναπαράσταση της ομορφιάς και κάθε άνθρωπος αγαπά το όμορφο. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την οικογένεια ή την κοινωνία, το θηλυκό μπορεί να γίνει κάτι σαν γενικό θέμα και μπορεί κανείς να πει πολλά πάνω σ' αυτό. Για πολλούς που δεν είναι κοντά με την Κίνα και τον κινεζικό πολιτισμό, αυτή η έκθεση μπορεί να τους πει ότι στην Κίνα οι συνθήκες ζωής και εργασίας των γυναικών είναι ίσες με αυτές των ανδρών. Σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό, οι γυναίκες στην πραγματικότητα πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες ευθύνες από τους άνδρες, ειδικά από τις οικογένειες. Αυτή η έκθεση αφορά τις γυναίκες οι οποίες προέρχονται από διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα, διπλωματικοί υπάλληλοι, επιστήμονες, αστροναύτες κλπ. Ελπίζω πως η θετική τους ενέργεια και στάση μπορεί να δείξει στον κόσμο ότι η ανάπτυξη της Κίνας φέρνει ελπίδα στους ανθρώπους και αυτό είναι το σημείο που εστιάζουν οι φωτογράφοι. Η φωτογραφία είναι διαφορετική από τη ζωγραφική γιατί με τις φωτογραφικές μηχανές μπορείς να δεις μια πιο αληθινή κοινωνία και αυτού του είδους οι αληθινές φωτογραφίες είναι πιο πειστικές. 
 
6. -China Greece Times: Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, έχουμε μια εικόνα για τις Κινέζες γυναίκες οι οποίες παρουσιάζονται ανεξάρτητες, ενεργητικές και αισιόδοξες. Ποια είναι η γνώμη σας για τις σύγχρονες γυναίκες της Κίνας;-Ge Li:  Έχω κάνει πολλές σειρές φωτογραφιών για τις γυναίκες στην Κίνα και πράγματι έκανα αναφορά σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι ίσες με τους άνδρες σε κάθε έκφανση της κοινωνίας. Όταν μιλάμε για τις γυναίκες θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό διότι σε μια κοινωνία οι γυναίκες είναι μια ομάδα όμορφων ανθρώπων που δείχνουν τον πολιτισμό μιας χώρας. Γι' αυτό το λόγο, είναι δικό μου και δικό μας καθήκον να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές.
 
7. -China Greece Times: Αυτή η φορά είναι στην πραγματικότητα η πρώτη επίσημη έκθεση από την Κίνα στην Ελλάδα. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας;
 
-Ge Li: Πραγματικά, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αυτό το γεγονός και γι' αυτό δεν είχαμε κανένα παράδειγμα από κάτι προγενέστερο. Παρότι ξέραμε κάποιους Έλληνες καλλιτέχνες ήταν αδύνατο να κάνουμε όλες τις δουλειές μόνοι μας και για αυτό χρειάστηκε να συμμετάσχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το εγχείρημα. Ευτυχώς, όλοι μας ήμασταν πολύ χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε διότι η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο πράγμα ενώ μέσα από τη συνεργασία καλλιεργήσαμε αυτό τον κοινό σκοπό και μέσα από αυτόν ξεπεράσαμε τις δυσκολίες γιατί ήμασταν ενωμένοι. Αυτό το έτος είναι το έτος διαπολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και γι' αυτό ελπίζω πως αυτή η έκθεση έθεσε ένα καλό παράδειγμα και μια καλή αρχή για όλες τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών το 2017.
 
8. -China Greece Times: Πιστεύουμε πως αυτή η έκθεση έχει δημιουργήσει ένα καλό μοντέλο για τους επόμενους και πιστεύουμε πως θα έρθουν και άλλες εκθέσεις από την Κίνα.
 
Ge Li: Θα μπορούσαν να έρθουν πολλές εκδηλώσεις και όχι μόνο εκθέσεις φωτογραφίας. Επίσης ελπίζουμε ότι περισσότεροι φωτογράφοι θα βιώσουν την εμπειρία του όμορφου ελληνικού τοπίου και θα έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό επισκεπτόμενοι την Ελλάδα! 
WU JIALI   CAI LING   ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΛΙΑ