Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη

  • πηγή:
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-06-22 18:55:27
  • Προβολές:
  • 10201

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε μια μεγάλη εκδήλωση για να εορταστεί η κινέζικη Πρωτοχρονιά στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Εκείνη η μέρα ήταν επίσης η μέρα κατά την οποία οι Κινέζοι γιορτάζουν το φεστιβάλ του "Φανού". Χιλιάδες Κινέζοι στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και γιόρτασαν αυτό το παραδοσιακό αλλά ακόμα ενδιαφέρον γεγονός με τους ντόπιους κατοίκους. 


 
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και είναι επίσης η πόλη που έχει το μεγαλύτερο κινέζικο πληθυσμό μετά την Αθήνα. Επιπλέον είναι η δεύτερη χρονιά στη σειρά που γιορτάζεται η κινέζικη πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σινο -Ελληνική Ένωση Φιλίας ( ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ) και το δήμο της Θεσσαλονίκης.
Ο Kινέζος πρέσβης κύριος Zou Xiaoli και η σύζυγός του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κύριος Μπουτάρης, ο δήμαρχος Μαραθώνα κύριος Ηλίας Ψινάκης, αντιπρόσωποι δημόσιων κλάδων στη Θεσσαλονίκη, αντιπρόσωποι από το χώρο τραπεζών, ο πρόεδρος της Σινο- Ελληνικής Ένωσης Φιλίας για τους Έλληνες Li Fengping, αντιπρόσωποι των κινέζικων κοινοτήτων  και Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα συμμετείχαν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.


 
Για τους Έλληνες, ήταν απλώς ένα συνηθισμένο Σάββατο αλλά για τους Κινέζους ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Είναι η μέρα που γιορτάζουν το φεστιβάλ του "Φανού", το οποίο σηματοδοτεί και το τέλος μιας σειράς εκδηλώσεων για την κινεζική Πρωτοχρονιά. 
Στις 10 το πρωί ακούγονταν ο κινέζικος εθνικός ύμνος και ο ελληνικός εθνικός ύμνος στην πλατεία μπροστά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Οργάνωση των Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτισμικών Εκδηλώσεων ενώ οι σημαίες και των δύο χωρών είχαν υψωθεί. Δεν ήταν μόνο η γιορτή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς αλλά επίσης έγινε φανερό ότι η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2017.
Το μεσημέρι η κινεζική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ ζωντανή. Οι δρόμοι ήταν όλοι στολισμένοι με φανούς και σημαίες της Κίνας και της Ελλάδας και στο μέρος αντηχούσαν οι ήχοι των σημάντρων και των τυμπάνων. Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί για να γιορτάσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά.


 
Ο πρέσβης Zou Xiaoli έδωσε τις ευχές του τόσο στους Κινέζους ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα όσο και στους ντόπιους Έλληνες για την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Επίσης, εγκωμίασε τη συνεισφορά των Κινέζων στην Ελλάδα. Στο λόγο του ανέφερε ότι οι Κινέζοι καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στη διάδοση του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής γλώσσας, βοήθησαν στο προσφυγικό θέμα και ως τώρα έχουν γίνει μέρος της πόλης. Επίσης είπε πως αυτός ο χρόνος θα είναι ένας πολύ σημαντικός χρόνος για την ανάπτυξη της Κίνας και της Ελλάδας. Ειδικά η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2017. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και την Κίνα να αναζητήσουν τη συνεργασία και ελπίζει ότι η τοπική κοινότητα και οι Κινέζοι στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν. 


 
Ο κύριος Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι οι Κινέζοι είναι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα. Έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και έχουν φέρει επίσης ελπίδα και κίνητρο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ χαρούμενος που βλέπει ότι ο εορτασμός της κινέζικης Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη γίνεται όλο και μεγαλύτερος και η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας γίνεται πιο στενή. Επίσης ελπίζει ότι η ποικιλία των κινεζικών επιχειρήσεων θα γίνει πλουσιότερη και οι Κινέζοι θα έχουν μια καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία με σκοπό να κάνουν τους Έλληνες να κατανοήσουν καλύτερα την Κίνα. 
Ο δήμαρχος Μαραθώνα κύριος Ψινάκης παρέθεσε το λόγο του προέδρου κύριου Xi Jinping με τίτλο : «σηκώνουμε τα μανίκια μας για να δουλέψουμε πιο σκληρά». Εκείνος είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία της στρατηγικής ΄΄μιας ζώνης, ενός δρόμου΄΄ με σκοπό να αναπτύξει μια καλύτερη σχέση με την Κίνα κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Αυτό επίσης θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.
Ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiaoli και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κύριος Μπουτάρης ακούμπησαν τα μάτια του δράκου στο χορό των δράκων.
Οι μαθητές του κινέζικου σχολείου στη Θεσσαλονίκη τραγούδησαν τον κινέζικο εθνικό ύμνο και παρέλαβαν σχολικό εξοπλισμό και προμήθειες δωρισμένες από την κινεζική πρεσβεία. 
Οι καλλιτέχνες έδωσαν εξαιρετικές παραστάσεις. Φαγητό και ποτό προσφέρονταν επίσης από το διοργανωτή και οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γιορτή.




 
Πολλοί Κινέζοι τραβούσαν φωτογραφίες για να απαθανατίσουν αυτές τις υπέροχες στιγμές. Αυτοί έλεγαν ότι παρότι η Ελλάδα είναι τόσο μακριά από την Κίνα, οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να νιώσουν την ατμόσφαιρα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς γιατί το αίσθημα είναι τόσο θερμό. Η κυρία Ειρήνη, μια Ελληνίδα, που έφερε το παιδί της στην εκδήλωση, είπε στην εφημερίδα «China Greece Times» ότι ήταν η πρώτη φορά που βίωσε την εμπειρία της κινέζικης Πρωτοχρονιάς από τόσο κοντά και ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησε την παράσταση του κινέζικου χορού του λιονταριού. Η ίδια δήλωσε ότι ήταν τόσο περίεργη και ενθουσιασμένη. Επίσης ελπίζει ότι θα μπορέσει  να παρίσταται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά κάθε χρόνο στο μέλλον.
Ο πρέσβης Zou Xiaoli είπε στην εφημερίδα "China Greece Times" ότι η επιτυχής διεξαγωγή της εκδήλωσης για τον εορτασμό δηλώνει ότι οι Κινέζοι από τις διαφορετικές κοινωνίες είναι ενωμένοι εδώ στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η φιλοξενία από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης και των ντόπιων κατοίκων δείχνει ότι έχουν μια πολύ καλή εντύπωση για τους Κινέζους. Από την κεντρική κυβέρνηση εώς τις τοπικές, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους απλούς πολίτες, όλοι οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικές προσδοκίες για τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Ενδυναμώνοντας την επικοινωνία με το βόρειο μέρος της Ελλάδας, θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα και την εμβάθυνση της σύμπραξης για τη στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος».

(ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΛΙΑ Cai Ling)