Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Στην Αθήνα για τον Μαραθώνιο!

  • πηγή:
  • ημερομηνία έκδοσης:2017-06-20 19:37:10
  • Προβολές:
  • 958
Διάλογος με τον μαραθωνοδρόμο Zhu Xiaowen


Ο κύριος Zhu Xiaowen, ένας μαραθωνοδρόμος από την Χαντζόου της Κίνας, ήρθε μόνος του στην Ελλάδα. Δε μιλά ούτε αγγλικά ούτε ελληνικά αλλά οι λέξεις του ξεκίνησαν με τα πόδια του. Ήρθε όμως στην Αθήνα για να συμμετάσχει στον ετήσιο Αθηναϊκό Μαραθώνιο γιατί βασίστηκε στη δύναμη των ποδιών του. Αν χρειαζόταν να μιλήσει, θα ζητούσε βοήθεια από τα πόδια του και έτσι ζήτησε από τα πόδια του να ψάξουν τις απαντήσεις στο δρόμο. Λίγο αργότερα, βρήκε μόνος του το ξενοδοχείο όπου θα διέμενε, κοντά στο εστιατόριο «Attic Moon», ένα πολύ καλό κινέζικο εστιατόριο δίπλα στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί ζήτησε βοήθεια από μία πολύ ευγενική κυρία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην κινεζική κοινότητα της Αθήνας, ρωτώντας την πώς θα μπορούσε να πάει στο σημείο έναρξης του μαραθωνίου το επόμενο πρωί. Στο ίδιο εστιατόριο συνάντησε την κυρία Sister Guo, η οποία τον βοήθησε να καλέσει στην εφημερίδα «China Greece Times» και έτσι έχουμε μια τέτοια συνέντευξη.
Ο Zhu Xiaowen μας αφηγείται ήσυχα την ιστορία της δημιουργίας της σκέψης του γύρω από το μαραθώνιο και τα λόγια του είναι ήρεμα και σεμνά. Πιστεύω πως είναι ο δρόμος κάτω από τα πόδια του αυτός που του δίνει την ηρεμία, την αυτοπεποίθηση και τη σεμνότητα. Πίσω από τη δική του ιστορία υπάρχουν οι ιστορίες εκατομμυρίων καθημερινών Κινέζων μαραθωνοδρόμων. Η ιστορία του αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο άθλημα του μαραθωνίου έχουν ισχυρό πάθος ενώ στην Κίνα υπάρχουν πάνω από πενήντα πόλεις που φιλοξενούν το μαραθώνιο κάθε χρόνο. Η ιστορία πίσω από τον Zhu Xiaowen υποδεικνύει έναν δρόμο από την Κίνα στην Ελλάδα καθώς ο ίδιος είπε πως : “ο αθλητισμός είναι η πίστη μου”.
 -1. «China Greece Times»: Πότε ξεκινήσατε να τρέχετε στο μαραθώνιο;
 
-Zhu Xiaowen: Γνωρίζω την ιστορική σημασία του μαραθωνίου από τα παιδικά μου χρόνια. Ο αγγελιαφόρος Φειδιππίδης έτρεξε με κίνδυνο τη ζωή του από το Μαραθώνα στην Αθήνα και από την Αθήνα στην Ακρόπολη για να μεταφέρει την είδηση «νενικήκαμεν». Αυτό ήταν το κόστος για τη ζωή του καθώς έτρεξε πάνω από σαράντα χιλιόμετρα και έτσι τελείωσε η ζωή του. Αυτή η συγκινητική ιστορία δεν είναι μόνο πλούτος για τους Έλληνες αλλά επίσης ένας πνευματικός πλούτος για όλο τον κόσμο. Μπορεί να εμπνεύσει τους πάντες για να ολοκληρώσουν ένα συνεχές ταξίδι και να κάνουν οτιδήποτε είναι αναγκαίο. Ο πρώτος μου μαραθώνιος ήταν το 2012 όταν έλαβα μέρος στο μαραθώνιο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, Χαντζόου και από τότε συμμετείχα επίσης στο μαραθώνιο της Xiamen, της Shanghai και Dalian. Ο μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο πέμπτος μαραθώνιος που πήρα μέρος. Το όνειρο της ζωής μου είναι να πάω γύρω στον κόσμο, σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο για να τρέξω στο μαραθώνιο. Θέλω να τρέχω στο μαραθώνιο μέχρι τα εξήντα ή εβδομήντα μου χρόνια, όσο μου επιτρέπει η φυσική μου κατάσταση.


-2. «China Greece Times» : Ποια θεωρείτε ότι είναι η πολιτισμική σπουδαιότητα του μαραθωνίου; 
 
-Zhu Xiaowen: Μετά τον πρώτο μου μαραθώνιο, η κόρη μου που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μού έδωσε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Haruki Murakami και είχε τίτλο: «ο Murakami Haruki μιλά για το τρέξιμο». Εμπνεύστηκα πολύ από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Στον Murakami Haruki αρέσει να τρέχει και ο ίδιος ήρθε στην Αθήνα για να τρέξει κατά μήκος της διαδρομής του μαραθωνίου, που ήταν και ο πρώτος του. Εκείνος έζησε σε ένα ελληνικό νησί και γνωρίζω ότι πέρασε πολύ όμορφα στην Ελλάδα. Επίσης, διάβασα το βιβλίο του : «δάσος της Νορβηγίας» και άλλα ακόμη έργα του. Νομίζω ότι το πνεύμα του μαραθωνίου αντικατοπτρίζεται στα λόγια του :  "είναι μια υγιής, υψηλά εμπνευσμένη επιμονή", χωρίς αυτό το πνεύμα, δε θα μπορούσε να γίνει ένας παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας ούτε θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο μυθιστόρημα. Όμως επίσης, αυτός ο συγγραφέας με έναν μοναδικό τρόπο, ξεκινώντας από τις αστικές περιοχές της Αθήνας, έτρεξε πάνω από σαράντα χιλιόμετρα στον μαραθώνιο της Αθήνας και έγραψε τη δική του ιστορία για το μαραθώνιο και τη δημοσίευσε σε βιβλίο. 


 
-3. «China Greece Times»: Ποιο στάδιο ήταν το πιο δύσκολο για σας στην διαδρομή του μαραθωνίου; Πώς ήταν ο μαραθώνιός σας στην Αθήνα; 
 
-Zhu Xiaowen: Κάθε φορά που τρέχω στο μαραθώνιο, περίπου στα 35 με 38 χιλιόμετρα, είναι μια πολύ δύσκολή κατάσταση, κάθε φορά σε αυτή την περίοδο, υπάρχει πάντα μια κατάσταση φυσικής προσαρμογής κατά την οποία το ισχυρότερο συναίσθημα είναι αυτό της παραίτησης, όμως μετά από αυτό το στάδιο όλα είναι καλά. Αυτό μου συνέβη και αυτή τη φορά στον μαραθώνιο της Αθήνας. Ίσως αυτό συνέβη λόγω του ενθουσιασμού μου για την Αθήνα, ίσως λόγω του τζετ λαγκ, διότι έφτασα στην Αθήνα δύο μέρες νωρίτερα από το μαραθώνιο και πιθανώς κατανάλωσα αρκετές από τις φυσικές μου δυνάμεις. Από το Μαραθώνα στην Αθήνα υπάρχουν κάποιες μικρές ανηφόρες, στα 35 περίπου χιλιόμετρα σχεδόν κατέρρευσα και εκείνη τη στιγμή, μια ξένη δρομέας δίπλα μου, προφανώς είδε την κατάστασή μου και καθώς τρέχαμε με χτύπησε ελαφρά στην πλάτη για να μου δώσει κουράγιο και έπειτα με συνόδευσε, πήραμε κουράγιο ο ένας από τον άλλο και τελικά τρέξαμε μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Πραγματικά, χωρίς τη βοήθεια της ξένης γυναίκας δε ξέρω αν θα είχα καταφέρει να ολοκληρώσω τον μαραθώνιο. Είμαι τόσο ευγνώμων σε αυτή τη γυναίκα αλλά δυστυχώς ήταν σαν ένα  γρήγορο τέλος σε μια ταινία. Από το ταμπελάκι που έγραφε το όνομά της είδα πως ονομάζεται Γεωργία και είναι Ελληνίδα. Ειλικρινά θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να τη βρω για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε αυτήν. Συμπτωματικά, εκείνη τη μέρα φορούσαμε και οι δύο κόκκινα παπούτσια, που ήταν επίσης σπάνιο ανάμεσα στους μαραθωνοδρόμους.


-4. «China Greece Times»: Τι σημαίνει ο αθλητισμός για εσάς; Ποια θέση κατέχουν τα αθλήματα στη ζωή σας;
 
-Zhu Xiaowen: Η κίνηση είναι η θρησκευτική μου πίστη, με τον αθλητισμό μπορώ να πλησιάσω τη φύση, να βρω τον εαυτό μου. Συνήθιζα να κάνω αθλήματα όπως ποδηλασία και χειμερινή κολύμβηση αλλά αργότερα σκέφτηκα πως το τρέξιμο είναι μια πολύ βολική και ελεύθερη άσκηση, δεν έχει σημασία ο τόπος αρκεί να υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσια και μπορείς να τρέξεις οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε τόπο. Από τότε που ξεκίνησα τις προπονήσεις για το μαραθώνιο, το σώμα μου ανακουφίστηκε φυσιολογικά από τέσσερα ή πέντε κιλά και βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Η μεγαλύτερή μου κόρη πήγε στο κολέγιο στην Αμερική και ήταν υπερήφανη ανάμεσα στους φίλους της για την εμπειρία και την επιμονή του πατέρα της λέγοντας ότι : «ο πατέρας μου έτρεξε στο μαραθώνιο της Αθήνας! Πήγε μόνος του χωρίς να μιλά αγγλικά και είχε την τόλμη να συμμετάσχει στο αγώνισμα»

 
-5. «China Greece Times»: Πού κάνατε αίτηση για τη βίζα; Ήταν εύκολη η διαδικασία απόκτησής της;
 
-Zhu Xiaowen: Η Ελλάδα άνοιξε ένα κέντρο για απόκτηση βίζας στην Χαντζόου και εφόσον είχα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση, μετά από δύο ή τρεις εργάσιμες μέρες, απέκτησα επιτυχώς τη βίζα. Συμμετέχοντες στο μαραθώνιο από άλλες πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, η Guangzhou και άλλες περιοχές, που έκαναν αίτηση για βίζα και ήθελαν να συμμετάσχουν στο μαραθώνιο, έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα, πήραν το πράσινο φως από την ελληνική πρεσβεία για να αποκτήσουν την άδεια. Από την εύκολη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής βίζας μέχρι το καλωσόρισμα των απλών ανθρώπων στην Ελλάδα, μπόρεσα να νιώσω τη θερμή φιλοξενία των Ελλήνων και τη θερμή υποδοχή των μαραθωνοδρόμων στη χώρα τους.

 
-6. «China Greece Times»: Ποιά είναι τα ιδιαίτερα συναισθήματά σας από τη συμμετοχή σας στο μαραθώνιο της Ελλάδας;
 
-Zhu Xiaowen: Ήταν ένα από τα όνειρά μου να πάω στην Αθήνα και να συμμετάσχω στον κλασικό αυθεντικό μαραθώνιο. Είπα πως ο αθλητισμός είναι η θρησκεία μου, αυτή τη φορά ο διαγωνισμός του κλασικού μαραθωνίου ήταν ένα από τα ταξίδια για «προσκύνημα». Ήρθα στην Ελλάδα με μια ιερή διάθεση, ήρθα στο γενέθλιο τόπο του μαραθωνίου, έφτασα στην πόλη του Μαραθώνα αναχωρώντας στις πέντε το πρωί από την πλατεία Συντάγματος με το λεωφορείο από την οργανωμένη επιτροπή. Η πόλη του Μαραθώνα είναι πολύ απλή και φιλική, οι άνθρωποι στην Αθήνα είναι πολύ ενθουσιώδεις, μπορούν να νιώσουν τους Έλληνες, όσοι από εμάς είναι από μακριά, από το θερμό καλωσόρισμά τους. Μας έδιναν νερό, μας έστελναν πράγματα, η ελληνική γη με τα κλαδιά ελιάς, το πιο ιερό σύμβολο της ειρήνης, παρουσιάστηκε στα χέρια μας. Νιώθω ότι συμμετέχοντας σε αυτόν τον κλασικό αυθεντικό μαραθώνιο είναι σαν να βυθίστηκαν όλα ξαφνικά σε μια ζεστή κλασική ατμόσφαιρα ανάμεσα στην απλή και ήσυχη πόλη του Μαραθώνα. Τώρα έχω ένα αίσθημα νοσταλγίας. Το πιο απρόσμενο ήταν ότι είδα στο Μαραθώνα τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, κύριο Zou Xiaoli που είχε έρθει στο σημείο εκκίνησης το κρύο πρωινό του μαραθωνίου για να δώσει στους Κινέζους μας δρομείς εφόδια. Έβγαλα φωτογραφίες απαθανατίζοντας τον πρώτο μου μαραθώνιο στο εξωτερικό και την πρώτη μου συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα.

 
7. «China Greece Times»: Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήρθατε στην Αθήνα, τι εντύπωση σας άφησε ;
 
-Zhu Xiaowen: Πήγα στην Αθήνα για να πάρω τον αριθμό εισόδου και το ρουχισμό, πήρα το τραμ για να πάω στην παραλία και ήταν η πρώτη φορά που είδα το Αιγαίο πέλαγος, γεγονός που με ενθουσίασε. Παρατήρησα ότι η ακρογιαλιά στην Αθήνα δεν έχει καθόλου εμπορική μόλυνση ενώ σε άλλα μέρη πιο μακριά υπάρχουν παντού τεράστια πολυτελή πριβέ ξενοδοχεία, μια ποικιλία από πολυτελείς εγκαταστάσεις για τους καταναλωτές. Στην Αθήνα όμως, δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες αλλά μια σειρά από δημόσιες εγκαταστάσεις κατά μήκος της ανοιχτής παραλίας δίνουν το αίσθημα μιας ήρεμης ελευθερίας. Συμπεριλαμβάνοντας το σημείο έναρξης του μαραθωνίου στην πόλη του Μαραθώνα, δεν υπήρχε καμία εμπορική ατμόσφαιρα, οι Έλληνες ζουν μια ελεύθερη και απλή ζωή, η οποία είναι και μια απλή αριστοκρατία. Δουλεύω σε μια εταιρία που αναλαμβάνει έργα υποδομής στην Κίνα και καθώς έτρεχα, παρατήρησα ότι πολλοί δρόμοι στην Αθήνα έχουν διατηρηθεί σε μια πολύ καλή κατάσταση, δεν υπάρχουν φθορές μεγάλης κλίμακας, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι δρόμοι εδώ δεν έχουν υποστεί το βαρύ πέρασμα των φορτηγών και δεν έχουν καταστραφεί από τη μουντή οδική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια όλου του μαραθωνίου κάθε αθλητής ένιωσε μέσα από τα πόδια του την ήσυχη γη της Ελλάδας.   

ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΛΙΑ