Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Εγκαίνια για την πρεσβεία της Κίνας στα Νησιά Σολομώντα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-09-25 17:06:46
  • Προβολές:
  • 893

Έναν χρόνο μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Νησιών Σολομώντα, η πρώτη άνοιξε την πρεσβεία της στην περιοχή με την πραγματοποίηση της τελετής έναρξης στην Honiara, πρωτεύουσα των Νησιών στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
Στην τελετή έναρξης, μεταξύ άλλων, ο Li Ming, Πρέσβης της Κίνας στα Νησιά Σολομώντα δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν ήδη επιτύχει καρποφόρα συνεργασία και η Κίνα έχει στηρίξει την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των Νησιών βοηθώντας τους ντόπιους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. 
Σημαντικά επιτεύγματα σημειώθηκαν επίσης και στον τομέα της καταπολέμησης της πανδημίας, γεγονός «που δείχνει ότι η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων ακολουθεί την τάση των καιρών και ωφελεί τους δύο λαούς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρέσβης. Σκοπός της Κίνας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να προωθήσει την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία και να ενώνει τους δύο λαούς». 
Από τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μanasseh Sogavare ανέφερε ότι η σύναψη των διπλωματικών δεσμών με την Κίνα βασίζεται στην αρχή της «μιας Κίνας» και οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι «το σωστό πράγμα». 
Ήδη από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, με κοινή επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση των Νησιών Σολομώντα αναγνώρισε ότι υπάρχει «μία Κίνα» στον κόσμο και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο τμήμα της επικράτειάς της. Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι τα Νησιά Σολομώντα θα προωθήσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια της Κίνας στους τομείς των έργων υποδομής, της πρόληψης της πανδημίας και στην ανακούφιση από τις φυσικές καταστροφές. 
 Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να αξιοποιηθεί η πρεσβεία ως μια σημαντική πλατφόρμα προώθησης του διμερούς εμπορίου, των επενδύσεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)