Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κίνας - Κιργιστάν

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-09-23 17:12:04
  • Προβολές:
  • 676

Στο Μπισκέκ ταξίδεψε ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Chingiz Aidarbekov στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020. 
Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών στη δύσκολη αυτή περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και αναζήτησαν νέους τρόπους επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς. Όπως ανέφερε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, η Κίνα είναι πρόθυμη να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες του Κιργιστάν, να συνεργαστεί μαζί του για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19 και να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την αμοιβαία στήριξη δεδομένου ότι οι δύο χώρες αποτελούν μια κοινότητα με κοινά ενδιαφέροντα. Επιθυμία της Κίνας, σύμφωνα με τον Wang Yi είναι να στηρίξει την πορεία ανάπτυξης του Κιργιστάν και να διαφυλάξει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και τα δίκαια ενδιαφέροντά του καθώς και να αντιταχθεί στην εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. 
«Η Κίνα εκτιμά τη στήριξη του Κιργιστάν σε θέματα που αφορούν τα καίρια ενδιαφέροντά της και θα ήταν ωφέλιμο οι δύο χώρες να κατανοούν και να εμπιστεύονται η μία την άλλη ταυτόχρονα με την προσπάθεια για διαφύλαξη των νόμιμων ενδιαφερόντων τους. Σκοπός της επίσκεψής μου είναι η win- win συνεργασία στην μετά την πανδημία εποχή και πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καλύψουν τον χαμένο χρόνο και να επισπεύσουν τη συνεργασία σε ακόμα περισσότερους τομείς. 
Ήδη το σημείο ελέγχου Torugart μεταξύ Κίνας και Κιργιστάν άνοιξε ξανά για να διευκολύνει τις διασυνοριακές μεταφορές, ενώ το προσωπικό των κινεζικών επιχειρήσεων επιστρέφει στο Κιργιστάν για να επανεκκινήσει μεγάλα έργα συνεργασίας. Οι εργασίες έχουν επανεκκινήσει, μεταξύ άλλων, στον Εναλλακτικό Δρόμο Βορρά-Νότου στο Κιργιστάν, στην ανακαίνιση του οδικού δικτύου στο Μπισκέκ και στο αρδευτικό σύστημα της χώρας
Η Κίνα είναι έτοιμη να εισαγάγει από το Κιργιστάν περισσότερα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα που είναι δημοφιλή στην κινεζική αγορά και καλωσορίζει τη χώρα να συμμετάσχει στην 3η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Wang Yi. 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Κιργιστάν Chingiz Aidarbekov αφού ευχαρίστησε την Κίνα για τη βοήθειά της στον τομέα της καταπολέμησης της πανδημίας, ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τη φιλία της με την Κίνα, να υποστηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας» και να προωθεί την αναπτυξιακή πορεία που επέλεξε ο κινεζικός λαός, την ηγετική θέση της Κίνας σε θέματα που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και το Σιντζιάνγκ και να αντιτάσσεται σθεναρά σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κιργιστάν είναι πρόθυμο να συμμετάσχει πλήρως στη συνεργασία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», ναπροωθήσει την κατασκευή του σιδηροδρόμου Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν και να εμβαθύνει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση και η νεολαία με την Κίνα.
Η ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο αξιωματούχων σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή σχετικών εγγράφων για τη διμερή συνεργασία, από τα οποία αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα και καρποφόρες ανταλλαγές.
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)