Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Δηλώσεις κ. Φώτη Προβατά για την επίσκεψη του κ. Yang Jiechi

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-09-11 18:28:57
  • Προβολές:
  • 758

Επίσημη επίσκεψη σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πραγματοποίησε ο Yang Jiechi, Γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. 
Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνο- Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φώτης Προβατάς συνομίλησε με δημοσιογράφους του Κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Κίνας Xinhua και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η επίσκεψη του κυρίου Yang Jiechi στην Ελλάδα, τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, και οι δηλώσεις του κατά τις συναντήσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, υποδηλώνουν αναμφισβήτητα το έντονο ενδιαφέρον τις Κινεζικής ηγεσίας, αφενός για την κρισιμότητα των πολιτικών εξελίξεων στον χώρο της Μεσογείου και αφετέρου για την ταχύτερη δυνατή προώθηση των Κινεζικών επενδυτικών σχεδιασμών στη Μεσόγειο, στα πλαίσια της Πολιτικής Πρωτοβουλίας των Νέων Δρόμων του Μεταξιού (One Belt One Road Initiative). 
Το ενδιαφέρον της Κίνας και οι δηλώσεις αυτές ικανοποιούν την Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα, η οποία έχει ευθύς εξαρχής ταχθεί υπέρ των ευρύτερων δυνατών win-win επιχειρηματικών συνεργασιών των δύο χωρών μας και αποδεικνύει καθημερινά αυτή την υποστήριξή της έμπρακτα - από την κατασκευή κάθε χρόνο δεκάδων νέων υπερσύγχρονων δεξαμενοπλοίων ελληνικής ιδιοκτησίας και τεράστιας αξίας στα ναυπηγεία της Κίνας, μέχρι την ολόθερμη υποστήριξη προς τον ΟΛΠ ώστε να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου και σύντομα της Ευρώπης. Και, παραπέρα, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες σχεδιάζουν εντατικά τα επόμενα βήματά τους, στην μετά την πανδημία εποχή, για την υλοποίηση των επενδυτικών συμφωνιών που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Κίνας, κ. Xi, στην Αθήνα τον προηγούμενο Νοέμβριο 2019. 
Επειδή όμως οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ευδοκιμούν μόνο σε περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας, η Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα αναμένει από την Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατεπείγουσες και στοχευμένες δράσεις και πράξεις, ώστε να μην μετατραπεί η Μεσόγειος από θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας σε άλλη μια φλεγόμενη, λόγω πολιτικών τυχοδιωκτισμών, περιοχή του πλανήτη μας. Η Κίνα πρέπει τώρα να παίξει τον ρόλο της για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή μας.»
   Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το έτος σηματοδοτεί την 45η επέτειο από τη σύναψη σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και όπως φάνηκε από τις επισκέψεις του κ. Yang Jiechi και του κ. Wang Yi σε χώρες της Ευρώπης, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να διευρύνουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα της ανάκαμψης από την πανδημία και να προωθήσουν τον πολυμερισμό.