Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Ελλάδα συζητούν για περαιτέρω προώθηση των διμερών τους σχέσεων

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-09-11 18:28:14
  • Προβολές:
  • 1590

Με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ξεχωριστά ο Κινέζος αξιωματούχος Yang Jiechi κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020. 
Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα καρποφόρες και οι εκπρόσωποι των δύο χωρών δεσμεύτηκαν να αναβαθμίσουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις παράλληλα με την κοινή ανάπτυξη της πρωτοβουλίας: «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Όπως τόνισε ο κύριος Yang Jiechi, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που συνδέονται με αληθινή φιλία και έχουν μια αμοιβαίως επωφελή συνεργασία. «Τον προηγούμενο χρόνο, οι ηγεσίες των δύο χωρών μας αντάλλαξαν επιτυχώς επισκέψεις και τώρα είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μαζί τις σημαντικές συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν και να προωθήσουμε την περαιτέρω εντατικοποίηση της συνολικής στρατηγικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας. Η Κίνα ενθαρρύνει τις ελληνικές εταιρίες να συμμετάσχουν στην 3η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας και καλωσορίζει τα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό της συνεργασίας, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν τη διεξαγωγή του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών για να προωθήσουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία γνωριμία μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 
Προέτρεψε ακόμη και τις δύο χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας και ΕΕ και τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, να ενδυναμώσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, να διασφαλίσουν σταθερά την πολυμέρεια, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη φιλία και να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.
Από την ελληνική πλευρά, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός επεσήμαναν πως η μάχη κατά της πανδημίας έχει φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά και αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της αμοιβαίας κατανόησης και στήριξης. Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα στον τομέα της μάχης κατά της πανδημίας, στην επέκταση του αμφίδρομου εμπορίου και των επενδύσεων και στην αναβάθμιση των σημαντικών έργων που σχετίζονται με το Λιμάνι του Πειραιά.
Όσον αφορά τη δραστηριότητα των κινεζικών εταιριών στην Ελλάδα, οι Έλληνες αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα ανοιχτό και δίκαιο επενδυτικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρίες και δήλωσαν ότι η χώρα υποστηρίζει σταθερά την πολυμέρεια και θα συμμετάσχει πιο ενεργά στην προώθηση τόσο της ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας όσο και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
                                       (Ελένη Μπίλια)